TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Bluesound Node (N132)

Diskreta förbättringar av ett bra recept

Välkända Bluesound Node har fått en diskret uppgradering som tillför bra saker till helheten – utan att priset gått upp.

Av / 2024-12-07 - 10:00
Bluesound Node (N132)

Ljud & Bild tycker

  • Enkelt och prisvärt sätt att få streaming och multiroom i en befintlig anläggning. Förbättrad ljudkvalitet till samma pris. När rumskorrektionen kommer blir Node ännu intressantare.
  • Bara en enda analog/digital kombi-ingång. Fjärrkontroll måste köpas som tillbehör.

Bluesound, som är ett systerbolag till NAD, är främst kända för sin streamingmottagare, Node. Namnet är lätt att komma ihåg, eftersom alla versioner av den har hetat Bluesound Node. I den senaste generationen har det dock blivit lite mer komplicerat, eftersom det numera även finns en avskalad version som heter Node Nano och en lyxversion som heter Node Icon. Detta test gäller dock standardmodellen, Bluesound Node med modellkoden N132.

BLSN132BK L 03
Bluesound Node N132 är väldigt lik sin föregångare. (Foto: Bluesound)

Bluesound Node N132 är på pricken lik sin föregångare. Den välkända ”lunchlådan” i svart eller vit plast har exakt samma mått och vikt som tidigare. Och det finns inga märken eller klisterlappar som förkunnar att vi har att med en förbättrad version att göra.

Man måste läsa databladet noggrant för att se vad det är för skillnad mellan de två produktgenerationerna.

Läs också Liten förändring – stor förbättring Om du saknar streaming i din anläggning är Bluesound Node X en perfekt lösning. Och nu har den en ännu bättre DAC.

För det första har digitalomvandlaren bytts ut mot den tämligen välrenommerade ESS Sabre 9039. Det är inte konstigt, för de ESS-DACar jag har hört hittills har varit riktigt välljudande. Detta är för övrigt samma DAC som sitter i Node Nano, som vi testade nyligen. Och i den dyrare jubileumsmodellen Node X.

Nu med rumskorrektion

För det andra får Bluesound Node N132 nu rumskorrektion. Precis som hos NAD har valet fallit på Dirac Live. Det är en riktigt intressant och användbar förbättring. Och extra relevant för dem som använder Noden som digital förförstärkare i kombination med en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare. Vi hade dock ingen möjlighet att testa rumskorrektionen i Bluesound Node eftersom den inte är färdig än, utan kommer som en uppdatering. Vi har dock stött på den i flera andra produkter och det har fungerat felfritt. Versionen som kommer till Bluesound Node N132 är den begränsande Live-versionen som bara kan användas upp till 500 Hz. Det är å andra sidan det frekvensområde där det behövs som mest.

Annons
BLSN132BK L 01
Bluesound Node N132 får Dirac Live-rumskorrektion. (Foto: Bluesound)

Dirac live kommer bara till Node N132 och Node Icon. De äldre versionerna av Node får det inte.

Utsidan på nya Node är som sagt oförändrad. Det innebär att fronten på den lilla plastlådan bara har ett hörlursuttag och att styrningen görs på ett pekfält på ovansidan, där man kan styra volymen. Det finns också fem förinställningar som kan programmeras med internetradiostationer eller spellistor. Någon display finns tyvärr inte. Vill man se vad man håller på med får man ta steget upp till toppmodellen Node Icon.

Fanns det inte plats för två ingångar?

På baksidan finns samma in- och utgångar som tidigare: En kombinerad ingång med en 3,5-millimeters kontakt rymmer både analog minijack och optisk digital. Det är smart, men lite opraktiskt, vilket understryks av att det har varit nödvändigt att skicka med en optisk TOSLink-adapterplugg i kartongen. Det borde ha gått att få plats med både en 3,5 mm analog ingång och en vanlig optisk ingång på baksidan. En HDMI-ingång med eARC gör det möjligt att ansluta TV:n och använda Node som en digital förförstärkare.

BLSN132BK O 05
Nog borde det ha gått att hitta plats för både en analog 3,5 mm-ingång och en vanlig optisk ingång på baksidan? (Foto: Bluesound)

En USB A-port kan användas för externa lagringsmedia för musikfiler. Node läser alla tänkbara format. Och snart kommer den även att kunna spela upp DSD-filer.

På utgångssidan finns analog stereo ut. I appen kan man välja om utnivån ska vara variabel eller fast. Två andra RCA-kontakter är för subwoofer respektive en koaxial digitalutgång. Slutligen finns det en optisk TOSLink-utgång samt en triggerutgång och en ingång för infraröd fjärrkontrollförlängning. Fjärrkontrollen ingår tyvärr inte i kartongen, den måste köpas separat.

Ljudkvaliteten

Eftersom Bluesound Node N132 har både en analog utgång och två digitala utgångar är det möjligt att använda den både som en oberoende musikspelare och som en ren digital ljudkälla via förstärkarens DAC. Eller för den delen som en kostsam extern DAC.

Eftersom detta är det mest troliga scenariot i prisklassen har vi i första hand utvärderat Node N132 via den analoga utgången som digital signalkälla. Den kopplades till min NAD C 658-förförstärkare, (som även har en inbyggd BlueOS-modul) som en dyrare referens. Men vi lyssnade också på den som en ren digital ljudkälla via NADens inbyggda DAC. Skillnaderna var små.

BLSN132WH_O_03 BLSN132BK_O_03 BLSN132WH_O_02 BLSN132BK_O_02
<
>
(Foto: Bluesound)

Bluesound målar upp en mycket bra bild av rummet och den akustiska scenen. Den gamla modellen (Node N130) placerade musiken framför högtalarna, men med Node N132 blir det en skön känsla av rymd och djup. Inte lika djup och exakt tecknad som via DACen i den dyrare NAD-förförstärkaren. Och luften i rummet är inte lika klar. Men med tanke på priset är det bra.

Precis som på Node Nano (som trots allt har samma DAC och analogdel) är ljudet från den analoga utgången på Bluesound å andra sidan lite roligare än från den stela NADen.

Läs också Bluesound tar upp kampen med WiiM Det måste inte vara dyrt att lägga till streaming till stereon. Det är faktiskt billigare än någonsin. Node Nano är Bluesounds variant.

Konkurrenter

När förra Bluesound Node-versionen kom ut var streamingmottagning i HD-kvalitet inte vardagsmat. Det är den i dag, när alla tillverkare – inklusive Sonos – kan spela upp i stort sett alla tänkbara filtyper och upplösningar.

I dag får varje streamer i den budgetvänliga klassen tåla att jämföras med WiiM, som de senaste åren har satt en ny standard för vad man kan tillåta sig att förvänta för pengarna. Även om Bluesound Node inte har gått upp i pris så är WiiM Ultra fortfarande en fjärdedel billigare, och kan skryta med en snygg färgpekskärm. Båda har rumskorrektion, men det ger bonuspoäng att man får utmärkta Dirac Live hos Bluesound.

Läs också Hi-Fi-streaming med liten budget Kompakta WiiM Ultra är det bästa köpet av alla streamers i budgetklassen.

Slutsats

Bluesound Node N132 är en mild men också nödvändig uppdatering av föregångaren med samma namn fast med siffran N130. En bättre DAC från ESS och det (kommande) tillägget av Dirac Live-rumskorrektion innebär att Bluesound i stort sett kan konkurrera på lika villkor med WiiMs streamers. Har du redan ett Bluesound-baserat multiroom-system är valet däremot enkelt: då ska du naturligtvis välja Node N132.

Karakter
Bluesound Node (N132)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild