Glöm watt. Sådant gäller inte för Naim. Nait 5Si trotsar nästan fysikens lagar genom att spela som en fullvuxen muskelförstärkare, hur högt du än spelar. Naims förstärkare är nämligen kända för sitt sagolikt rytmiska driv och sin dynamik, och Nait 5Si är inget undantag.
Naim är också kända för att vara kräsna när det gäller nätdelar. Lyckas de inte bygga en som är tillräckligt bra och får plats i kabinettet så gör de lika gärna en separat strömförsörjning. Det har de inte gjort här, men lyfter du på locket så ser du nästan inget annat än en gedigen transformator. Som ser ut som om en den är gjord för en 200-wattare, inte en 60-wattare.
Få ingångar
Har du en skivspelare? Då behöver du en separat phono-förstärkare, för här finns det bara fyra ingångar. Ingen av dem för skivspelare. Men det finns en DIN-kontakt, som har separat jord som minskar bruset ytterligare. Den kräver dock en specialkabel från Naim, plus att den andra komponenten, till exempel en nätverksspelare eller CD-spelare, också har DIN-kontakter.
Precis som Audiolabs och Arcams kandidater är Nait 5Si lekande lätt att sköta. Högtalarterminalerna sitter praktiskt nog infällda på baksidan, men är lite för grunda för att långa banankontakter ska sitta optimalt.
Ljudet
Här finns det lyckligtvis inte mycket att klaga på. Åtminstone inte om du gillar baskontroll, för det får du gott om här.
Naims lilla förstärkare har järnkoll på basen och den sällsynta förmågan att få små högtalare att låta som stora. Den har inte samma varma röståtergivning som Audiolab 8300A och Hoziers sångröst är lite tunnare, men sätt på Daft Punk så ändrar sig stämningen direkt. Då visar sig förstärkarens enastående driv, med god hjälp av en avgrundsdjup och dynamisk bas som få andra förstärkare i den här klassen kan uppvisa maken till.
Men det är inte bara basen det sprutar om, den dynamiska kontrasten gör sig påmind i hela frekvensregistret. Adeles röst är kristallklar och i Beethoven-inspelningarna sprudlar det verkligen om orkestern.
Vår åsikt
Ska vi klaga på något så måste det vara att vi saknar lite finess. Sådant får du mer av med Yamaha- och Pioneer-förstärkarna, som också har fler ingångar du kan använda. Somliga kommer att tycka att de få ingångarna är en begränsning. Med bara lite bättre transparens och finess hade Naim Nait 5Si varit helt perfekt. Men tråkig blir den aldrig.
Också i detta test:
Yamaha A-S1100
Musik av högsta klass
Den här förstärkaren från Yamaha är en mästare på att gräva fram musikaliska detaljer, men kräver en hel del av resten av anläggningen!
Pioneer A-70DA
Välutrustat superljud
Här får du ett strålande ljud och påkostad digitalomvandling i ett elegant och robust kabinett.
Onkyo A-9070
En snäll bjässe?
Onky-förstärkaren är en riktig tungviktare, men vi hade velat att den slog ifrån sig hårdare ibland.
Audiolab 8300A
Klassikern
Få förstärkare har samma historia som den här från Audiolab. En gång en ikon, nu i en helt ny version.
Arcam A29
Behärskad elegans
Från Arcam kommer A29, ett lovande kraftverk som tyvärr har en lite för ”stiff upper lip” för vår smak.
Cambridge Azur 851A
Klockrent ljud
Hos Cambridge Audio handlar det om att återge ljudet så rent som möjligt. 851A är ett praktexempel på det.
Technics SU-C700
Det kortaste strået
Det kan verka som om Technics har satsat för mycket på tekniken och för lite på musiken.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser