TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 6 skivspelare, tillbehör till skivspelare

Tillbehören du behöver

Har du en skivspelare så finns det ett par tillbehör som är väldigt praktiska att ha. Här är en översikt.

Av / 2016-09-18 - 05:00
6 skivspelare, tillbehör till skivspelare
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivborste
Damm är skivornas värsta fiende. I värsta fall kan dammkornen göra hack i skivan, så håll knastret borta med en skivborste. De finns i de flesta butiker och kostar från 150 kronor.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pickup
En ny och bättre pickup kan ge ljudkvaliteten ett stort lyft. Till och med en äldre skivspelare låter mycket bättre med en ny pickup. De vanligaste kallas för MM-pickuper, till exempel den här från Nagaoka: MP150. Priserna börjar på 1 000 kr och några av de vanligaste märkena är Ortofon, Audio-Technica, Sumiko, Rega, Denon och Grado.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivspelarförstärkare
Om du redan har en skivspelare, eller köper en ny utan inbyggd pickupförstärkare (RIAA-steg), så behöver du en sådan här. Om du inte har en inbyggd i förstärkaren, vill säga. Rega Fono A2D har RIAA-steg och USB-port och kan kopplas till alla förstärkare. De finns också från Musical Fidelity, Pro-Ject och NAD med flera och kostar från ungefär 1 000 kr.

Annons

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivmatta
En billig och bra metod att få bättre ljud är att byta ut gummimattan på skivtallriken mot en i läder eller filtmaterial. Vanligast är de av filt, som ger ett bättre ljud än de av gummi. Pris från 200 kr.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Nål
Förr eller senare måste alla byta nål. Se till att du får en som passar till just din pickup, till exempel Ortofon, Audio-Technica, Sumiko, Rega eller Grado. Nålar kostar från ett par hundralappar ända upp till fler tusenlappar. De dyrare ger ett ännu bättre ljud.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivtvätt
Bästa sättet att hålla skivorna rena är att tvätta dem. Men använd inte diskmedel. Köp hellre en skivtvätt. De finns i manuella, halvautomatiska och helautomatiska varianter och kostar från 1 000 kronor, som den här från Pro-Ject.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivpuck
Skeva LP-skivor är inget okänt fenomen. En enkel skivpuck klämmer fast skivan mot skivtallriken så att du slipper falska toner. Kända märken är Pro-ject, Michell och Avid. Priserna börjar på 1000 kr.

 

Så installerar du skivspelaren

Det bästa tipset på hur du gör för att få bra ljud ur LP-skivorna är att läsa bruksanvisningen.

Innan vinylplattorna kan sprida sitt varma ljud i vardagsrummet måste du se till att skivspelaren är rätt inställd. Annars blir ljudet sämre och du riskerar att slita ut skivorna i förtid. Ställ skivspelaren på ett plant och stadigt underlag, se till att den står helt vågrätt och följd de här tre tipsen:

 

  1. När du har packat upp allting och läst bruksanvisningen måste du dubbelkolla nåltrycket. Det gör du genom att ta loss pickupskyddet och försiktigt lirka loss tonarmen från stödet. Låt tonarmen vila på ett finger samtidigt som du skruvar på vikten längst bak tills tonarmen lyfter lite. Kontrollera att armen är parallell med skivtallriken och vrid annars på vikten tills den är det. Håll fast motvikten så att den inte rör sig och skruva skalan med viktangivelser till 0. Sedan vrider du vikten och skalan samtidigt tills nåltrycket som tillverkaren anger uppnås, till exempel till 2 om det står 2 gram i bruksanvisningen.

 

  1. Nu är det dags för antiskating. Börja med att vrida antiskating-ratten på tonarmens sida tills siffran visa samma som nåltrycket, eller sätt nylontråden till vikten (om skivspelaren har en sådan) på den mellersta nivån. Sätt sedan på skivspelaren med en skiva och för tonarmen till slutet av skivan där du sänker ner nålen mellan avslutningsspåren. Om tonarmen ligger kvar är antiskatingen korrekt. Om den flyttar sig utåt eller inåt mot mitten så vrider du antiskating-ratten ett kvarts varv åt det ena eller andra hållet (eller flyttar tråden ett hack) tills armen står stilla när nålen placeras mellan avslutningsspåren.

 

  1. När allting är korrekt inställt och finjusterat kan det hända att du stöter på något oförutsett problem. Om nålen hoppar mellan spåren när du går på golvet bör du antingen flytta spelaren till en stadigare hylla eller ställa den på en vägghylla för att undvika vibrationer.

Om det skorrar i högtalarna så kan det bero på att dammlocket vibrerar mot chassiet när du spelar högt. Fäll upp dammlocket (eller ta loss det helt) och fäll tillbaka det när du har lyssnat färdigt. Hör du falska toner så kontrollerar du om skivan ligger platt mot skivtallriken, annars behöver du en skivpuck. Det kan också bero på att gummiremmen är sliten och måste bytas ut.

Också i detta test:

Scansonic USB-100

Billig entrébiljett

Ett lockande pris kan inte kompensera för att ljudet inte håller måttet.

Relativt lågt pris. Pitchkontgroll och enkel skötsel.
Platt och tunn ljudbild, hörbara hastighetsvariationer.
Läs hela testet

Sony PS-HX500

Välljudande arkivarie

Med inbyggd digitalomvandlare och bra ljud är Sony-skivspelaren ett bra val.

Väldig hög upplösning, tydlig detaljering och luftigt ljud. USB-utgången ger högupplösta digitalfiler.
Tunn ljudbild och behärskad basdynamik.
Läs hela testet

Pro-Ject Essential II USB

Enkel och välljudande

Det varma och fylliga ljudet gör att det aldrig blir tråkigt med Pro-Ject-spelaren.

Stabil ljudbild med varm klang och bra dynamisk kontrast.
Inte det mest genomskinliga eller upplösta ljudet.
Läs hela testet

TEAC TN-300

Okomplicerad grammofon

En av testets mest användarvänliga spelare har en fin finish och ett bra ljud.

Både ser bra ut och engagerar med fyllig musik.
Lite för dyr och lite för färglös klang för att vi ska dela ut toppbetyg.
Läs hela testet

Argon TT-2 USB

Bra ljud för nybörjare

Enkel och prisvärd spelare som låter bra.

Finfin ljudkvalitet och enkel skötsel gör detta till en prisvärd och bra spelare för nybörjare.
Tunn klang och ont om tyngd i basen, grötar till det lite med komplex musik.
Läs hela testet

Audio-Technica AT-LP5

Bästa ljudet

Audio-Technica lägger beslag på förstaplatsen. Här får man ett vidunderligt klangrikt ljud!

Klar och tydlig klang med bredd, djup och bra basfundament med rejält driv.
Högt pris.
Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild