TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Hegel H95

Hegel H95 är allt du behöver

Har du Hegel H95 hemma kommer du aldrig att fundera på att köpa en soundbar igen.

Av / 2020-08-15 - 06:00
Hegel H95

Ljud & Bild tycker

  • Gott om anslutningar och strömningsmöjligheter. Stor, knivskarp ljudbild med massor av detaljer. Basen hålls i strama tyglar.
  • Det finns kraftigare förstärkare i den här prisklassen. Ingen skivspelaringång.

Du får aldrig gåshud av att spela musik genom en soundbar. Däremot går det utmärkt att plocka fram popcornen när du spelar filmljudet genom en bra stereo! Fast då är du beroende av en bra förstärkare.

Det är inte lätt att bygga en förstärkare som tilltalar alla. En modern förstärkare ska kunna nästan allting och dessutom ha tillräckligt med muskler för att driva alla sorters högtalare. Av just den anledningen skulle jag vilja rekommendera att man lägger en slant och skaffar en ordentlig förstärkare. Få saker känns värre än att ångra ett köp!

Helt nya Hegel H95 ligger i en mycket rimligt prisklass. Den kostar en seriös summa pengar, så att Hegel haft budget att stoppa i ordentliga komponenter, men inte mer pengar än att alla som inser att de inte skulle bli lyckliga med en soundbar kan tänja på budgeten en smula för att få alla sina drömmar uppfyllda. Då behöver man inte ha en soundbar till film och ett par halvbra trådlösa högtalare till film. Para i stället ihop H95 med ett par bra högtalare och gör dig redo för härliga upplevelser oavsett vad som ska spelas. Lite dyrare, men mycket bättre!

Hegel H95 front
Hegel H95 är en ganska minimalistisk förstärkare, men har ändå de flesta funktioner man kan önska sig. Inklusive ett hörlursuttag av väldigt hög kvalitet. Foto: Hegel

Utrustning

H95 har det mesta man kan tänkas behöva: iPhone-användare kan strömma musik via nätverket och AirPlay (AirPlay 2 sägs komma längre fram) och Android-fans kan ladda ner Mplayer, Bubble UPnP eller andra appar som stöder DLNA/UPnP och spela musik på det sättet. Då är man visserligen fast i apparnas gränssnitt och kan inte använda exempelvis Tidals eller Deezers original-app. Spotify-användare får det mycket lättare: det är bara att öppna Spotify-appen och hitta förstärkaren i listan över ljudkällor. Enklare kan det knappast bli.

Hegel H95 rear
Hegel H95 har ett rikt urval av digitala ingångar på baksidan. Den kan också strömma direkt via internet med Ethernet-anslutning. Foto: Hegel

Man kan koppla in andra digitala spelare till en av de digitala eller analoga ingångarna, till exempel ansluta TV:n till en av de optiska ingångarna. Och om man vill använda H95 med en PC i stället så kopplar man bara in en USB-kabel. Jo, en PC kan definitivt vara en fullfjädrad hifi-komponent, så länge den har en tillräckligt bra DAC. Som den i H95.

Annons

De mest uppenbara bristerna som hindrar förstärkaren att uppfylla precis allas behov är Bluetooth, skivspelaringång och inbyggd internetradio. Bagateller.

Hegel H95 angle
Hegel H95. Foto: Hegel

Tar över efter H90

Hegel H95 tar över efter den förra instegsmodellen, H90. Den har varit vår referensförstärkare i sin prisklass, egentligen ända fram tills nu, även om det nu är på tiden med en uppgradering.

Nya H95 har en helt ny digitaldel, bland annat med en bättre DAC. Det bör visa sig i form av bättre upplösning och mer transparent ljud än i H90. Men det har också gjorts förbättringar i analogdelen, inte minst i förförstärkaren. Återigen för att ge ännu renare ljud och bättre kanalseparation. Men den uppgraderade ljudkvaliteten har kostat, priset har gått upp från 13 000 till 16 000 kronor.

Precis som sin föregångare har H95 den senaste versionen av Hegels egenutvecklade SoundEngine 2-teknik, som fungerar som ett slags aktiv brusreducering av den elektriska signalen – SoundEngine övervakar ständigt musiksignalen och tar bort oönskat brus i realtid. Förstärkaren har också en hög dämpfaktor, hela 2000:1. Vilket ska ge bättre kontroll än andra förstärkare, framför allt i basen.

Alla strömmar leder till Rom

Hegel har alltid sagt att de inte kommer att göra något eget gränssnitt för strömning av musik. Å andra sidan vill de hellre vara en endpoint där man kan bygga in stöd för andras strömningstjänster och sedan avkoda ljudet på bästa möjliga sätt.

Den här filosofin är bevarad i H95. Först och främst har den inbyggt stöd för Spotify. Du öppnar bara Spotify-appen på mobilen eller datorn och hittar förstärkaren, som måste vara ansluten till hemnätverket med kabel. Enklare kan det knappast bli. AirPlay finns också inbyggt, så att iPhone- och iPad-användare enkelt strömmar ljud från vilken app som helst till förstärkaren, via nätverket.

Om du använder Android blir det lite krångligare, men inte mycket. Ladda ner Bubble UPnP eller Mconnect – eller någon liknande app – till mobilen. Om den och förstärkaren finns i samma nätverk hittar du den lätt. Men du är låst till appens gränssnitt och kan inte spela direkt från Tidal eller Deezer-appen.

Hegel har inte glömt bort datoranvändarna heller. Koppla in förstärkaren med USB-kabel så tar den över som ljudkälla. Mycket bättre än datorns inbyggda ljudkort.

I framtiden kan förstärkaren uppgradera programvaran direkt via internet.

Hörlurar

Slutligen är det värt att nämna att H95 har ett uppgraderat hörlursuttag, av mycket högre kvalitet än i H90. Här får du både mer kraft och ett mycket livligare ljud även genom tungdrivna hörlurar som Sennheiser HD 800S. Jag har provat!

Fantastisk med små högtalare

När jag först kopplade in H95 så fick den driva Dynaudio Evoke 20 i mitt 8 kvadratmeter stora arbetsrum hemma. Och det gjorde den med stor övertygelse. Här behöver jag inte massor av kraftresurser för att spela högt och starkt, i stället ställs det andra krav. Som en förmåga att måla upp ett stort rum och återge musiken med vacker tonstruktur och massor av luft. Här är det bara att bocka av alla kryssrutorna. Ljudbilden är stor och luftig i James Blakes You’re Too Precious och den lite märkliga rytmen i klappandet markeras med en rapphet som många lär bli avundsjuka på.

För att få fram styrkorna när det gäller hastighet och finkänsliga toner gör Bowers & Wilkins 705 S2 Signature ett ännu bättre jobb. Att dess ljudkvalitet ligger ett snäpp över standardversionen ska jag avslöja mer ingående i ett kommande test, men sättet på vilket högtalarna plockar fram detaljer diskanten, samtidigt som ljudbildens holografi är enormt imponerande, gör att högtalarna är ännu bättre på att skilja mellan olika förstärkare.

 

B&W 705 Signature
En dyr högtalare som Bowers & Wilkins 705 S2 Signature avslöjar skoningslöst en dålig förstärkare, men Hegel H95 klarar provet med glans. Foto: Bowers & Wilkins

Snabbare än Electrocompaniet

Inkopplad till datorn via USB och med Roon som avspelare har Hegel H95 en suverän förmåga att starta och stoppa ljudsignalen blixtsnabbt. H95 återger slagen på bastrumman hårdare än både föregångaren och den betydligt dyrare Electrocompaniet ECI 80D (test på gång). Hegel är snabbare, även om Electrocompaniet är något kraftfullare och snabbt kommer att charma sin publik med en rosenröd och fyllig ljudbild.

Men H95 är alltså snabbare, det hör man inte minst på kantslag på virveltrumman, som återges med en smäll som är få förunnad. Ett fint exempel är Dominic Fines eminenta Politics & Violence, där han enlig min åsikt mening blandar rap med R&B-sång på ett mycket bättre sätt än Drake. Hegel H95 är sprödare och mer distinkt än de andra, utan att bli vassare eller grövre.

Hegel H95 & Electrocompaniet ECI 80D & B&W 705 S2 Signature
Hegel H95 driver B&W 705 S2 Signature hur fint som helst i ett litet rom. Här står den ovanpå Electrocompaniet ECI 80D. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

Bättre än Marantz

En annan förstärkare som är värd att överväga är Marantz PM7000N. När det gäller funktioner är den i klass med Hegel H95, fast har både skivspelaringång och Bluetooth. Med andra ord allt som Hegeln saknar. Tja, bortsett från att USB DAC-ingången saknas hos Marantz. Och det är ett problem, för här hemma på våra breddgrader finns det bara ett sätt att strömma högupplöst musik och det är genom Tidal. HEOS-strömningsplattformen i Marantz-förstärkaren stöder inte MQA-formatet som används av Tidal, alltså är det enda sättet att få tag på högupplöst ljud att köpa och ladda ner digitalt. Vilket definitivt inte är något för alla.

Rent ljudmässigt är Hegel också bättre än Marantz. Dynamiken är bättre, med en mer stabil och bergfast ljudbild. Stereoperspektivet är aningen mer diffust hos Marantz, jag skulle faktiskt vilja hävda att Hegel-förstärkaren slår den i alla discipliner. Oavsett musikstil och högtalare. Och det säger en hel del, för PM7000N är ingen dålig förstärkare alls.

PM7000N PremiumContent Subheader
PM 7000N. Foto: Marantz

Klassiskt

Naturligtvis gynnar detta även klassisk musik. Mezzosopranen Cecilia Bartoli behöver bra utrustning för att blomma ut med alla sina snabba koloraturer. Och det gör hon sannerligen med Hegel H95 och B&W 702 S2 Signature. Ett fint exempel är La Clemenza di Tito: De ’miei figli, under ledning av Diego Fasolis och ackompanjerad av barockorkestern I Barocchisti. Placeringen av instrumenten är mäkta imponerande för att komma från något som inte tillhör highend-klassen, och förstärkaren avslöjas först när jag jämför den direkt med något som är ännu bättre. Till exempel Naim Supernait 3, som är ännu mer taktfull.

Det hör du bland annat på kastanjetterna i Petricia Petibons Vendado es amor, no es ciego: En amor, pastorcillos. Ja, klassisk musik har alltid långa namn. Det överskuggar inte det faktum att det här stycket, som också innehåller flamenco-gitarr och stråkar, låter fantastiskt. Men även om Hegeln inte når upp till den mer än dubbelt så dyra Naimen så får den fram musikaliteten på ett briljant sätt.

Naim SUPERNAIT 3 Front scaled 1
Naim Supernait 3

Stora högtalare

Svagheterna dyker upp när H95 får i uppdrag att driva stora högtalare, närmare bestämt de golvstående Sonus faber Olympica III i redaktionens 30 kvadratmeter stora testrum. Där spelar jag alltid mycket högre än hemma, och då orkar musklerna i H95 inte riktigt med.

Storebror H120 har betydligt bättre kontroll över baselementen när man vrider upp volymen, samma sak tycker jag faktiskt om Primare I15 Prisma, som också har 2 x 60 watt på lager men som släpper fram rytmerna bättre, plus att jag inbillar mig att den kan spela lite högre än Hegel H95. Men Primares klass D-förstärkare har samtidigt en mer diffus och grund stereoljudbild än Hegels Klass AB-förstärkare. Spelar man lite lägre så låter H95 bättre.

Sonus faber Olympica III
Sonus faber Olympica III ligger i en helt annan prisklass än Hegel H95 och ställer högre krav också. Foto: Sonus faber

TV

Eftersom jag nämnde soundbar-högtalare så provade jag att koppla upp H95 i vardagsrummet tillsammans med ett par billiga och för länge sedan utgångna Dynaudio Audience 42- högtalare. Kopplade till Samsungs 75-tummare Q90R blev ljudet inte bara lite bättre – utan mycket! – än med Sonos Arc. Musikspåret på film låter mycket mäktigare och har bättre tonstruktur. Sonos soundbar har ett slags ”digital klang” och låter både grövre och har mindre komplexa toner.

Med Hegel – och andra stereoanläggningar – får du göra avkall på simulerat surroundljud, du får leva med ren stereo. Dialogerna låter också lite bredare och mindre punktformigt centrerade än med en soundbar. Det beror på att man med två stereohögtalare använder psykoakustik för att ge en illusion av ljud från mitten. Oavsett högtalarnas och förstärkarens kvalitet kommer ljudet att smetas ut lite mot sidorna, i varierande grad. Om man jämför med en soundbar som har riktiga element i mitten. Men det är ändå så att jag hade föredragit detta sätt att titta på film och TV. Hellre kvalitet än kvantitet, om man måste välja.

Hegel H95 lifestyle scaled 1
Foto: Hegel

Slutsats

Om ditt rum inte är alltför stort, och du inte absolut måste spela på ljudnivåer som plågar grannarna, så kommer Hegel H95 att uppfylla nästan alla krav som ställs på ett nav i en stereoanläggning. Oavsett om du spelar musik från PC eller mobil. Eller om du har en CD-spelare. Har du däremot en skivspelare så behöver du ha ett RIAA-steg emellan, och förstärkaren har inte inbyggd internetradio eller Bluetooth. Men du hittar ändå enkelt ett bra sätt att få ut musiken.

Och ett sådant ljud! På måttliga ljudnivåer, och lite högre än så, är det en vacker och prydlig ljudbild som målas upp. Snabbare och mer distinkt än många andra, inklusive en del dyrare konkurrenter. Visserligen med mindre kraft än några av dem, men H95 har gott av muskler för de flesta situationer och det den gör gör den så bra att vi inte hittar något att ge minus för.

Jo, den hade kunnat vara ännu kraftfullare och haft en ännu stramare återgivning av basen. Fast då hade den hetat H120 och kostat 25 000 kronor.

Karakter
Hegel H95
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Hegel H95”

  1. Håller helt och hållet med. I början kopplade jag in TV:ns hörlursuttag till min dåvarande stereoanläggning och har aldrig ångrat mig. Kör fortfarande med ljudet över stereon. Hegel H80 och ”vintage” QLN Signature från 1980-talet. Signaturerna är notoriskt såväl trögdrivna som svårdrivna, men H80 klarar galant av att driva dem utan att krokna. Skulle tro att H95 är ännu bättre!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild