TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Emotiva XPA-DR2

Impulsiv och våldsbenägen

Emotivas stora Bocken Bruse driver vilken högtalare som helst – hela vägen. Och låter bra under tiden.

Av / 2019-01-05 - 15:18
Emotiva XPA-DR2

Ljud & Bild tycker

  • Nästan obegränsade effektresurser, våldsam dynamik – och så låter den bra!
  • Priset. Man får trots allt inte en halv kilowatt per kanal i highend-kvalitet för en spottstyver.

Den senaste tiden har vi testat ett antal förstärkare från amerikanska Emotiva. Det har varit no-nonsense-förstärkare i den behagligaste änden av prisskalan. Den här gången tar vi ett hopp till motsatta änden av produktsortimentet.

Emotiva XPA-DR2 är en stereoförstärkare som lämnar hela 550 watt per kanal i 8 ohm. Och 2 x 800 watt i 4 ohm. Den höga effekten ger den medlemskap i en liten och exklusiv klubb med superförstärkare. Ljud & Bild har vi bara testat tre stycken i den viktklassen tidigare. Samtliga av de andra kommer från McIntosh, med den monstruösa MC1.25KW i spetsen.

DR2 front white 47628
Emotiva XPA-DR2 tillhör en liten exklusiv skara superstarka hifi-förstärkare. (Foto: Emotiva)

Dubbelt upp av allt

Bokstäverna DR i produktbeteckningen står för ”Differential Reference”. XPA-DR2 är nämligen konstruerad som en differentiell – eller balanserad – förstärkare. Det betyder att hela signalvägen genom förstärkaren är symmetrisk. Det sitter alltså två identiska förstärkare i varje kanal som arbetar med varandra i motfas. Konstruktionen innebär att förvrängning och brus i princip tar ut varandra och försvinner. Men det betyder naturligtvis också att det sitter dubbelt så många komponenter som i en konventionellt byggd förstärkare.

Förstärkareffekter i många hundra-wattsklassen hittar man ofta i den professionella världen, men där arbetar de vanligtvis i klass D. Emotiva XPA-DR2 är uppbyggd på klassiskt sätt som en klass A/B-förstärkare. Detta innebär en betydande värmeutveckling, men oftast också en varmare klang.

XPA-serien är byggd på samma sätt som en klassisk stationär dator: en stor fyrkantig låda med en rad slots för utbyggningar på baksidan. I XPA-DR2:s fall används fyra av sju spalter, eftersom det ju behövs två förstärkarkretskort per kanal. Förutom stereoversionen som vi testar här finns det en monoförstärkare som heter XPA-DR1. Och man vinner inga priser om man räknar ut att XPA-DR3 är en trekanalförstärkare som till exempel kan driva center- och frontkanalerna i en hemmabio.

Annons
DR2 rear34 white 47632
Baksidan är täckt med expansionsportar, precis som en gammaldags stationär dator. Fyra platser är upptagna. (Foto: Emotiva)

På utsidan liknar Emotiva XPA-DR2 sina mindre syskon, fast i ett större format, så den kolsvarta, fyrkantiga enheten glider in sömlöst i en anläggning med exempelvis försteget Emotiva BasX PT-100. Med tanke på att vi har att göra med en konventionellt konstruerad förstärkare som har en samlad effekt på mer än en kilowatt så är den faktiskt både kompakt och lätt (20 kg). Det beror framför allt på att nätdelen är en switch mode-strömförsörjning. Å andra sidan levererar den 3 kW. En gammaldags linjär strömförsörjning med en sådan effekt skulle väga lika mycket som hela förstärkaren.

Inte bara för att spela högt

Med en halv kilowatt till förfogande kan man tillåta sig att vara storsint med effektiviteten i sina högtalare. Emotiva XPA-DR2 levererar varorna. Men i hifi-sammanhang handlar inte potenta förstärkare om att spela högt (även om de kan det också!) utan om att ha kontroll. Stora, tunga basmembran behöver en stark förstärkare som styr dem när branta impulser ska återges. Och i ännu högre grad när högtalaren ska bromsas till tystnad efteråt. XPA-DR2 kan skryta med en dämpfaktor på hela 500, och det betyder en hel del för dess förmåga att styra högtalarna.

Det är alltid bättre att använda en ”för stor” förstärkare än en som är rent effektmässigt är ”för liten” för högtalarna. En förvrängd signal är mycket mer skadlig för högtalaren än en ren. Fast den här förstärkaren är ändå fullt kapabel att förvandla de flesta högtalare till aska!

Så låter XPA-DR2

Ska man du sammanfatta ljudet från Emotiva XPA-DR2 med ett enda ord så är det ”kraftfullt”.

Den svarta bjässen håller högtalarna i ett järngrepp och serverar musikens impulser med en bekymmerslös våldsamhet som får slagverk och trummor att kännas som ömsinta smiskningar med en betongpåle. Och man sitter med skräckblandad förtjusning och väntar på pisksnärtarna och pukorna när Banditen Galopp läggs på skivspelaren.

Och både fruktan och förväntan infrias. Inte minst för att avsaknaden av kompression och ansträngning lockar en att vrida upp volymen lite högre än normalt. De flesta mindre starka förstärkare tvingas ge upp inför komplex musik på hög volym, men här kan man tryggt vrida upp och njuta av musiken med full konsertstyrka.

De stora vidderna

Men det handlar inte bara om våldsamhet. Till skillnad från professionella förstärkare, som ofta skryter med ännu högre effekter, spelar XPA-DR2 lika nyanserat och upplöst som mindre hotfulla förstärkare.

Man märker tydligt släktskapet med de andra Emotiva-produkterna genom en varm klang och en förnämlig återgivning av den akustiska scenen. Men det är också tydligt att vi har klättrat upp ett stort steg på kvalitetsstegen. Rymden bakom högtalarna är djupare, taket är högre och luften i rummet är bildligt talat klarare. När inspelningen dikterar det. Alltså oftast med orkestermusik.

Mer intim musik förflyttas däremot fram ända ut på vardagsrumsgolvet. Till exempel Feists hypnotiska When I Was a Young Girl, där man förmodligen måste vara drabbad av förlamning för att kunna hålla fötterna stilla.

Eftersom det finns ytterst få hifi-förstärkare i samma effektklass, och de har alla astronomiska priser, är det svårt att hitta direkta konkurrenter Emotiva XPA-DR2. Visst, McIntosh MC611 låter ännu mer storslaget och mäktigt än Emotiva. Men ett steropar kostar tio gånger så mycket! Kan man nöja sig med 300 watt så ger NAD M22 V2 marginellt bättre upplösning och klarhet, men inte i närheten av samma våldsamhet.

Slutsats

Emotiva XPA-DR2 är en förstärkare som har råstyrka nog för att driva så gott som alla hifi-högtalare man kan tänka sig – och märk väl på öronbedövande nivåer. Desto viktigare är att den gör det med en sällsynt auktoritet och dynamik. Även om priset placerar den i mellanklassen så befinner sig ljudkvaliteten på highend-nivå. Det är svårt att hitta någon annan förstärkare med den kombinationen och därför får den våra varmaste rekommendationer.

picture4 DR2 front white 47623 DR terminals 47624 DR2 34 47625 scaled DR2 front 47627 DR2 rear 47629 DR2 rear white 47630 DR2 rear34 47631 DR2 tag 47633 Dual module 47635 Dual module white 47636 scaled Standby closeup 47637 xpag3 logo 47638
<
>
Eftersom Emotiva XPA-DR2 är symmetriskt konstruerad går det åt två förstärkarkretsar per kanal. (Foto: Emotiva)
Karakter
Emotiva XPA-DR2
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild