TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Devialet 170

Fräckast av de fräcka

Devialet 170 är kanske den mest spännande förstärkare du kan få tag i just nu. Och den låter kanon, helt enkelt.

Av / 2014-07-22 - 06:00
Devialet 170

Ljud & Bild tycker

  • Devialet 170 låter ännu bättre än lillebror och bjuder på så många möjligheter att det är helt otroligt. Att du själv kan bestämma det mesta i konfigurationen gör att du kan utnyttja allt på bästa sätt för dig i ditt system. Det hela är så genomtänkt som det kan vara. Fantastiskt!
  • Finishen är hyperkänslig för fingeravtryck. Man ska bara inte röra den, helt enkelt. Lika litet teckenfönster som på modell 110 är inte helt optimalt.

SE gullikon 2014.indd

Det var bara ett par nummer sedan som vi testade Devialet 110, den tekniskt hypermoderna franska förstärkaren som tog undertecknad med storm. Så mycket bättre blir det inte för de pengarna, helt enkelt.

Men storebror då, mittmodellen 170 som har både mer effekt och ger ännu mer möjligheter? Är den värd att lägga på en halv gång till så mycket pengar? Det ser vi närmare på här.

Devialet 170
Mellanmodellen, ja. Den ser precis likadan ut som Devialet 110 vilket betyder att den är tillverkad av ett urfräst aluminiumblock som kommer i en mörk aluminiumfinish. Den är dessutom lika känslig för fingeravtryck. En putstrasa måste ligga i närheten av den, för allt syns.

Förstärkartekniken är naturligtvis Devialets analog-digital-hybrid (ADH), men här är det en större och mer avancerad modul för varje kanal. ADH betyder att det är ett klass A-förstärkarsteg som arbetar med musiksignalen medan ett klass D-förstärkarsteg ger strömmen till utgången och därmed utnyttjas de två förstärkarmöjligheterna till det de är bäst på. Det är ett väldigt effektivt system med hög verkningsgrad. Devialet 110 gav just 110 watt per kanal, så är det inte svårt att räkna ut vad 170 står för.

Annons

Strömförsörjningen är av switch-mode-typ, alltså samma sort som t.ex. till en laptop. Fast här är den optimerad enligt alla konstens regler. Det är inte så vanligt med switch-mode inom hifi, egentligen är det mest Linn, NuForce och Jeff Rowland som utnyttjat det ordentligt till high-end-förstärkare tidigare. Det har länge rynkats på näsan åt sådan ström till hifi, men dessa tillverkare visar att när man gör det ordentligt fungerar det också.

Ojoj, så många möjligheter
Bakplattan visar upp en hel del fler möjligheter än 110. Här är fler phonoingångar, och du kan själv konfigurera om ingången ska vara analog eller digital. Det finns även en digital XLR-ingång. Det finns till och med en mer anvancerad phonoingång som är helt konfigurerbar om det ska vara MM eller MC, vilken last pickupen har och vilken RIAA-standard som ska användas. Här finns en subwooferutgång med justerbart delningsfilter och till och med en digital utgång om du vill digitalisera dina LP-skivor med justering för både samplingsfrekvens och nivå.

I övrigt finns också allt som finns på 110-modellen, alltså nätverk och USB, optiska ingångar, wifi etc. Alla optioner och valmöjligheter ställs på ett förnämligt sätt in från din dator via Devialets hemsida och lagras på ett medföljande SD-kort. Om du vill kan du ha flera SD-kort, maskinen startar upp med den inställning som är på kortet.

Förutom den superläckra fjärren kan du styra din Devialet med en app, som är lika suverän den. Det är rasande bra gjort och den är både elegant och väldigt funktionell.

Alla signaler blir digitala inne i förstärkaren, alltså omvandlas även din analoga signal från skivspelaren till digital och det är i den digitala domänen som all signalbehandling sker. Man använder en floating point fyrkanals 400 MHz DSP som arbetar med 40 bit/192 kHz.

Det är inte alla vinylvänner som kan acceptera att den analoga signalen digitaliseras. Men då har de nog inte hört resultatet från sin skivspelare via Devialet 170…

Devialet-connectors-1920
Tar man av det lilla “locket” längst bak på kabinettet, kommer man åt alla anslutnin¬garna. Och det är många!

Är den ännu bättre?
Kraft ger styrka, och Devialet 170 har mer muskler att spela med. Det märks, för det här är en ännu bättre förstärkare. Det är helt klart att den extra effekten gör sitt till för att ge återgivningen ännu mer pondus, styrka och fasthet.

Precis som med lillebror finns det finns massor med luft kring instrument och röster, bakgrunden är ännu mer kolsvart och ljudbilden är härligt naturligt stor och har samtidigt full kontroll över allt som händer. Den håller händelseförloppet i ett järngrepp men låter samtidigt allt komma fram som ska komma fram.

Och ändå slår det hela inte över i ”könlös high-end”, som ibland kan vara så raffinerat och vattenkammat att det inte längre blir roligt att lyssna. Musik ska väcka känslor, engagera, och det är det som de “verkligt bra” grejorna kan fixa utan att ge avkall på detaljer och finesser.

Devialet 170 har en väldigt distinkt återgivning. Jag har tidigare chockat åhörare med att spela Kraftwerks Tour de France som de aldrig hört den musiken återgiven förr. Med ett par riktigt högklassiga högtalare och en riktigt bra förstärkare tappar man hakan, helt enkelt. Och jag är säker på att Kraftwerk själva hade varit lika överraskade. Trots att Devialet 170 har en klart mindre prislapp än saker jag tidigare provat med, så presterar förstärkaren här på en nivå som är få förstärkare förunnat. Det är mitt i prick, och alla detaljer kommer fram med den branthet i start och stopp som musiken är gjord med. Här finns snärt och spänst, upplösningen är av högsta klass och det är väldigt spännande att lyssna!

Jag ser Devialet 170 som ett fynd. Den går på alla sätt betydligt högre upp i den verkliga high-end-sfären än prislappen indikerar och är så otroligt flexibel och konfigurerbar att det är ett rent nöje att använda den. Är det hifi-framtiden vi ser här? Hursomhelst följer hela hifi-världen noga vad Devialet hittar på framöver, det kan ni vara helt förvissade om.

Slutsats
Devialet 110 var fantastisk och 170 är bara ännu bättre. Alla in- och utgångsmöjligheter gör den så flexibel att den verkligen kan vara själva kärnan, mittpunkten i vilken anläggning som helst. Du får betala mycket mer för att få något (ännu) bättre!

Devialet-carte

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild