TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Devialet Arch

Fantastiskt vinylljud till Phantom

Det har aldrig varit smidigare att koppla in skivspelaren till Devialets trådlösa Phantom-högtalare.

Av / 2021-06-27 - 07:00
Devialet Arch

Ljud & Bild tycker

  • Rent och klart ljud, utmärkt dämpning av jordbrum. Oerhört allsidigt komplement till Devialet Phantom! Passar även äldre Phantom-högtalare om de är uppdaterade med senaste programvaran.
  • Kan ge lite svag förstärkning av de minst känsliga MC-pickuperna.

Franska Devialet gör förstärkare och högtalare som ingen annan. Extra speciella är nog de trådlösa highend-högtalarna Phantom, som förutom att ösa på med brutal kraft från extremt liten plats spelar djupare bas än man trodde var möjligt!

Det beror på massor av förstärkarkraft och mycket stora baselement (2 x 7 tum) i förhållande till kabinettvolymen. De har dessutom ytterst lång slaglängd och eftersom den digitala processorn (DSP) känner till elementens exakta slaglängd kan högtalarna drivas tills de spelar högre än de egentligen tål, eftersom djupbastonerna hålls igen gradvis när elementen når sin yttersta slaglängd. På så sätt kan högtalarna fortsätta att spela högre och högre, även när slaglängden är maximerad.

Phantom strömmar trådlös musik direkt från mobiltelefonen och är dessutom Roon Ready. De har dessutom en optisk digitalingång om du vill koppla in TV:n. Det enda de saknar för att vara en fullfjädrad stereo är en skivspelaringång och kanske en analog linjeingång, för att koppla in en CD-spelare eller kanske en separat nätverksspelare.

Devialet Phantom I lifestyle
Devialet Phantom I är sagolika högtalare som bara saknar en möjlighet att koppla in en skivspelare. Foto: Devialet

Devialet Arch är lösningen

Men så har det varit fram tills nu. Säg hej till Devialet Arch. En liten box där du kan koppla in skivspelaren eller en annan analog ljudkälla. Eller så kan den till och med användas som en koaxial digitalingång, då använder du den vänstra ingången. Devialet har hämtat inspiration från sina egna Expert Pro-förstärkare, där ingångarna kan programmeras till nästan vad man vill.

Om du har dina Phantom I eller II (som är det nya namnet på Reactor) – eller till och med en äldre men mjukvaruuppdaterad Phantom-högtalare – och Devialet-appen i mobilen uppkopplade på samma nätverk så registrerar appen Arch automatiskt efter en kort tryckning på knappen på toppen. I appen väljer du om den ska användas som Phono, Line eller Digital, sedan är du klar. Hela systemet är nu sammankopplat via hemnätverket. Enklare kan det knappast bli.

Annons

Som skivspelarförstärkare klarar den MM-pickuper, men även en hel del MC-modeller. I stället för att skilja mellan de två ska du justera känsligheten med ett skjutreglage. Från 0,5 mV ända upp till 10 mV, där 5 mV är standardvärdet. Många MC-pickuper har så låg känslighet som ner till 0,3 mV, och till och med ännu lägre, då blir ljudet från Arch lite lågt. Om jag hade haft en sådan pickup så skulle jag provat först innan jag bestämde mig för att köpa.

DEVIALET ARCH top angle
Devialet Arch är en liten box som gör Phantom-högtalarna kompletta, med skivspelaringång, linjeingång eller till och med koaxial digitalingång. Foto: Devialet

Fin skivspelarförstärkare

Jag testade Arch som skivspelarförstärkare tillsammans med min Pro-ject Debut Carbon Esprit med Ortofon 2M Black-pickup. En kombination för ungefär 10 000 kronor som låter riktigt snyggt med rätt phonosteg och på ett bra underlag. Den har inte världens bästa dämpning – och inte så våldsamt mycket massa.

Jag har min skivspelare stående på en väggmonterad hylla som är fastskruvad i en gipsvägg och förstärkt med kedjeupphängning. Väggen är däremot kopplad till golvet, så som alla har det – utom de som av akustiska skäl har gjort speciella tilltag med flytande upphängning.

Pro-ject Carbon Debut_Esprit Graabein
Författarens Pro-ject Carbon Debut Esprit med Ortofon 2M Black funket Gråbeins Pro-ject Carbon Debut Esprit med Ortofon 2M Black funkade fint Devialet Arch, när den fick stå på en väggmonterad hylla och hade spikes som stod i sandfyllda koppar … Foto: Geir Gråbein Nordby

OBS! Djup bas kan ge problem

Jag upptäckte att det inte räcker att ha skivspelaren på en väggmonterad hylla för att frigöra den från vibrationer. Även om den och Arch-boxen står i ett annat rum än högtalarna (Phantom I 103 dB), vilket är fullt möjligt eftersom anslutningen görs trådlöst via nätverket.

För när jag satte på den vackert klingande It All Starts With One med Ane Brun började högtalarna fladdra okontrollerat, bara mer och mer. Högtalarna går nämligen väldigt djupt i basen (16 Hz!) och basvågorna fortplantade sig i både golv och väggar – och i skivspelaren. Så att pickupen plockade upp basvågorna och skickade ut dem till högtalarna igen, vilket resulterar i en feedback-slinga där basen blir öronbedövande, nålen börjar vibrera och skapar ett skälvande ljud (wow & flutter) i hela det hörbara frekvensregistret.

Detta skulle inte ha hänt med en bättre dämpad skivspelare eller en som hade större massa (tyngre!). Jag löste problemet genom att placera spikar på undersidan av skivspelaren, som i sin tur vilade på koppar fyllda med sandlådesand. Lätt som en plätt!

Det bör dock påpekas att problemet löses ännu enklare genom att aktivera Night Mode. Då dämpas den djupaste basen och rundgången. Men på samma gång blir ljudet tunt och livlöst, så jag rekommenderar att man i stället löser vibrationsproblemet.

Jag måste också påpeka att problem med feedback och skivspelare inte alls är något nytt fenomen och inte Devialet Archs fel. Det är helt enkelt min skivspelare som inte var lika optimal – eller lika optimalt placerad – som jag trodde, eftersom jag hittills inte har använt den med högtalare som går ner till 16 Hz.

DEVIALET ARCH rear
Det finns en enda ingång utöver ethernet, och den kan vara allt från linjeingång, phono eller till och med digital koax. Vilket väljer du i appen. Foto: Devialet

Snyggt ljud

När problemet var löst kunde jag sitta och bara njuta av musiken med kropp och själ. För musiken låter verkligen vackert när den spelas genom Arch och Phantom I. För det första finns det noll jordbrum. Ingenting. Nada. Helt tyst! Det är det inte ofta jag upplever.

För det andra är basen djup och frodig, vilket ger ljudbilden ett fantastiskt fundament att vila på. Ane Bruns röst framträder och svävar i luften mellan högtalarna. Samma sak med Björk på albumet Biophilia, där många av låtarna har udda rytmer som imiterar mönster som finns i naturen. Men även där speciella stränginstrument i exempelvis öppningslåten Moon har massor av klangförger och en timing som det var länge sedan jag hörde från min egen skivspelare. I normala fall är den inkopplad till en Cambridge Audio 651P, som inte alls har samma tysthet och upplösning – vad den än är inkopplad till i sin tur.

Det är också extra kul att skivspelaren plötsligt har blivit trådlös. Det betyder att jag kan flytta den mellan rum och våningar utan att det går ut över ljudkvaliteten. Om du har en Devialet-system med multiroom kan du enkelt flytta från ett rum till ett annat och ta med dig skivspelaren dit där du vill sitta och njuta.

DEVIALET ARCH top
Knappen på toppen av Devialet Arch är för att ansluta till det trådlösa nätverket. Foto: Devialet

Lika bra som linjeingång

Jag provade också som hastigast att koppla in min CD-spelare, en äldre Hegel CDP4A mk2, där drivverket en gång i tiden dämpades internt med BASE Technology-systemet. Och jag måste säga att Arch fungerar lika bra som linjeingång till Phantom-högtalarna. Den gör verkligen inga fel och gör jobbet lekande lätt.

Slutsats

Det här testet av Devialet Arch skulle egentligen ha blivit kort. När allt kommer omkring så finns det inte så mycket att säga om uppkopplingen, annat än att den går lekande lätt. Men så kom jag på att jag kanske skulle berätta om mina erfarenheter med rundgången från skivspelaren, även om det inte var Archs fel. Det kommer bara så djup bas från Phantom-högtalarna att man kanske måste vara extra noga med att skivspelaren och underlaget är väl dämpade mot vibrationer.

Arch låter tjusigt som skivspelarförstärkare och är värdig högtalarna. Det är ett sant nöje att lyssna på LP-samlingen, även om den egentligen inte är analog längre, utan omvandlas till en högupplöst digitalsignal.

Att Arch ger fantastiskt mycket valuta för pengarna är det ingen tvekan om. Oavsett om det är en skivspelare eller CD-spelare du vill koppla in. Den senare kan du faktiskt också koppla in digitalt.

Karakter
Devialet Arch
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild