TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Hegel H600

H600: Krutpaket med superupplösning

Hegel H600 är inte bara dyrare än sin föregångare. Den är mycket bättre också.

Av / 2023-08-30 - 09:00
Hegel H600

Ljud & Bild tycker

  • All kraft du någonsin kommer att behöva, kombinerat med en upplösning som vi knappt hört maken till i den här effektklassen. Bättre digitaldel än någonsin tidigare. Och äntligen Tidal Connect!
  • Det finns definitivt förstärkare i den här prisklassen med bättre design. Inget hörlursuttag.

När jag testade Hegel H590 2018 var det kanske den bästa integrerade förstärkaren jag hade hört. Men utvecklingen går snabbt, framför allt inom elektronik och digitalprocessning, och mycket har hänt de senaste fem åren. Vi får inte heller glömma att Hegel nyligen lanserade sin tudelade förstärkarkombination P30A och H30A, som överträffar sina föregångare med råge och som har varit inspirationskälla till merparten av de analoga kretsarna i den helt nya integrerade H600.

Hegel_H600 front
Hegel H600 är helt ny på insidan, men har en välbekant utsida. Foto: Hegel

Hegel hade egentligen inte behövt pensionera H590 av kvalitetsskäl. Den är fortfarande väldigt bra och har en strålande DAC-del som även stöder högupplösta musikformat ända upp till 384 kHz. Den är Roon Ready, MQA-kompatibel och hela paketet (inte för att MQA verkar vara särskilt relevant nu för tiden). Pensioneringen beror nog snarare på nödvändighet, eftersom den använder ett DAC-chip från AKM, vars produktion upphörde för några år sedan när fabriken brann ner.

Men när något förnyas förväntar vi oss också förbättringar, så Hegel har förmodligen känt av pressen att förbättra H600 på alla områden..

Hegel H600 (till vänster) har en ny topplatta med bättre ventilation än H590. Foto: Geir Gråbein Nordby
Hegel H600 (till vänster) har en ny topplatta med bättre ventilation än H590. Foto: Geir Gråbein Nordby

Släkt med storebröderna

På utsidan är H600 precis lika stor som sin föregångare. På millimetern. Men även om chassit har haft samma bearbetningsprocess så är materialet nu aluminium i stället för stål, vilket Hegel hävdar förbättrar ljudkvaliteten. Dessutom är topplocket urfräst i två skikt, för att få bättre stabilitet och luftflöde. Locket påminner mer om det som sitter på H30A.

Vad H600 däremot inte har ärvt från de nya toppmodellerna är nedsänkningen längst upp på fronten. Framsidan är i stort sett identisk med den på föregångaren H590.

Annons
Hegel H590 rear Hegel H600 rear
<
>
Hegel H600 har förbättrade, guldpläterade kontakter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bättre kontakter

Den största synliga förbättringen finns på baksidan, närmare bestämt RCA-kontakterna som nu är av högre kvalitet. De sticker ut längre och ger en större kontaktyta – och inte minst är de glänsande guldpläterade kontakterna mycket snyggare att titta på! De är likadana som de på den numera utgångna HD30 och på den här punkten överträffar H600 till och med den dyra förförstärkaren P30A.

Men den viktigaste förändringen finns – naturligtvis – på insidan.

– Nyckelordet är ljudkvalitet. Personligen tycker jag att H600 är en enorm förbättring jämfört med H590. Så mycket att jag nu inte längre tycker att H590 är särskilt behaglig att lyssna på”, säger marknadschef Anders Ertzeid självsäkert i ett mail.

Läs också Så mycket mer än bara rå muskelkraft Hegel P30A och H30A är tunga saker som väldigt få har råd med. Men det ökar bara begäret efter den här förstärkarkombinationen. Som inte visar någon nåd.
Hegel_H600 lifestyle 2
Foto: Hegel

Kraftverk

H590 stoltserade med 301 watt per kanal i 8 ohm men Hegel har lite fräckt höjt effekten till 303 watt i H600. Dämpfaktorn är precis som tidigare 4 000 i 8 ohm, för att ge stålkontroll i basen oavsett högtalarimpedans. Konstruktionen med dubbla monoförstärkare ska ge nästan samma prestanda som två monoförstärkare i en enda låda.

All elektronisk kretsdesign är gjord internt hos Hegel, med komponenter ”av bästa kvalitet”. Dessutom sägs SoundEngine2-bruskorrigeringen ge en ljudsignal som är ”så nära originalinspelningen som möjligt”.

Bit-perfect DAC

DAC-sektionen i Hegel H600 bygger på ESS 9038Q2M-chippet med 32-bitars upplösning och upp till 129 dB i dynamiskt omfång. Om vi känner Hegel rätt så har detta chip fintrimmats för att bli ännu bättre. DACen har en bit-perfekt-design, utan vare sig omsampling eller uppsampling. Samma sak som i den nya flaggskepps-CD-spelaren Viking – och det som Hegel anser ger ett ljud som är mest troget originalet.

En stor, dedikerad strömförsörjning till DACen ska ge stabila prestanda, och denna är i sin tur avskärmad av en tjock stålplatta för att undvika störningar från andra elektroniska komponenter i förstärkaren. Hegel hävdar att DACen är ”banbrytande” när det gäller upplösning och timing. Och det säger inte lite med tanke på hur nöjda vi har varit med Hegels tidigare DACar. Till exempel den ytterst kapabla men utgångna HD30, men också den som är inbyggd i H590.

Hegel H600 rear 1 scaled 1
Foto: Hegel

Funktioner

Eftersom fantastiskt ljud inte ska ske på bekostnad av användarvänlighet och funktioner är Hegel H600 utrustad med AirPlay 2, UPnP-streaming och Spotify Connect. Och – äntligen – Tidal Connect. Det innebär att man kan få audiofil-streaming direkt från Tidal-appen i telefonen, rakt genom luften till förstärkaren. Roon Ready ska också vara på gång, men väntar fortfarande på godkännande. Den här gången har Hegel inte gett oss någon tidsuppskattning för Roon, men är övertygade om att det kommer att gå betydligt snabbare än med H590 där det tog en bra bit över ett år …

Hegel lovar dessutom att det här bara är början. H600 har nämligen fått en mycket avancerad streamingmotor som ser till att förstärkaren alltid är uppdaterad med de senaste alternativen för att streama musik. Om detta innebär framtida stöd för Qobuz, Apple Music med mera återstår att se. Jag har skrikit efter Chromecast-stöd länge, låt oss hoppas att det är på gång.

Förstärkaren ser precis ut som sin föregångare, men de stora kontrollknapparna på framsidan av H600 är nu taktila, med touch-kontroll, vilket ska göra förstärkaren mer intuitiv att använda.

Ingen HDMI

Hegel har valt att inte utrusta H600 med en HDMI-ingång. Vi hade väldigt gärna haft en sådan, som kunde kopplas till TV:n via ARC/eARC. Då hade man också kunnat styra ljudet direkt från TV:ns fjärrkontroll. Som tur är kan förstärkaren programmeras så att den reagerar på vanliga TV-fjärrkontroller. Om din TV-fjärr stöder Bluetooth är det viktigt att inaktivera detta, annars fungerar den inte med Hegel.

Anslutningar

Förstärkaren har två par äkta balanserade XLR-ingångar och två par obalanserade RCA-ingångar. På den digitala fronten har den en LAN-nätverksport, en USB 32/384-ingång (som även stöder DSD256/DoP), tre optiska ingångar, en koaxial ingång och en äkta 75-ohms BNC-ingång. Som analoga utgångar finns ett par fasta RCA, där man till exempel kan koppla in en hörlursförstärkare. Samt ett par justerbara RCA-utgångar, för en effektförstärkare eller subwoofer. Personligen hade jag gärna sett ett par balanserade XLR-utgångar också, men det finns åtminstone en digital BNC-kontakt.

De flesta av ingångarna kan ställas in som fast högnivå-hemmabioingång, vilket gör det enkelt att kombinera H600 med surroundförstärkare och -processorer.

Hegel_H600_AI generated background
Foto: Hegel (Photoshop: Geir Gråbein Nordby)

Så låter Hegel H600

Innebär då förändringarna bättre ljud? Om de gör! Innan jag började testa förväntade jag mig att behöva växla mycket fram och tillbaka mellan de två förstärkarna och de små men otroligt välljudande golvhögtalarna Raidho X2t (test kommer!) i jakten på subtila förbättringar. Men skillnaderna är hörbara direkt. Samma skillnader uppenbarar sig för övrigt när högtalarna byts ut mot mer kompakta – och betydligt billigare – Dynaudio Evoke 20. Fast i en något mindre skala.

Jag får först en känsla av att H600 är lättare på fötterna, med lite mindre tryck i basen. Men jag blir lurad. Ta låten Playing God med Polyphia. ”Progressiv rock” skulle vara en för enkel beskrivning, för här finns både en snabb flamencogitarr och elektroniska rytmer, redo att ta ett stadigt grepp om byxbenen och plantera ett par kraftfulla slag mitt i magtrakten.

H590 är visserligen mer basfokuserad än H600, som har mer luft i toppen och återger cymbalerna lekande lätt och luftigt. Det är just därför jag inte lägger märke till det direkt: H600 har bättre baskontroll också. Den är tightare, bättre definierad och slår verkligen inte mindre hårt. Det är helt enkelt en mer komplex ljudbild som serveras, med tydligare klangstrukturer.

Tidal Connect

Det är inte många som vet det, men PJ Harvey har skrivit musiken till teaterversionen av All About Eve, och Arpeggio Waltz är ett mycket välskrivet exempel. Lugnt och repetitivt, men ändå ett spännande arrangemang.

När jag streamar från min mobiltelefon med Tidal Connect är ljudet av samma imponerande kvalitet. Bastonerna ligger tunga i botten medan elgitarren breder ut sig i rummet. Slagverksinstrumenten är lekfullt lätta och luftiga och jag hamnar nästan i ett drömland.

Hegel_H600_H590_HD30_H20
Hegel H600 får mäta sina krafter med H590 samt kombinationen HD30, P30 och H20. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hegel mot Hegel

Men hur bra är egentligen H600? Till exempel jämfört med DACen HD30 spelad genom H20-effektförstärkaren? Kombinationen kostade lika mycket som H590 när produkterna såldes ut och har en något svagare effekt med 200 watt per kanal.

Mot H600 har kombinationen väldigt lite att sätta emot, när båda förstärkarna är anslutna till MacBook Pro via USB.

– Jag hoppas att det är H600 som är inkopplad nu, för här finns det mer av allt! utbrister Audun Hage när jag kör ett blindtest med honom.

Och även om jag kopplar in förförstärkaren P30 (föregångaren till P30A) i ekvationen, så att DACen kan spela med full utnivå, låter det liksom mycket tråkigare, med mindre skala i ljudbilden. Det är bättre än att använda HD30 som förförstärkare, men det är ingen tvekan om att ljudet breder ut sig i högre grad med H600.

Hegel mot McIntosh

Vi har ytterligare en bjässe i testrummet, McIntosh MA9500. En galen stridsvagn till integrerad förstärkare som utstrålar mycket bättre byggkvalitet än Hegel H600. Som trots en uppgraderad bakpanel fortfarande har en bit kvar till de finaste förstärkarjuvelerna i sin klass.

Men även om MA9500 låter mycket bättre än till exempel den äldre MA7000 så är det ajöss mot H600. Här är ljudet så stort, bestämt och högupplöst att all musik bara flödar ut utan ansträngning. McIntoshen är kraftfull och stenhård, och har den där härliga värmen i bas och mellanregister. Men den har inte samma rymd och luft som Hegel, och inte heller samma dynamik.

Det är ingen underdrift att säga att H600 har mycket av flaggskeppsförstärkarna P30A och H30A under huven.

Valuta för pengarna?

Så måste vi prata om priset. För medan H590 kostade 100 000 kronor så kostar efterträdaren 136 000 kronor. Så det skulle bara fattas att H600 är bättre. Men prissättningen följer hela branschens mönster under inflationen, så det är inte så illa som man skulle kunna tro.

Och när ljudkvaliteten är så mycket bättre, och streamingalternativen är motsvarande mer uppdaterade, tycker jag att H600 är värd priset, även om man inte tar hänsyn till inflationen. Näst efter P30A och H30A är detta det bästa Hegel någonsin har gjort.

Hegel H600 GeirNordby
Hegel H600. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Hegel överraskade oss med lanseringen av H600, och vi blev lika överraskade av hur snabbt vi fick in den för test. Men det var ingenting mot chocken när vi lyssnade på den.

H590 har länge varit en av våra referenser, men det är märkligt hur en bättre produkt plötsligt kan överskugga en gammal favorit. Den nya herren på täppan är Hegel H600, som har betydande uppgraderingar i hela signalkedjan och som låter så vansinnigt bra – både på hög och låg volym – att det mesta annat bleknar i jämförelse.

Den befinner sig i prisklassen för de som är särskilt intresserade. Men de som har förmånen att kunna skaffa en kommer inte att ångra sig.

  1. McIntosh MA9500

    Raffinerat kraftverk

    McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.

    Solklart en av de allra bästa integrerade. Spelar med ledig kraft och målar upp en ljudbild som vi knappt har hört maken till. En förstärkare för resten av livet.
    Tar plats. Saknar streaming.
    Läs hela testet
  2. Rotel Michi X3

    Fantastisk high-end förstärkare

    Den ser ut som den kostar över hundra tusen kronor. Den kostar "bara" hälften. Och vilket ljud!

    Gedigen bygd, läcker design, fantastiskt ljud och massor av kraft! Här får du verkligen allt i ett!
    Streaming sker bara via Bluetooth…
    Läs hela testet
  3. 5 highend-nätverksspelare

    Vi testar musikstreaming i highend-klassen

    Trådlös musik kan vara en ren njutning och rena highend-himlen, speciellt om man slipper den extrema prislappen.

    Läs hela testet
  4. Mola Mola Kula

    Avslöjar universums hemligheter

    Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!

    Upplösning av en annan värld. Makalöst ljud! Blir ännu bättre med DAC-delen.
    Somliga vill kanske ha ännu mer kraft.
    Läs hela testet
  5. KEF Blade One Meta

    Pärleporten möter Tors hammare

    Det spelar ingen roll om det är rock eller klassiskt du lyssnar på. De här högtalarna tycks komma från en annan värld och skakar om din kropp samtidigt som dina öron får den finaste massage.

    Det gnistrande stereoperspektivet överträffas bara av den enorma väggen av ljud, en vansinnigt stor skala och en tyngd som av en annan värld. Diskantens renhet och luftighet överträffar det mesta.
    Inte de snällaste högtalarna för nasala sångröster.
    Läs hela testet
  6. Bowers & Wilkins 801 D4

    Härifrån till evigheten

    Detta är ultra-highend som får dig att gråta. Av glädje, för att du känner musikens fulländade magi. Och av sorg, för att du aldrig har råd.

    Fantastiskt ljud, från topp till botten. Oändligt stort rum där musiken går upp i en högre enhet. Omöjligt att beskriva med ord!
    Alla rum trivs inte med så djup bas.
    Läs hela testet
  7. Vivid Audio Kaya 90

    Jakten på det perfekta

    En del högtalare är dyrare än andra. Och skrattretande mycket bättre.

    Musiken återges med en fantastisk renhet och med en dynamik och förmåga att spela högt som vi knappt hört maken till med tanke på storleken.
    Det är inte bara högtalarna som har en häftig prislapp, resten av anläggningen måste ligga på samma nivå. Bara att börja spara...
    Läs hela testet
  8. Naim New Classic NSC 222 och NAP 250

    Naim har överträffat sig själva

    Musikälskare som bara MÅSTE ha det bästa ljudet, men samtidigt vill ha det ultimata inom användarvänlighet, kan bara börja spara.

    Fantastisk snabbhet, upplösning – och vilken baskontroll! Kan streama ”allt” och användarvänligheten är enastående. Strömförsörjningen i förförstärkaren kan uppgraderas.
    LCD-skärmen på förförstärkaren hade varit ännu snyggare med en OLED-panel.
    Läs hela testet
Karakter
Hegel H600
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Ljud & Bild