2013 imponerade Pioneer på oss med sin digitalförstärkare A-70, som hade en ljudbild med fler detaljer än sina konkurrenter. Nya A-70DA bygger på föregångaren men har fått en extra digitalingång samt balanserade XLR-ingångar. På insidan sitter nämligen ett helt nytt, helbalanserat försteg.
Uppgraderad digitalomvandlare
D/A-omvandlaren är uppgraderad till SABRE32 som har högsta upplösning (32 bit/384 kHz) och dessutom avkodar DSD-signaler av högsta kvalitet. Priset har dock nästan fördubblats, från 9 000 till 15 000 kronor.
Med sin rejäla vikt på 17 kilo har A-70DA ett utseende som kan mäta sig med rivalernas. Den utstrålar kvalitet överallt, med aluminiumprofiler på sidan och guldpläterade terminaler.
Ljudet
Gudskelov består intrycket när vi sätter på musik. Instrumenten i orkestern på Leif Ove Andsnes inspelning ”The Beethoven Journey” är ytterst välplacerade i en stor ljudbild. Den kan påminna lite om ljudet från Cambridge 851A, bortsett från att det finns mer tryck i basregistret hos Pioneer. Klangen från Hoziers flygel är mycket stor i ”Take Me to Church” och har gott om undertoner. I refrängen smäller det till bra om rytmen, det finns både gott om upplösning och dynamik.
Rytmerna från Daft Punk smäller till mycket bättre än med Arcam och Audiolab. Musiken återges med fint djup och Adeles piano har både fylligt basregister och massor av luft i toppen.
Digitalingångarna låter väldigt bra, du får ha en kompetent DAC för att tjäna på att använda analoga ingångar. Till och med Marantz nätverksspelare NA6005, som vann vårt grupptest i nr 10-2015, låter bättre inkopplad digitalt än analogt. Med analog överföring tappar man lite av snärten i de ljusare pianotangenterna.
Vår åsikt
Vilken musik man än spelar så bjuder Pioneer A-70DA på ett oerhört bra ljud. Ljudbilden är luftig och detaljerad, samtidigt som det finns en tjusig attack i mellanregistret. Det finns kraftigare förstärkare som bevarar kontrollen ännu bättre när man spelar högt. Men när vi ändå utser Pioneer till Bästa köp, trots att den inte alls är en av de billigaste testdeltagarna, så beror det på att den låter så pass bra, plus att den är mycket bättre utrustad än Yamaha – som totalt sett blir dyrare om du dessutom kompletterar med en bra separat DAC.
Också i detta test:
Yamaha A-S1100
Musik av högsta klass
Den här förstärkaren från Yamaha är en mästare på att gräva fram musikaliska detaljer, men kräver en hel del av resten av anläggningen!
Onkyo A-9070
En snäll bjässe?
Onky-förstärkaren är en riktig tungviktare, men vi hade velat att den slog ifrån sig hårdare ibland.
Audiolab 8300A
Klassikern
Få förstärkare har samma historia som den här från Audiolab. En gång en ikon, nu i en helt ny version.
Arcam A29
Behärskad elegans
Från Arcam kommer A29, ett lovande kraftverk som tyvärr har en lite för ”stiff upper lip” för vår smak.
Cambridge Azur 851A
Klockrent ljud
Hos Cambridge Audio handlar det om att återge ljudet så rent som möjligt. 851A är ett praktexempel på det.
Naim Nait 5Si
Dynamit-dynamik
Naims lilla 5Si spelar så det ryker! Med den här blir du kung på dansgolvet!
Technics SU-C700
Det kortaste strået
Det kan verka som om Technics har satsat för mycket på tekniken och för lite på musiken.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser