Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Linn Majik LP12

Man kan undra varför man skulle betala mer än så här

Linn har uppgraderat den legendariska skivspelaren där det betyder mest. Det är inte säkert att alla uppskattar det lika mycket.

Av / 2024-05-24 - 12:01
Linn Majik LP12
Lasse Svendsen

Ända sedan Ivor Tiefenbrun lanserade Linn LP12-skivspelaren 1972 har den varit ett slags de facto-standard för hur bra ljud man kan få från en LP-skiva. Gudarna ska veta att många har försökt knuffa ner LP12 från tronen ​​som den mest legendariska skivspelaren sedan Jesus gick på vattnet, men hittills har ingen lyckats.

Visst, Technics SL-1210 är nog ännu mer känd bland folk som inte är audiofiler. Somliga kommer att argumentera för Thorens TD-124, andra för Acoustic Research XA, medan vissa kommer att slänga in Dual i diskussionen. De och alla andra får ursäkta, men i highend-sammanhang är det Linn Sondek LP12:an som regerar. Vad du än tycker om saken.

Det betyder inte att det inte finns bättre skivspelare där ute. Inte alls. Det finns faktiskt många sådana, och de har alla gemensamt att de kostar mer än den här: Majik LP12.

Foto: Lasse Svendsen

Som trots prislappen faktiskt är Linns instegsmodell. Det finns med andra ord ännu dyrare versioner av LP12. Selekt LP12 är två steg upp, betydligt mer påkostad men också betydligt dyrare. Flaggskeppet Klimax LP12 kostar sju gånger så mycket som en Majik LP12. Det sätter saker och ting i perspektiv. För trots priset är alltså Majik mycket billigare än den mest påkostade utgåvan, och den har aldrig varit bättre än nu.

Jag vågar faktisk påstå att Majik-versionen är ett av de bästa köpen man kan göra i prisklassen.

Skivspelaren har förändrats mycket sedan 1972. Designen och funktionsprincipen är oförändrad, men den har ändå genomgått många uppgraderingar sedan starten, och dagens modell kan uppgraderas från vilken nivå den än befinner sig på. Antingen med delar från Linn eller från andra leverantörer.

Japp, det står fortfarande Sondek på LP12. Foto: Lasse Svendsen

Alla är inte lika förtjusta i alla uppgraderingar, och de som helst föredrar att en LP12 låter som den gjorde 1982 behöver inte läsa vidare.

Dagens version låter inte som LP12 gjorde för 40 år sedan. Den klädsamma värmen, omsluten av en angenäm glöd, med vad som kan beskrivas som en ”blomstrande” basåtergivning, har gradvis tonats ned i nyare generationer. Senast jag testade en LP12 märkte jag att ljudbilden var mycket öppnare och bättre fokuserad än ”i gamla dagar”.

Det gäller även dagens Majik LP12, som har uppgraderats på väsentliga områden sedan vi senast testade en Majik-version.

Läs också Gammal är äldst Linn visar varför de har legendstatus.

Karousel

En av de viktigaste förändringarna är inte synlig med blotta ögat. 2020 lanserade Linn ett nytt lager, Karousel, som en uppgradering till LP12. Karousel är nu standard, även i Majik-versionen. Innertallrikens axel roterar i vad Linn kallar en Diamond-Like Carbon-beläggning på insidan som praktiskt taget eliminerar friktion, och lagret har fått en ny låsmutter som styvar upp lagrets infästning i plinten. Spelaren har även en ny innertallrik och nya spiralfjädrar som håller det flytande innerchassit i balans. Majik har en intern strömförsörjning och saknar elektronisk hastighetsomkopplare. Man kan dock uppgradera med en större, extern strömförsörjning och elektronisk hastighetsväxling.

Det går att spela singlar i 45 varv på Majik, men det kräver en singeladapter som träs över motoraxeln.

Foto: Lasse Svendsen

Krane

Majik LP12 är inte riktigt lika påkostad, men den levereras med den nya Krane-tonarmen monterad på ett nytt armfäste av aluminium. Tonarmen är för övrigt byggd efter Linns specifikationer av Clearaudio i Tyskland. Krane har upphängning i volfram och safir, en 5-stifts kontakt på undersidan och magnetisk antiskating som man justerar med en skruv på sidan. Den har även justering av azimut på armen samt spårningsvinkel om man skulle vilja använda tonarmen med en pickup från någon annan än Linn.

Foto: Lasse Svendsen

Koil

Normalt levereras Majik LP12 med en Linn Adikt MM-pickup färdigmonterad. Vårt testexemplar levererades med den lite dyrare Koil. En MC-pickup gjord för Linn av Audio-Technica, vars kärna är baserad på deras OC9-serie med MC-pickuper. Det är bra, för i våra tester har OC9-serien gjort väldigt bra ifrån sig.

Skivspelaren kan specialbeställas i valfri färg. Standardfärgerna är svart lack, svart ask, ek, rosenträ, valnöt och körsbär.

Foto: Lasse Svendsen

Majik kan delvis uppgraderas med delar från Linns sortiment, ända till Klimax-nivå om man vill betala för det. Klimax LP2 levereras med alla komponenter av högsta klass från Linn: Keel-innerchassi, Radikal-strömförsörjning, Ulrika II-phonosteg, Ekos SE-tonarm och en Ekstatik MC-pickup.

Massor av spelglädje

Om sanningen ska fram är jag inte tillräckligt bekant med ljudet från Klimax LP12 för att kunna säga något förnuftigt om hur bra Majik LP12 är i jämförelse. Men jag har testat den dyrare Akurate LP12, samt två av de närmaste konkurrenterna i samma prisklass som Majik: Technics SL-1200G och Rega Planar 10.

Läs också Bästa skivspelarköpet i highend-klassen Regas flaggskepp låter gudomligt och är värt varenda krona, även om det kanske inte ser ut som om man får särskilt mycket för pengarna.

De två sistnämnda är väldigt olika och med dem båda och Majik i samma anläggning skulle man snabbt höra att de presenterar musiken på olika sätt. Technics-spelaren är tightare och bättre fokuserad, men har en tunnare klang. Rega-spelaren är blixtsnabb, ljudbilden är extremt öppen och upplöst. Linn-spelaren fyrar inte av transienter med samma explosivitet som Planar 10, och basen återges inte med samma stålkontroll som i Technics-spelaren.

Men den har något annat. En organisk presentation av musiken, som också gör den mer levande, livligare och varmare. Vilket är något många gillar, undertecknad också.

Foto: Lasse Svendsen

Jämfört med en äldre LP12 får man ut mycket mer av sina LP-skivor med nya Majik LP12. Den har mycket bättre rytmisk kontroll och mycket större dynamisk kontrast. En äldre LP12 kan nästan låta för varm, lite luddig och utan samma förmåga att öppna upp ljudbilden som den nya.

Private Investigations från Dire Straits album Love Over Gold är en väldigt dynamisk låt, som börjar försiktigt med gitarrer i bakgrunden och slutar med ett crescendo där gitarrer och trummor dundrar ut ur högtalarna som skjutna ur en kanon. Under förutsättning att spelaren klarar av att hantera dynamiken och samtidigt få fram de finare nyanserna från spåren.

Den här lilla trekanten från Tangerine Audio kan ge ljudet bättre fokus. Foto: Lasse Svendsen

Det klarar både Technics- och Rega-spelaren. Detsamma gör Majik LP12, fast på ett annat sätt. Gitarrklangen är varmare och det finns ett fylligare ljud i trummorna – och sannerligen om inte basen återges med tight auktoritet också. Ingen luddig bas alls, det smäller verkligen om trummorna i slutet av Private Investigations.

Radka Toneffs berömda Fairytales är en enkel inspelning med sång och flygel. Den tekniska kvaliteten är lite sisådär, men sången låter verkligen fantastiskt. Och på just det området är Linn bättre än både Technics och Rega.

I The Moon is A Harsh Mistress låter sångrösten varmare och mer fokuserad. Det är mer tyngd i rösten än med Rega-spelaren och Toneff flyttas längre fram i ljudbilden än med Technics-spelaren.

Läs också Technics SL-1200G Världens kanske mest kända skivspelare är tillbaka, förklädd som en DJ-spelare.

Majik LP12 är kanske den mest engagerande av de tre, när man lyssnar på vad som kan kallas utpräglat rytmisk musik. Ett exempel är Miles Davis Tutu, som börjar med dunder och brak. Davis omisskännliga dämpade trumpet kan låta nasalt och vasst. Här är den varmare, det är inte ofta jag hör så stor dynamisk kontrast i Davis spel från vinyl som jag gör med Majik LP12. Marcus Millers bas och Paulinho da Costas slagverk återges med en auktoritet som jag sällan upplever från LP. Det låter som om ett litet fyrverkeri av dynamik flödar ut ur högtalarna.

Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Linn Majik LP12 har behållit mycket av LP12:s signatur. Den spelar fortfarande musik med värme, glöd och rytmiskt engagemang. Nya Majik levererar också när det gäller upplösning, fokus och förmågan att få fram klangnyanser. Tidigare har kritiken mot LP12 handlat om att den ”packar in” för mycket av nyanserna och detaljerna i musiken. Det händer inte här, för på LP efter LP presenteras musiken med en generositet som äldre spelare inte har i samma utsträckning. Det kommer helt enkelt mer musik ur dagens Majik LP12 än tidigare versioner, och paketet är så balanserat och lyckat med Koil-pickupen att man kan undra varför man skulle vilja köpa en dyrare LP12.

Karakter
Linn Majik LP12
High End

Ljud & Bild tycker

Levande och dynamisk ljudbild, med massor av detaljer och nyanser. Basåtergivningen är kanske klassens bästa. Ikonisk design. Konkurrensen är stenhård där ute. Helmanuell och remdrift passar kanske inte alla.

1 reaktion på ”Linn Majik LP12”

  1. Mikael Parknäs

    Intressant!
    Jag har haft en Rega P10 med en Dynavector TKR som lät fantastiskt. Bytte den till en NAIM Solstice SE som lär springa ”åttor” kring den dyraste LP12:an.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Rulla till toppen