Bose har byggt kompakta ”livsstilsanläggningar” i åratal. Och nätverksstereon SoundTouch 20 fortsätter i samma stil. Storleken påminner om en köks- eller klockradio på steroider.
Det finns två inbyggda högtalare. Baksidan rymmer de få nödvändiga anslutningarna, i form av en RJ45-nätverkskontakt (för dem som inte har wifi), nätbrunn samt en 3,5-mm minijack-ingång för analoga källor. Där finns två USB-portar också, som uteslutande används under installationen, som kräver en dator.
Nätverksmusik för gemene man
Nätradio är inget nytt. Inte musik via nätverket heller. Men med SoundTouch-serien har Bose försökt göra en förhållandevis nördig teknik tillgänglig för gemene man och förenkla skötseln till en halv rad knappar på en fjärrkontroll. Hittills har Sonos nästan haft monopol på det här området, men nu vill alla etablerade märken vara med och slåss om kunderna.
Serien har två andra system också: den större och kraftigare SoundTouch 30 och den batteridrivna SoundTouch Portable. De tre modellerna har pris och prestanda som ligger på samma nivåer som exempelvis Play-modellerna från Sonos. Flera större system är dessutom på gång, plus en separat förstärkare så att man kan koppla in ett par fullvuxna högtalare till nätverksmusiken. Slutligen lovar Bose att deras lifestyle-system ska kunna uppgraderas med en wifi-adapter.
Tillgång till hela världens radio
SoundTouch 20 har varken FM eller DAB, men däremot direktkontakt med tusentals nätradiokanaler över hela världen. För att hitta dem använder man styr-appen som finns till smartmobiler (Android/iOS) och datorer (PC/Mac). Därifrån kan man söka efter nätets radiostationer och i mappar på nätverksanslutna enheter. När man hittat en musikkälla kan den antingen spelas direkt eller sparas som förval.
Här stöter vi dock på ett problem: det finns bara plats för att lagra sex förval. Det är helt enkelt för lite när urvalet av kanaler är så kolossalt. De svenska kanalerna kan vara bra att ha. BBC:s också. Och när min bättre hälft skäligt nog vill ha tillgång till ett par finska radiokanaler och husets nästan-tonåring kräver direktimport av reggae från Jamaica och dubstep från engelska Inner Bass Radio, blir det snabbt en hård kamp om förvalsknapparna.
Ska du spela musik från en nätverksdisk eller utforska nya radiokanaler måste du ladda ner en app.
Streaming – både och
SoundTouch 20 stöder Apples AirPlay, så det går att streama musik från iOS-enheter eller iTunes från nätverket. Det är ett klart plus. Å andra sidan får Bose minus i kanten för att den inte stöder populära streaming-tjänster som Spotify och WiMP. En uppdatering under andra halvåret 2014 ska dock ge tillgång till Deezer. Till dess är det enda sättet att streama ljud från en iOS-enhet. Har du en Android-enhet kan du fjärrstyra systemet, men får nöja dig med nätradio och lokalt lagrad musik.
Bristfällig ljudfilsavspelning
Förutom nätradio kan SoundTouch 20 spela musikfiler via husets nätverk. Man kan spela MP3, WMA, AAC och Apple Lossless. Stöd för FLAC ska komma i en uppdatering inom kort, men högupplösta ljudfilsformat får man leta förgäves efter. Dessvärre stöds vare sig m3u-spellistor eller numrering av själva filerna. Det betyder att låtarna spelas i alfabetisk ordning i stället för efter den ordning som artisterna placerade dem på skivan!
Ljudet
Bose hävdar själva att SoundTouch kan placeras överallt. Rent platsmässigt stämmer det, den tar inte mycket plats. Men om ljudet ska bli någorlunda välbalanserat så ska den helst stå en bra bit från väggar och hörn. Annars drunknar allt i bas – eller rättare sagt mellanbas, eftersom det inte finns någon egentlig djupbas här. När den ställdes i en fönsterkarm dränkte basen allt annat. Det kunde gå an till barnens dubstep, men inte till nyheterna.
På ett bord blir det lite mer balans i ljudet, även om basen fortfarande är en smula för våldsam. SoundTouch 20 avslöjar en behaglig ljudbild utan iöronfallande brister och missljud. Diskanten hade kunnat vara mer upplöst, mellanregistret mer framträdande och stereoperspektivet är av naturliga skäl smalt. Men om vardagsrummet bara ska fyllas med musik utan att stjäla uppmärksamhet från designmöblerna, klarar SoundTouch uppgiften perfekt.
Det ingår en fjärrkontroll, men det är svårt att klara sig utan surfplatta, mobil eller dator.
Bose nämner ingenting om effekt eller andra tekniska data. Men ministereon kan spela våldsamt högt med tanke på sin ringa storlek. Faktiskt över 105 decibel i medeltryck på en meters håll! Med tanke på strömförbrukningen gissar vi att SoundTouch 20 innehåller en 2 x 40-watts klass D-förstärkare.
Slutsats
SoundTouch 20 är en fin liten nätradio i livsstilssegmentet för dem som tycker att designen och Bose-namnet gör att priset på nästan 4 000 kronor är rimligt. Som jukebox till bakgrundsmusik gör den ett riktigt fint jobb. Ljudet är rent och kraftfullt. Det blir aldrig obehagligt att lyssna på, inte ens när man rattar upp volymen rejält. Det skulle däremot vara bra om Bose tämjde basåtergivningen en smula eller försedde kontroll-appen med ett par EQ-inställningar för både talprogram och headbangarmusik.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser