TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Geneva Classic S/DAB+

Mikroanläggning med stort ljud

Geneva har förnyat sin minsta anläggning med bättre ljud och utsökt träfaner.

Av / 2017-05-03 - 14:25
Geneva Classic S/DAB+

Ljud & Bild tycker

  • Väldigt balanserat ljud och en tuff men klar ljudbild. Byggkvaliteten är ett snäpp över konkurrenterna och användarvänligheten är felfri.
  • Ingen skärm, saknar multiroom, minimalt stereoperspektiv.

Ibland är en radio inte bara en radio. Det har schweiziska Geneva insett i sin nya Classic-modell, som egentligen är en trådlös anläggning. Med radio.
I tio år har de byggt stora och små anläggningar med radio ombord, de flesta av dem med samma minimalistiska design och som regel lite bättre ljud än konkurrenterna. Med tiden har konkurrensen dock ökat, markant, och numera finns det gott om alternativ.
Därför är det kanske på tiden med något nytt. Även om det inte ser ut så är den lilla Classic S ny. På insidan, alltså. Utseendet är snudd på oförändrat och har man redan en större modell från schweizarna i vardagsrummet så passar den nya modellen perfekt. Till exempel i köket.
Radion – eller anläggningen – har både FM och DAB samt Bluetooth för musikströmning, plus en linjeingång på baksidan. Så om du skulle vilja koppla in en extern ljudkälla så går det också.

Löstagbar antenn och ingång för andra ljudkällor. Foto: Geneva
Löstagbar antenn och ingång för andra ljudkällor. Foto: Geneva

Vårt testexemplar i trovärdig valnöt kostar lika mycket som de lackade modellerna i rött, vitt eller svart och ser dyrare ut än motsvarande apparater vi har testat i samma prisklass.
På insidan sitter två 76 mm högtalarelement och kabinettet är avstämt som en högtalare, med basreflexport på baksidan. Vilket visar sig vara ett lyckat recept.

Saknar multiroom
Classic S styrs enkelt med fjärrkontrollen eller från styrplattan på toppen. Den är märkt med loggan präglad i faneren. Ställer du radion i sovrummet så kan alarmfunktionen vara praktisk.
Classic S är inte byggd för multiroom, med trådlös anslutning till andra Geneva-anläggningar, som deras klotrunda Aerosphère-högtalare är. Classic-serien, som även har två större modeller, är fristående anläggningar som gjorda för rum i olika storlekar.
Den vi testar här är den minsta och passar bäst i små till medelstora rum, men spelar förvånansvärt högt och tufft. Med fullt ös tangerade ljudtrycket 95 decibel. Mer än tillräckligt högt för de flesta av oss och hög partyfaktor även i ett normalstort vardagsrum.
Till skillnad från många av konkurrenternas modeller finns det ingen skärm på Classic S. Och absolut ingen färgskärm. Det betyder inte så mycket, annat än att det inte finns någon inställningsmeny man måste navigera i. Man kan inte heller titta på skivomslag eller få annan information, bara se stationens namn och vald ljudkälla.

Touch-fältet på ovansidan har samma funktioner som fjärrkontrollen. Foto: Geneva
Touch-fältet på ovansidan har samma funktioner som fjärrkontrollen. Foto: Geneva

Det betyder god användarvänlighet, så länge man inte ska koppla upp sig på ett trådlöst nätverk som ändå inte går att göra med Classic S.
Man behöver inte göra något annat än att välja ljudkälla och söka efter radiostationer, när man har packat upp och kopplat in anläggningen. Sex favoritstationer kan lagras och man hittar samma knappar på fjärrkontrollen som på styrplattan på toppen.

Fylligt ljud
Trots två små högtalarelement, lyckas Geneva-anläggningen leverera gott om bas, även när man spelar högt. Balansen är bra i ljudbilden och drar mot ett varmt ljud med mycket klang. Behöver du lite mer eller mindre bas eller diskant så går det att ställa in från fjärrkontrollen. Ställer du till exempel Classic S mot en vägg så kan det hända att du vill dämpa basen lite. Då kan det nämligen bli för mycket av det goda, när basreflexporten trycker ut bas bakåt.
Radioljudet är rent och röster är väldefinierade när mottagningen är bra. Antennen är löstagbar så att man kan koppla in mer kraftfulla antenner eller radio via kabel om mottagningsförhållandena är dåliga och ger svag signal. Vilket är en fördel i sommarstugan, där signalstyrkan kan vara olika bra.
Växlar man från radio till Bluetooth blir ljudet märkbart bättre. En vända med The Weekend och Daft Punks ”I Feel It Coming” visade hur bra det kan låta från Classic S. Rytmen var stramt definierad, basen engagerande och sångrösten kristallklar.
Den lugnare ”Grown Up” med Emilie Nicolas fyllde enkelt rummet när jag höjde volymen, man kan spela riktigt högt innan förvrängningen hörs tydligt. Geneva-radion låter inte lika klart som vår långvariga favorit i klassen, Revo Super Connect, men den spelar högre. Och den är betydligt bättre än Roberts Radio R100 som vi testade nyligen

Annons
Fjärrkontrollen styr allting. Foto: Geneva
Fjärrkontrollen styr allting. Foto: Geneva

I ett så litet kabinett är stereoperspektivet naturligtvis inte mycket att tala om, men ljudbilden är övertygande stor. Jag saknar lite mer energi i diskanten, vilket inte är så enkelt att få till med ett fullregisterelement, men ändå.
Classic-modellen låter fräschare än den utgående versionen, och så länge man inte behöver multiroom eller wifi är den ett bättre alternativ än det mesta annat som finns där ute.

Ett bra val
Geneva Classic S fortsätter längs samma väg som sina föregångare. Enkel skötsel, snygg byggkvalitet och klassledande ljud gör den kanske till den bästa mikroanläggningen som ryms i en enda låda. Ett utmärkt val för de flesta som inte behöver en stor anläggning för att njuta av musik.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild