För sex år sedan kom den danska högtalar- och elektroniktillverkaren Gamut med sin Phi-serie, som fick mycket lovord av pressen. Vi testade en modell i High Fidelity och vår recensent var mycket begeistrad.
Men tiden går och utvecklingen går framåt. Det finns alltid förbättringar att göra, och nu kommer Gamut med sin reviderade Phi-serie. Och det är faktiskt inte små förändringar vi talar om.
Här ser vi närmare på golvhögtalaren Gamut Phi 5.
Rundare former
Tack vare att Kvist Industry Group har gått in som ägare, har man fått tillgång till en av de mest kvalificerade typerna av kabinettillverkning: laminerad formpressning. På grund av kostnader och komplexitet är denna tillverkningsmetod oftast reserverad för verkligt dyra högtalare, exempelvis B&W 800-serien och Gamuts egen El Superiore-referenshögtalare.
Den nya metoden innebär också att man kunnat minska mängden dämpmaterial i högtalaren. Här säger man att det resulterat i både mer och mer precis dynamik och bättre kvalitet i basåtergivningen.
Kabinettet blir både stabilare och inte minst snyggare, föregångarens fyrkantiga och lite tunga look har avlösts av ett elegant och närmast svävande yttre, även om grunddesignen, den tjocka baffeln med mera, är likadan. Mycket tjusigt enligt min mening, det vita testexemplaret pryder verkligen rummet.
Till det hjälper också den intressanta foten med utfällbara ben. En lösning jag inte sett på annat än Gamuts högtalare, men rasande elegant är den. Högtalaren står också, även om det kanske visuellt sett inte ser ut så, mycket stabilt.
Nya element
Baksidan innehåller en basport och ett par single-wire-terminaler som jag inte gillar. De är fånigt svåra att dra åt med sin avfasade hylsa och känns på det hela taget lite klena. Snygga, men opraktiska.
För att understryka att det egentligen handlar om en helt ny högtalarserie som mest har namnet och lite designtänk gemensamt med föregångaren, har Gamut även lagt in helt nya bas/mellanregisterelement. Träfibermembran, spetsigt och optimerat dammskydd, lågdistorsions magnetsystem med aluminiumringar och en linjär dynamisk fjädring. Membranen är också dopade med läderolja som i referenshögtalaren El Superiore.
Diskanten är en ringradiator som ytterligare tämjts genom optimering av delningsfiltret. Här arbetar man med något man kallar NRLI network, vilket står för Non-Resonant perfectly Linked Impulse reproduction. Detta ska, enligt firman, ge en sömlös integration mellan bas, mellanregister och diskant.
Soundstage
Det första man lägger märke till är högtalarens soundstage. Den bjuder på en både bred och djup ljudbild som helt enkelt är exemplarisk. Men den fina ljudbilden är också beroende av vad förstärkaren kan. Det är inte så att högtalaren styr ut allt till att bli större än väntat, istället får du faktiskt en fint balanserad återgivning av vad du får från förstärkaren. Det här är typiskt en högtalare som ska provas med olika förstärkare och kablar. För mig är sådant perfekt, det betyder att du med rätt kombinationer kan få en rasande kompetent återgivning för priset.
Det som händer när det hela inte riktigt passar ihop är att högtalaren helt plötsligt känns en smula trött och inte blommar ut – man hör att den har mer att bjuda på men den får liksom inte lov. Prova alltid med mer än en förstärkare när du ska ta reda på vad ett par högtalare verkligen kan. Motsatsen har jag också råkat ut för, här med ett par kablar som bara blev för mycket och gjorde återgivningen så levande att det varken var naturligt eller särskilt roligt att lyssna på.
Ska vi säga att det är en lite kräsen högtalare? Ja, om du vill, men så farligt är det trots allt inte. Det är inte svårt att hitta fina lekkamrater i en förnuftig och passande prisklass. Det betyder samtidigt att högtalaren spelar ärligt och inte sätter ett fett fingeravtryck på allt du spelar.
Lite musik
Egendomligt nog hade jag fått Bangles Eternal Flame på hjärnan. Det måste provas. Susanne Hoffs röst är spröd och distinkt och med tydlig diktion. Eftersom jag är en sucker för stämsång är körandet bakom ett rent nöje med röster av kött och blod. När orkestern kommer in blir det inte översvullet och grötigt – det är långt ifrån normalfallet på högtalare i den här prisklassen som ofta kör ihop det hela till en leverpastej av ljud.
Ett avsnitt av den engelska quizzen Only Connect hade påmint mig om Sheila Chandra och gruppen Monsoon och bangra-låten Ever So Lonely. Den grävdes fram och tabla-trummorna visade sig få en bra snärt i dynamiken, precis som Gamut lovat med sin nya kabinettform med reducerad intern dämpning. Ett läckert nummer, förresten.
Tender med Blur är en låt som kan driva en till vanvett. Härligt mantrande, men rätt klumpigt producerad – i varje fall är den engelska cd-originalpressningen långt ifrån någon handbok i hur man ska producera en skiva för att det ska låta bra. Jag brukar annars ta Arcade Fire som exempel på hur man inte ska producera (kanonmusik, irriterande dålig producerat!), men Blur 13 är också ett bra bud. En högtalare som överstyr lite i basen eller bara är lite ullig gör det snabbt till en mindre angenäm lyssning. Gamut Phi 5 balanserar på gränsen – och det är faktiskt ett gott betyg. De råa digitalfelen i diskanten hörs ordentligt, men på en dålig högtalare blir allt liksom bara en outhärdlig gröt. Phi 5 klarar att ge ett musikaliskt innehåll i låten, applåd för det.
The Beatles Past Masters Vol 2 får den patina och den naturliga direktinspelningskaraktär den musiken ska ha, och cd-originalet är slående sämre än Remastered-versionerna som kom för några år sedan. Men musikaliskt innehåll får vi gott om via Phi 5.
En jazzklassiker som Getz/Gilberto – den med The Girl From Ipanema – spelas med känsla av Phi 5, om man nu kan uttrycka det så. Avslappnat och gungande, och den utlovade sömlösa övergången mellan elementen verkar stämma.
Jag brukar alltid om det går att försöka undvika att på förhand få reda på priset på grejorna jag testar. Jag vill gärna lyssna först och se om jag kan bilda mig en uppfattning om vad jag tycker att sakerna skulle kosta om de skulle vara prisvärda. Jag låg faktiskt några tusen över i min uppskattning av vad Gamut Phi 5 kunde kosta. Det är ett bra betyg.
Slutsats
Gamut Phi 5 är en mycket lyckad högtalare. Firman har i och för sig ändrat på mycket på en redan bra högtalare, men resultatet är riktigt bra. Högtalaren har en tendens att avslöja om din förstärkare inte håller måttet, så provlyssna först eller sälj av din gamla förstärkare direkt.
Stor ljudbild och en förmåga att spela engagerande och varierat med mycket detaljer är alltid verkligt positiva egenskaper för denne recensent. En provlyssning på Gamut Phi 5 rekommenderas därför varmt.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser