På bilder är den integrerade förstärkaren Gold Note IS-10 ganska lik den Gold Note IS-1000 som jag testade för några år sedan. Fast bara på bild.
Den här är bara hälften så stor som IS-1000 och väger bara en fjärdedel så mycket som sin storebror. Priset är också ungefär en tredjedel lägre. Ändå är uteffekten inte så mycket lägre. Gold Note IS-10 lämnar 2 x 90 watt i 8 ohm, medan IS-1000 lämnade 2 x 125. Att detta är möjligt beror på att slutsteget arbetar i klass D i stället för klass AB, som den större och dyrare IS-1000 gör.
Förstärkaren kan bryggkopplas, vilket höjer effekten till 1 x 280 watt. I så fall måste man skaffa effektförstärkaren PA-10 EVO till den andra kanalen. Vi har dock bara testat Gold Note IS-10 som en självständig integrerad stereoförstärkare.
Nästan samma som streamern
Gold Note är italienskt, baserat i Florens, och Gold Note IS-1000 var den första produkten vi testade från dem. Sedan dess har Gold Note blivit om inte allmänt kända så åtminstone mindre sällsynta. Senast testade vi nätverksspelaren DS-10 EVO, som rent designmässigt är en tvilling till IS-10. Faktum är att modellnumret på framsidan är den enda synliga skillnaden. Precis som streamern domineras fronten av en kvadratisk OLED-skärm. Annars hittar man bara ett hörlursuttag, en vridknapp och Gold Notes myntformade logga, som inte är en av/på-knapp. Det gör man med den medföljande fjärrkontrollen.
Eftersom DS-10 är en ren streamer, medan IS-10 är en komplett integrerad förstärkare, är det lite trängre på baksidan. Där hittar man både digitala och analoga ingångar, samt en uppsättning rejäla högtalarterminaler. En USB-ingång för att spela upp digitala filer finns också. Via USB-porten är upplösningen upp till 32 bit/384 kHz och DSD256, medan den koaxiala och de två optiska ingångarna får ”nöja sig” med 24 bit/192 kHz.
Kan bryggas till 280 watt
En ensam RCA-kontakt märkt ”R” är avsedd för att koppla Gold Note DS-10 till en extern effektförstärkare när den är bryggad. Märkligt nog kan inte mono-utgången växlas till att fungera som en subwooferutgång. Det hade annars förbättrat användbarheten avsevärt.
Eftersom Gold Note DS-10 har en inbyggd streamingmottagare är upplägget lite mer komplicerat. Och GN Control-appen, som används för att styra streamingtjänster och göra inställningar, gör inte uppgiften enklare. Efter lite experimenterande gick det dock efter en halvtimme att få förstärkaren uppkopplad på det trådlösa nätverket och att fungera med Tidal.
Så låter Gold Note IS-10
Kan man se på förpackningen vad som finns inuti? Utan att de två sakerna egentligen har någon fysisk relation har Gold Note lyckats få design och ljud att smälta samman till en högre enhet. För ljudet är nästan lika stramt och okonstlat som skalet.
Det första som fångar öronen är öppenheten. Gold Note IS-10 öppnar ett virtuellt lyssningsfönster till konsertsalen (eller studioproducentens vision om den). Och är det glas i det fönstret så är det extremt klart och välpolerat.
På en inspelning som Philip Glass Koyaanisquatsi får man en övertygande illusion av rymden runt – och mellan – körsångarna.
Låten Mormor från Dreamers’ Circus album Rooftop Sessions börjar med ett gigantiskt rum som är uppenbart manipulerat, men ändå inte mindre imponerande i IS-10:s tolkning.
Men allt måste inte vara rymd och glamour. Disturbeds coverversion av The Sound of Silence är lite av ett test av överdrifter. Och den klaras av fint, även om förstärkaren ”bara” är på 2 x 90 watt. Låten verkar ha mer kraft med kraftigare (och dyrare) förstärkare. Men till och med när hela orkestern brakar loss går det att skilja den akustiska gitarren från ljudbilden och David Draimans hesa barytonstämma.
Gold Note IS-10 har en ren och naken återgivning, utan utsmyckning. Det avslöjas av Telarc-utgåvan av Banditen Galopp, där inspelningen, snarare än elektroniken, sätter gränserna för upplevelsen av konsertsalen.
Ska man sätta fingret på något – och det ska man – så kan klarheten nästan övergå i ett överdrivet fokus på diskanten, som inte blir direkt gäll men där det handlar mer om detaljer än helheten.
Konkurrenter
Det finns många förstärkare i den här prisklassen, men få är som Gold Note IS-10. Det är inga problem att hitta en med högre uteffekt i klass D. Det skulle till exempel kunna vara NAD C 3050 (som vi har testat i specialutgåva). Marantz Model 40n har många av samma funktioner som IS-10, plus streaming och multiroom via det välfungerande och genomarbetade HEOS-systemet. Och dessutom ett utgångssteg i klass AB. Å andra sidan saknar den fysiska digitalingångar.
Ett helt annat alternativ är Lyngdorf TDAI-1120, som inte är fullt lika charmig och har aningen lägre effekt, men som tack vare den utmärkta RoomPerfect-rumskorrektionen kan få de flesta högtalare låta renare i de flesta rum.
Slutsats
Gold Note IS-10 är en fin liten förstärkare som kombinerar läcker italiensk design, bra ljud och streamingfunktioner till ett pris som inte är avskräckande i det här sammanhanget. Har du funderat på att uppgradera din befintliga förstärkare med en extern streamer som Gold Note DS-10 så får du här en komplett förstärkare med samma funktioner och nästan samma ljudkvalitet, för samma pengar. Användargränssnittet i styr-appen är inte lika användarvänligt som hos de flesta av de stora varumärkena. Å andra sidan köper man väl inte en italiensk sportbil för att sitta bekvämt i mjuka säten?
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser