TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bluesound Powernode (N330)

Förbättrad jättedödare

Första testet i Skandinavien: Den pyttelilla streamingförstärkaren har blivit ännu bättre.

Av / 2021-06-08 - 05:00
Bluesound Powernode (N330)

Ljud & Bild tycker

  • En komplett integrerad förstärkare med streaming i HD-kvalitet och multiroom. Stöder högupplösta MQA-filer. HDMI-ingång och möjlighet att spela surroundljud.
  • Inget för tungdrivna högtalare.

En förstärkare behöver inte vara jättestor för att låta bra. Det demonstrerade vårt test av nätverksuppkopplade stereoförstärkare för två år sedan.

Nu har Bluesound Powernode, som var med den gången, kommit i en ny och reviderad version. Eftersom Bluesound sedan dess har slutat namnge modellgenerationerna har den fått det anonyma efternamnet N330.

På utsidan ser den nästan precis ut som sin föregångare: en svart eller vit plastlåda med rundade hörn och en kontrollpanel på toppen. Panelen är mer avancerad än tidigare, eftersom det nu finns ett touch-fält som styr volymen samt fem förinställningar som kan programmeras med nätradiostationer eller spellistor. Det hade varit pricken över i om touch-fältet hade haft en display, så att man såg vad som gömde sig bakom knapparna.

POWERNODE BLK Top Down
Styrningen görs dels via en pekspanel på ovansidan och dels med Bluesounds mobil-app. Man kan också köpa en fjärrkontroll och göra allting från soffan. (Foto: Bluesound)

Annars görs den mesta styrningen med Bluesounds mobil-app. Man kan dock köpa till en separat fjärrkontroll, så att de mest använda funktionerna går att styra från soffan. Har man en fjärrkontroll över så kan Powernoden programmeras för att använda den via appen.

Nu även till TV:n

Som förstärkare betraktad har Bluesound Powernode ett lite fattigt urval av ingångar: en USB-port och en kombinerad analog/digital ingång. Lyckligtvis har det dock utökats med en HDMI-ingång med eARC. Detta gör Powernode till ett passande alternativ för TV-systemet. Den är billigare än många soundbar-högtalare, speciellt om du redan har ett par bra passiva högtalare stående.

Annons

Om du vill ha surroundljud i hemmabion kan Bluesound Powernode ingå i ett flerkanalssystem (upp till 5.1 kanaler) med andra Bluesound-enheter – till exempel en soundbar eller separata högtalare. Om du har en äldre Powernode kan den till och med ställas in så att den driver bakhögtalarna.

Bluesound Powernode N330
Bluesound Powernode N330 liknar de tidigare versionerna, men både användargränssnittet och förstärkardelen har uppdaterats ordentligt. (Foto: Bluesound)

Uteffekten i Bluesound Powernode har uppgraderats från 50 watt i förra generationen till 80 watt nu. Det ger lite mer valfrihet när det gäller högtalarna. Och effektsteget påstås vara detsamma som sitter i den integrerade förstärkaren NAD C368 (Bluesound är ett systerföretag till NAD), som kostar nästan dubbelt så mycket som Powernode när den utökas med en BluOS-modul.

Högtalarterminalerna är banan-/skruvkontakter av acceptabel kvalitet. Terminalerna är av plast, men kontaktytan är guldpläterad. En RCA-utgång till subwoofer finns också.

Nu med Google-styrning

Bluesound Powernode kan numera styras med Google Assistant. Amazon Alexa stöds också, men bara på engelska. Det finns ingen inbyggd mikrofon, men enheten kan fjärrstyras med kommandon via en smarthögtalare eller mobiltelefon.

Läs också Moderna stereoförstärkare Den gamla hederliga stereon är på väg tillbaka – men den måste kunna alla moderna konster.

Stöder MQA

Bluesound, är en plattform för streaming och multiroom som liknar konkurrenter som Sonos, HEOS (Denon/Marantz) och Play-fi. Alla relevanta strömningstjänster stöds, inklusive Inklusive Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz och Apple Music. Men till skillnad från konkurrenterna stöder Bluesound även MQA-format som används för högupplösta musikfiler på Tidal.

POWERNODE WithOberon3 BLK LRG V2
Bluesound Powernode är inte större än en lunchlåda, men kan få fullvuxna förstärkare att börja svettas. (Foto: Bluesound)

Ljudkvaliteten

Det är lätt att underskatta Bluesound Powernode. Den lilla förstärkarburken väger bara 1,8 kg och ser ut som en leksak. Men med ett par förnuftiga högtalare inkopplade förvandlas leken till allvar.

Balansen i ljudbilden liknar den vi har hört från många lyckade klass D-förstärkare: utpräglat ofärgad, utan särskild tonvikt på något visst register. Ord som ”varm” och ”engagerande” passar inte. Lyckligtvis är ljudet heller platt eller tråkigt heller, bara utan betoningar.

Vad Powernode gör riktigt bra är att återskapa rummet som inspelningen är gjord i (oavsett om det är en liveinspelning eller en rumsklang som är tillförd i studio). Ljudbilden är riktigt transparent och man kan placera instrument och röster på scenen. Inte minst när man tar med priset i beräkningen. De flesta förstärkare i den billigaste änden av skalan blandar ihop rösterna i kören så att det låter som en enda stor, diffus människoskara i stället för enskilda sångare.

Jag har inte lyssnat på NAD C368 som Powernode ska dela utgångssteg med. Men den kan påminna om ljudet från NAD C388, vilket verka vettigt med tanke på släktskapet.

Där begränsningen sätter in är om man vill spelar komplex musik på hög volym med ineffektiva högtalare. Det märkte jag när jag provade den med startfältet i ett kommande grupptest av stativhögtalare. När Powernode pressas till sitt yttersta tappar den förmågan att separera de små detaljerna. Men det sker på ett civiliserat sätt och utan att låta fult.

Konkurrenter

Det finns flera som har gjort förstärkare i samma ”lunchlådeformat”, men den enda reella rivalen är Sonos Amp, som har samma anslutningar, lite högre uteffekt och framför allt tillgång till Sonos stora ekosystem av multiroom-enheter. Sedan vi testade Amp har Sonos dessutom fått stöd för HD-musikfiler. Men rent ljudmässigt ligger Bluesound Powernode en bit före, och avspelning av MQA-filer på Tidal är ett starkt kort.

Slutsats: Powernode N330

Bluesound Powernode N330 är en fin liten förstärkare för de som tycker att till och med NAD är för pråligt. Den innehåller precis vad som behövs för de allra flesta – nämligen trådlös streaming, TV-anslutning och tillräckligt med effekt för att driva ett par högtalare. Föregångaren var bra, men tack vare extra effekt och ett klart bättre förstärkarsteg är den nya versionen en förstärkare som man under alla omständigheter måste provlyssna innan man förlovar sig med Sonos.

Karakter
Bluesound Powernode (N330)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

2 reaktioner på ”Bluesound Powernode (N330)”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild