Nu för tiden är det många som mer eller mindre har pensionerat CD-spelaren och ersatt den med strömning och filbaserade format via datorn. Det är mycket mer praktisk, men ger inte samma hifi-känsla som vi minns från den gamla goda tiden. Det finns sätt att få hifi-ljud från datorn, till exempel med en DAC, men låt oss inse fakta: en CD-spelare i stereomöbeln ger en helt annan känsla.
Säg hej till den trådlösa nätverksspelaren! Den är något för dig som redan har en stereo men som vill göra dig av med CD-spelaren. Nätverksspelaren ser ut som en CD-spelare utan skivlucka. I stället strömmar den musik digitalt direkt från internet, mobiltelefonen eller en hårddisk som är inkopplad till hemnätverket. Utan en endaste tråd mellan! Den siktar på att göra det bästa av två världar – ljudkvaliteten från CD och bekvämligheten från digitala ljudformat och strömningstjänster. Alla nätverksspelare går att styra med en app på smartmobilen och vissa av dem har också en fjärrkontroll för att ge ännu mer av den traditionella hifi-känslan.
Steget upp från Sonos
Den kanske mest populära nätverksspelaren på marknaden i dag är Sonos Connect. Den är liten men oöverträffat användarvänlig och kan dessutom byggas ut i system i flera rum. Multiroom är inget kriterium i det här testet men vi tar ändå med Sonos som referens. Den är billigast i det här sällskapet och vi hoppas att de övriga kandidaterna kan ge ett ännu bättre ljud. Inte minst eftersom Sonos saknar stöd för högupplösta format.
Vi har tagit med en ny spelare från Definitive Technology som heter W Adapt. Den är också liten och påminner om en mottagarbox till TV:n. Den går att bygga ut till multiroom och eftersom Definitive är ett välrenommerat hifi-märke hoppas vi att den överträffar Sonos när det gäller ljudkvalitet.
Sedan har vi fyra spelare som alla har en standardbredd på 43 cm. De kommer från Cambridge, Denon, Marantz och Pioneer och stöder högupplösta format, och har ganska så snarlika gränssnitt. De har inga multiroom-funktioner, det handlar enbart och hifi-strömning till vardagsrummet. Då förväntar vi oss också att ljudet är på topp, inte minst eftersom priset är högre än för Sonos Connect. Dyrast är Cambridge CXN, en spelare som för 8 000 kronor har ett par extrafunktioner som förförstärkarutgång och balanserade utgångar. Och förhoppningsvis ett jättebra ljud!
Så testade vi
Alla spelarna är testade med de analoga utgångarna kopplade till Parasound HINT, en integrerad förstärkare för lite drygt 30 000 kronor. Högtalarna är Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand för 67 000 kronor. På så sätt hör vi allt som händer och det är enkelt att skilja på ljudkvaliteten.
Till musik har vi använt Tidals abonnemang med CD-kvalitet där det har varit möjligt, annars har vi kört med Spotify Connect. Vi har också dubbelkollat med högupplösta musikfiler.
Spelarna har styrts från den tillhörande iPhone-appen och i aktuella fall har vi också testat med fjärrkontrollen som ingår.
Pioneer N-50A
Frisk fläkt från Pioneer
Pioneer har länge varit kända för sina strålande CD-spelare, och nu bevisar de att de hänger med i tiden även när det gäller strömning.
Definitive Technology W Adapt
Tyvärr inte hela vägen
Spelaren från Definitive Technology har dessvärre sina brister och låter bara medelmåttigt.
Sonos Connect
Bäst på användarvänlighet
Amerikanska Sonos är fortfarande kungar när det gäller streaming och trådlösa multiroom-system, men de har en bit kvar när det gäller ljudet.
Cambridge CXN
Välutrustat råskinn
Med inbyggt försteg och gott om anslutningar är Cambridge CXN nästan perfekt.
Marantz NA6005
Klangmästaren
Marantz NA6500 låter helt enkelt sagolikt och lägger ribban högt för de andra i prisklassen.
Denon DNP-730 AE
Billig entrébiljett
Denon-strömmaren kostar bara lite mer än Sonos Connect och har allt det flesta behöver.