TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: iBasso DX50

Superljud till lågpris

iBasso DX50 tar billigt välljud till nya höjder. Och pekskärmen gör det enklare att sköta musiken.

Av / 2014-08-22 - 05:00
iBasso DX50

Ljud & Bild tycker

  • DX50 tar det bärbara ljudet till nya höjder i prisklassen. Både potent och upplöst. Pekskärmen förenklar användning.
  • Manövreringen bland musikfiler är inte lika intuitiv som i smartmobilerna. Finns ingen USB-DAC-funktion. Lite klumpigt och fyrkantigt utseende.

iBasso DX50 är lite större och klumpigare än FiiO X3. Den har vassare kanter och är inte lika polerad. Men den får plats fint i fickan och vi gillar pekskärmen. DX50 kan inte användas som USB-DAC till datorn, men har koaxial digitalutgång och både hörlurs- och linjeutgång.

Även DX50 har ett begränsat internminne på 8 GB, men det går att utöka med SDXC-kort. iBasso garanterar att spelaren klarar upp till 2 TB extra minne, den dagen sådana kort kommer. I dagsläget rymmer det största minneskortet 128 GB.

Batteritiden anges till 14 timmar och batteriet går att byta ut. Det betyder att man kan fylla fickorna med extrabatterier om man reser bort. Puh! Batteriet är detsamma som i Samsung Galaxy S3.

iBasso har ingen skandinavisk distribution men det går att beställa DX50 från ibasso.com. Svenskt pris har vi kommit fram till genom att utgå från dollarkursen och lägga på 25 procent moms.

Användning
Den beröringskänsliga skärmen gör iBasso lite enklare att använda än FiiO och det finns en fysisk gain-omkopplare med lägena låg, medel och hög som kan väljas beroende på hur tungdrivna hörlurarna är. Bäst signal/brus-förhållande får man med hög gain, men jag tycker att kontrollen är lite bättre med låg gain.

Annons

När det gäller avspelning är inte heller DX50 lika intuitiv som en smartmobil, men den katalogiserar åtminstone albumen under varje artist, vilket gör det enklare att lyssna på favoritmusiken. Dessutom kan du lagra spellistor och lägga till låtar direkt i spelaren – fast inte ändra ordningsföljden. Även denna spelare vinner på att få spellistorna direkt från datorn. En annan sak jag inte gillar är att play/paus-knappen har en alldeles för lång fördröjning innan det händer något.

Däremot gillar jag att spelaren visar låtens upplösning i teckenfönstret.

Ljudkvalitet
Det mesta är förlåtet när musiken sätter igång. I likhet med FiiO lyfter spelaren ljudet från min iPhone 5 och målar upp en både luftig och saftig ljudbild. Men det är minsann inga stora skillnader på iBasso och FiiO. Och det är inte så konstigt, de har ju samma DAC-chip. Ändå upplever jag att iBasso har en något varmare och mer kontrollerad basåtergivning, samtidigt som den är lite mjukare och luftigare i övertonregistret. Den är aningen kraftigare, den håller kontrollen bättre när man spelar högt, vilket kan vara viktigt om man har mer krävande hörlurar än Klipscharna jag testar med.

När det gäller högupplöst musik finns det små nyanser som skiljer den från lägre upplösningar. Enklast hörs det när man går från högupplöst tillbaka till lågupplöst efter att ha lyssnat ett tag. iBasso får fram det där lilla extra på ett övertygande sätt och kan spela både klassisk och häftig elektronisk musik utan att blinka.

Jämfört med den dyrare Astell & Kern AK100 har iBasso också en liten bit kvar. AK100 är ännu mer avslappnad och stabil i häftiga basrytmer och har mer rymd.  Och tur är väl det när den kostar dubbelt så mycket!

Slutsats
iBasso DX50 är större och klumpigare än FiiO X3. Den kan inte heller användas som USB-DAC. I likhet med sin rival finns det utrymme för förbättringar i hanteringen av spellistor även om iBasso är stråt vassare. Inte minst tack vare pekskärmen. Men allra viktigast är att den låter lite bättre. Den är ännu något kraftigare och presenterar musiken på ett lite lugnare och mer upplöst sätt.

Också i detta test:

FiiO X3

Liten och läcker

FiiO X3 är en billig musikspelare som stöder högupplösta musikformat och som tar lite plats i fickan.

Vi gillar den finslipade formen och ljudet är klart bättre än från mobiltelefonen. Att spelaren dessutom kan användas som USB-DAC till datorn är ett plus i kanten.
Avspelningen av musikbiblioteket kunde ha varit mer överskådlig och vi hade kunnat tänka oss en pekskärm.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild