HEOS är japanska Denons multiroom-system, som precis som Sonos består av en rad olika aktiva högtalare samt Heos Amp-förstärkaren som driver separata stereohögtalare. Amp är en av de enklaste att installera och spela trådlös musik på. Anslutningarna är väldigt bra: Med både analog och digital ingång samt Bluetooth och USB utöver ethernet och wifi är det enkelt att bygga en stereo runt Heos-förstärkaren.
Denon har gjort en mycket bra app som styr Heos-systemet. Det grafiska gränssnittet är både läckert och användarvänligt och gör det smidigt att styra högtalare i flera zoner. Precis som hos Sonos och Bluesound är musiktjänsterna inbyggda i appen. På så sätt är det enkelt att blanda olika källor i en och samma spellista. Undantaget är Spotify, som behöver sin egen app.
Ljudkvalitet
De som gillar Denons varma och fylliga ljud kommer förmodligen att uppskatta Heos ljudkaraktär också. Här finns en generös tyngd i basen och en stor ljudbild som har en förmåga att få fram både stora och små detaljer. London Grammar låter stort och tufft och sångarens breda röstregister kommer fram tydligt. Ljudet känns energiskt genom att både röster och instrument kommer närmare. Jämfört med Sonos lite väl tillbakadragna presentation är det som att hamna ända framme vid scenkanten!
Heos-förstärkarens pigga spelstil gör att den är som skapt för pop, hip-hop och R&B. Kanadensiska Drake har ordentlig energi i replikerna och synthbasen får soffryggen att darra. Heos Amp behöver inte skämmas för något jämfört med de större, 43 cm breda stereoreceivrarna. Här finns gott om kraft och mycket att gå på innan ljudet blir vasst eller förvrängt. Det gick utmärkt att komma upp i mer än 90 decibels klockrent ljud på lyssningsplatsen med våra tämligen tungdrivna KEF-högtalare. Den här går fint att ha fest med!
Det är först med de riktigt krävande audiofil-inspelningarna som Heos visar sina begränsningar. Lars Danielssons ”II Blå” låter väldigt organiskt och äkta, med bra samspel mellan bas och trumpet, men basåtergivningen kan kännas en smula luddig och okontrollerad emellanåt – särskilt när vi jämför med Bluesound och Yamaha. Dessutom märks det att diskanten missar de allra mest finkorniga detaljerna. Ändå är det ingen tvekan om att Heos ger utmärkt ljudkvalitet och överträffar både Sonos och Marantz på de flesta områden.
Också i detta test:
Marantz M-CR511
Saknar tryck
Marantz förstärkare har ett klart och tydligt ljud men saknar muskler – och strömningstjänster.
Yamaha R-N602
Modern retro
I tuff retro-stil bjuder Yamaha på underhållande musik och multiroom på ett enkelt sätt.
Bluesound Powernode 2
Orkesterplats
Glöm alla de andras diffusa och livlösa ljud. Här är streaming-förstärkaren som gör mos av Sonos.
Sonos Connect:Amp
På bakre raden
Med Sonos Connect:Amp får du marknadens mest användarvänliga multiroom-system. Problemet är bara att den inte låter särskilt bra.
Onkyo TX-8150
Rena toner
Stereoreceivern från Onkyo låter bra och har både DAB-radio och många anslutningar, till och med till skivspelare. Men strömningen är begränsad.
Pioneer SX-N30
Öppen musik
Pioneer låter fint och har många anslutningar. Strömningstjänsterna är lika få som hos Onkyo. Av en uppenbar anledning.
7 förstärkare med strömning: Sammanfattning
Stor eller liten?
Enligt vår erfarenhet är det inte säkert att en stor streaming-förstärkare låter bättre än en liten. Det är annat som avgör när du ska bestämma dig.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser