TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bärbara musikspelare

Superljud i fickan

Vill du ha tvättäkta hifi-ljud på resan så hoppa över mobilen och köp en riktig musikspelare.

Av / 2016-03-19 - 06:00
Bärbara musikspelare

Nu för tiden är mobiltelefonen oumbärlig. Den håller helt enkelt koll på livet åt dig. Den tar bilder, ser till att du hinner till möten, navigerar och ger vägbeskrivningar, har recept och kom-ihåg-listor när du handlar – och bjuder på ren och skär underhållning. Och så kan man ju ringa med den. Det finns nästan inga gränser för vad den avancerade datorn i fickformat klarar av. Och jodå, nästan alla lyssnar på musik med den när de är ute och reser.

 

Mobilen suger

Men även om man kan få ganska så bra musikupplevelser med telefonen också, så kommer den till korta om man jämför med en renodlad hifi-spelare. För det första är det inte alla mobiltelefoner som klarar högupplöst ljud, även om de flesta toppmodeller numera gör det (utom iPhone). Digitalomvandlaren är sällan av högsta klass och analogdelen har sina begränsningar i form av en enkel förstärkare som är beroende av lättdrivna hörlurar. Vill du ta med dig dina hifi- eller studiolurar när du går hemifrån så hänger inte mobilen riktigt med som ljudkälla.

Komponenter som mobil- och internetantenn och Bluetooth kan smitta av sig elektromekaniskt mellan interna komponenter (även om flera musikspelare nu för tiden också har både internet och Bluetooth). Detta löser sig om man sätter mobilen i flygläge, fast det är en dålig idé om man väntar på ett viktigt samtal. Lägg därtill det uppenbara problemet med begränsad batteritid i mobilen, så börjar det kännas logiskt att äkta hifi-entusiaster kanske bör fundera på att ha en separat musikspelare i fickan.

Bästa möjliga ljud

I de separata musikspelarna kan tillverkarna lägga all energi på att få ett bra ljud. Allting från D/A-omvandlarna till förstärkarsteget är utvalt och fintrimmat för att få så hög ljudkvalitet som möjligt i andra änden. Gränssnittet går också att anpassa speciellt för ljud. Fast paradoxalt nog har ofta mobiltelefonerna ett mer intuitivt gränssnitt än många musikspelare.

Annons

 

Två alternativ

På senare tid har det dykt upp många högupplösta musikspelare. Vi lovar att testa fler framöver, från bland annat HiFiMan och Astell & Kern. Under tiden tar vi oss an två spelare från tillverkare med bredare distribution på hemelektronikmarknaden, som båda försöker locka fram de bästa musikaliska upplevelserna från fickan.

 

Läs också: Test av högupplösta musikspelare: FiiO X5 och Sony NW-ZX2

Pioneer XDP-100R är klart större än Sony NW-ZX100. Foto: Geir Gråbein Nordby
Pioneer XDP-100R är klart större än Sony NW-ZX100. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sony NW-ZX100 är lillebror till toppmodellen ZX2, som trots dubbla priset faktiskt var en liten besvikelse när vi testade den i sommarnumret förra året. För att få ner priset har ZX100 blivit av med storebroderns Android-operativsystem och samma sak har hänt med pekskärmen. ZX100 är med andra ord en renodlad musikspelare som styrs med pilknappar.

Pioneer XDP-100R är en aning dyrare än Sony ZX100 men billigare än ZX2. Den har både Android och pekskärm. Praktisk och användarvänlig, men på bekostnad av batteritiden som anges till 17 timmar med högupplöst musik. Som jämförelse ska Sony ZX100 hålla i 45 timmar! Pioneer har dock fördelen av att kunna strömma musik från tjänster som Tidal och Spotify.

Sony NW-ZX100 och Pioneer XDP-100R är ungefär lika tjocka. Men Sony-spelaren är tunnare, med rundare kanter. Foto: Geir Gråbein Nordby
Sony NW-ZX100 och Pioneer XDP-100R är ungefär lika tjocka. Men Sony-spelaren är tunnare, med rundare kanter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sony Walkman NW-ZX100

Blodfattig Walkman

Sonys nylansering av Walkman-konceptet spelar söt och luftig musik – men var är trycket?

Musiken har gott om luft. Spelarens behändiga storlek passar fint i fickan och ligger fint i handen. Stabilt kvalitetsintryck! Lagringsplatsen är lysande och batteritiden imponerande.
Utnivån är inte tillräckligt hög för tungdrivna hörlurar, vilket gör att mycket av poängen med en sådan här spelare försvinner. Ljudet saknar rent allmänt fart och fläkt. Ingen pekskärm. Ingen standard-USB-kabel.
Läs hela testet

Pioneer XDP-100R

Flaggskeppet som kan ”allt”

Med Android och pekskärm är det bara telefonsamtal som en mobil gör bättre.

Android-användare kan glädja sig åt Lollipop-operativsystem. Den förinstallerade musikspelaren är lysande och man kan köra strömningstjänster. Ljudkvaliteten är superb och tillräckligt kraftig för att driva många hörlurar. Minnet går att utöka med två microSD-kort.
Vi hade kunnat tänka oss ännu högre utnivå, så att det gick fint att driva även tungdrivna studiohörlurar. Designen är kantig och lite stor.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild