TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Linn Akurate system

Närmare Nirvana

Med nya karosser och betydligt fler hifi-hästkrafter under huven väcker Linns nya Akurate-serie stort habegär.

Av / 2011-06-08 - 04:54
Linn Akurate system

Ljud & Bild tycker

  • Musik och hifi i skön förening. Varm klangkaraktär. Kraft och kontroll.
  • Inga digitalingångar.

Linn Akurate DS

Vilket är ditt bästa konsertminne? Mitt var antagligen när jag var på Roskilde och fick se Metallica live för första gången på Orange scenen 2003. Trycket från bandet i kombination med vrålet från 70 000 vilda åskådare var en upplevelse som sitter i kroppen – och säkert känns i öronen – än i denna dag. Även om jag har sett Hetfield & Co live flera gånger efter det så är det fortfarande den här konserten som alla jämförs med.

Efter alla år som ljudrecensent finns det naturligtvis också en del produkter som man minns bättre än andra. En av dem är Linns Akurate-serie som vi testade 2007. Man skulle kunna summera hela det testet med att säga att det rent musikaliskt var en anläggning som gjorde väldigt mycket rätt. Linn-komponenter i alla led skapade en sorts synergieffekt som gav fängslande ljudupplevelser av sällad skådat slag. Sådant välljud glömmer man inte så lätt. Därför var det med illa dold begeistring som vi tackade ja när en ny och förbättrad version av musikspelaren Akurate DS dök upp på trappan tillsammans med matchande förstärkare och högtalare.

Totalpriset på hela den här anläggningen är 232 000 kronor, så vi befinner oss tveklöst i High End-klassen både när det gäller ljud och pris. Men för den som vill ha en seriös musikanläggning, och kanske har tröttnat på att mixa och matcha exotiska hifi-komponenter, kommer den här skräddarsydda anläggningen kanske precis som på beställning.

Akurate mkII
Frontfiguren i anläggningen är signalkällan Akurate DS, som har till uppgift att spela ljud från nätverket. Det är ingen konventionell D/A-omvandlare utan en digital musikspelare som buffrar musikfilerna internt. På så sätt undviker man många jitter- och störningsproblem som beror på synkronisering och olika klockfrekvenser. Man slipper dessutom sitta med datorn i knät när man vill lyssna på musik. Linn-spelaren kopplas till nätverket med en nätverkskabel och kan enkelt fjärrstyras från en iPod Touch, iPad eller iPhone.

Annons

Linn är fortfarande övertygade om att integrerade lösningar låter bäst, men de har ändå givit Akurate DS en digital BNC-utgång för alla som vill koppla in en separat D/A-omvandlare. Spelaren har både RCA- och XLR-utgångar, med antingen fast eller variabel volymkontroll, och kan alltså kopplas direkt till en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare om man så vill. Vi saknar däremot digitala ingångar som gör att vi kan använda den integrerade D/A-omvandlaren till exempelvis TV:n eller en iPod.

Vill du koppla in annan utrustning så är det förförstärkaren Akurate Kontrol som gäller. Även denna är helt ny. Föregångaren var en flerkanalig historia medan nykomlingen är en renodlad stereoförförstärkare med både balanserade och obalanserade ingångar. Rent utrustningsmässigt är den oerhört minimalistisk för att kunna ha så enkla kretskort som möjligt. Kontrol har nätverksanslutning för att kunna fjärrstyras via nätverk tillsammans med Akurate DS.

Förstärkaren Akurate 2200 lämnar 2 x 100 watt i 8 ohm. Bland höjdpunkterna finns en förbättrad Dynamik-strömförsörjning som åstadkommer snabbare och mera stabila strömleverenser, och inte minst orsakar mindre brus än tidigare. Förstärkaren finns också i 3- och 4-kanalsversion, och kan utrustas med elektroniska delningsfilter som är anpassade efter Linns högtalare. Men håll i dig: för att driva 242-högtalarna aktivt krävs hela tio förstärkarkanaler …

Akurate 242 mkII-högtalarna är till förväxling lika sina föregångare, men är bestyckade med nya element med tillhörande delningsfilter. Den mest synbara skillnaden är den massiva sockeln, som numera är helgjuten i stället för tudelad, och att högtalaren finns flera olika spännande färger. Trots likheterna går det tyvärr inte att uppgradera en gammal 242:a till en ny, eftersom kabinettet är förändrat på insidan för att ge plats åt nya element och basportar.

När allt är uppkopplat och klart kostar Akurate-anläggningen nästan en kvarts miljon kronor, fast då slipper man åtminstone att lägga tusentals kronor på kablar. Linns Black Interconnect-signalkabel ingår i kartongen och bi-wiring-högtalarkabeln K400 kostar 200 kronor löpmetern.

Ljudkvalitet
Linn är kända för att ha en ganska så kompromisslös och neutral ljudfilosofi, utan extra kryddor eller sötningsmedel, och i fallet med den billigare Majik DS (23 000 kr) kan det låta lite tunt emellanåt. Men med Akurate DS får man full pott, både rent musikaliskt och i hifi-termer. Här finns det rikligt med dynamik och upplösning i kombination med en nästan bottenlös basåtergivning, och tillsammans med Akurate-elektronik och högtalarna låter det riktigt, riktigt bra.

Precis som ett band som spelat ihop i många år låter Akurate-anläggningen väldigt samspelt och ”tight”. Ljudet är öppet, kraftfullt och behärskat på samma gång. Du måste nästan ställa om öronen en smula, ungefär som när du tittar på en korrekt kalibrerad TV efter att ha tittat på en TV i en butik. De första sekunderna kan ljudet kännas lite platt och livlöst, men efter ett litet tag framträder nyanserna. Akurate DS är kapabel att hämta ut enorma mängder ljudinformation och servera allt på ett behagligt sätt.

Med skivsamlingen rippad till hårddisken och DS-spelaren ansluten till nätverket är favoritlåtarna bara en knapptryckning bort, och i stället för att spela Kari Bremnes ännu en gång är det mer lockande att ge sig ut på en upptäcktsfärd i musikarkivet. Till skillnad från många andra High End-anläggningar har Akurate en väldigt bred repertoar, och mycket gammal och glömd musik får ny glöd. Egenskaperna drar avgjort mer i riktning mot det raffinerade än det rockiga, men eftersom klangen i grund och botten är oerhört neutral så klarar de hårtslående musik fint utan att det låter för ljust och aggressivt längst upp i diskanten. Det går utmärkt att byta från Mozart till Metallica utan att öronen protesterar.

Med tanke på elektronikens enorma upplösningsförmåga skulle man kanske kunna tro att dåliga inspelningar låter hårda och vassa, som de ofta gör på High End-anläggningar. Men faktum är att till och med gammal metal med Led Zeppelin och Black Sabbath låter förvånansvärt bra. Det beror troligtvis på att Linn fokuserar mer på rytm och melodi än på att hämta ut så många detaljer som möjligt. I stället för att trummor, bas och röster slåss om uppmärksamheten så framträder allt på ett samspelt och energiskt sätt.

Linn-spelaren har en sammanhållning i ljudåtergivningen som egentligen måste upplevas, och den är ett markant lyft i ljudkvalitet i förhållande till billiga nätverksspelare som Zonos ZP90, även när den är ansluten till en potent D/A-omvandlare som Hegel HD20. Skillnaden utgörs främst av ett bättre musikaliskt flyt och ett större lugn i ljudbilden. Observera att detta gäller musik med upp till 16-bitars upplösning. Med musikfiler som har studiokvalitet (24 bit/192 kHz) är Linn-spelaren i en helt annan liga, fast det stöder dessvärre inte Sonos för ögonblicket. Linn har dock ännu inte implementerat streaming-tjänster som Spotify i sin spelare.

I en potent anläggning som denna är det alltid intressant att ta reda på vilken del som är den starkaste länken i stereokedjan, och det stod snabbt klart att Akurate DS ska ha mycket av äran för det fina ljudet. Vi provade med att byta ut komponent för komponent, och det var överraskande tydligt hur stor inverkan signalkällan hade på ljudkvaliteten. Eller för att uttrycka saken på ett annat sätt: Vi skulle hellre koppla Akurate DS till en billigare anläggning än sätta en sämre signalkälla i Akurate-anläggningen.

Slutsats
Linns nya Akurate-serie, med digitalspelaren DS i spetsen, är något av det bättre vi har hört i High End-klassen. Akurate DS är inte bara flexibel och enkel att använda, den levererar ett förförande öppet och engagerande ljud som överträffar även mycket dyrare och mer exotiska CD-baserade lösningar. Bland de mest positiva egenskaperna finns en förmåga att spela all slags musik på ett neutralt och ofärgat sätt, med smittsam inlevelse och dynamik. Akurate DS är vår nya referensspelare i High End-klassen!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild