TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Aurelia Aniara

Helgjutet!

En liten finsk högtalare överraskar både vad ljudet angår och med hur den är byggd.

Av / 2013-09-23 - 06:00
Aurelia Aniara

Ljud & Bild tycker

  • Spelglädje Stort ljud
  • Kräver strömstark förstärkare

Så är det återigen dags att peka på en av de där produkterna som sticker ut från mängden och bjuder på något särskilt. För oss recensenter finns det egentligen inget roligare, vi vill väldigt gärna bli både överraskade och begeistrade när vi får in produkter till test. Vi vänder därför än en gång våra blickar till Finland, närmare bestämt till högtalarfirman Aurelia.

Den energiske och synnerligen entusiastiske högtalartillverkaren Antti Luohivaara har kommit med en minsting till sin serie högtalare. Nykomlingen heter Aniara, och skiljer sig en del från de övriga Aurelia-högtalarna. Jag har fått lov att överraskas av en prototyp ett par gånger under det senaste året, men slutresultatet överträffar mina faktiskt högt ställda förväntningar. Med råge.

Gjutet med waveguide
Som alla Aurelia-högtalare lägger vi märke till att även Aurelia Aniara är försedd med en waveguide på diskanten. Något av en finsk specialitet, såväl Genelec som Amphion har kört med detta i åratal. Antti Luohivaara har också ett förflutet som konstruktör hos Amphion.

Ett vist val med denna waveguide, enligt min ringa mening, då det när det är riktigt gjort kan göra underverk för diskantåtergivningen. Att styra utstrålningen är något av en käpphäst för Antti Luohivaara, som på de största modellerna har en mycket speciell diskantenhet bestående av tre element med var sin waveguide. Jag testade en gång den stora stativaren Cerica med just denna enhet, och blev synnerligen förtjust.

Det är alltså andra saker som skiljer Aniara från de övriga Aurelia-högtalarna. Kabinettet och materialet är det främsta och unika för den här högtalaren. Kabinettet är tillverkat med en helt ny metod vilket betyder att det är injektionsgjutet med ett material som man kallar UPM ForMi biocomposite, ett finskt biologiskt återvinningsbart material. Materialet har väldigt liten krympfaktor, vilket gör att man kan gjuta mycket tjockare än med normala plastmaterial. Detta tillsammans med materialets utmärkta vibrationsdämpande egenskaper gör det synnerligen lämpat för högtalarkabinett, säger man från Aurelia.

Annons

Design och finish
Det gjutna kabinettet har också satt sina spår på den yttre designen. Den framåt lätt svängda och avsmalnande formen har dels tillkommit för att helt enkelt få ut kabinettet ur gjutformen, dels för att undvika parallella ytor internt. Med gjutning får man helt nya möjligheter till kabinettform där man tar hänsyn till akustikens lagar, former som är svårt realiserbara med mdf eller trä. På Aniara har akustikens lagar fått styra mer än vanligt.

_full-1

Materialet gör att högtalaren är påfallande lätt men känns ändå rasande stabil. Det är inte många vibrationer som fortplantar sig ut genom kabinettets väggar. Förvånansvärt lite faktiskt, vilket tyder på att det är ett mycket intressant material man använder.

En annan sak är den yttre finishen, som på Aniara helt enkelt är urläcker. Det är en känsla av sammet att röra vid kabinettet – och snyggt är det också. Rasande snyggt. Aniara finns att få i flera färger; röd, blå, vit och svart. En enklare finish finns, men hittills bara i Finland. När den kommer hit kan en sådan fås ca 1 000 kronor billigare än Premium Finish, som den läckra varianten heter. I november kommer även en aktiv variant med DSP-filter och klass D-förstärkning, har man aviserat från Aurelia. Den kommer att kosta ca 2 000 kr mer än den här testade modellen.

Diskanten är en 1-tums dome (med waveguide) och basen är på blott 4 tum. Känsligheten på endast 85 dB gör att man gärna ska skicka in lite ström i högtalaren för att få den att prestera sitt bästa. En kvalitetsförstärkare är att föredra, med andra ord. Vilket också visar sig i det praktiska användandet, det är sannerligen inte alla förstärkare i passande prisnivå som förmår att sparka verkligt liv i den lilla Aniara, inte.

Så spelar vi
Trots att det är en fysiskt liten högtalare låter den stort. Mycket stort. Och lite större än det, till och med, med en kompetent förstärkare inkopplad. Det är helt enkelt förbluffande hur mycket kompetent ljud det kommer ur den lilla lådan.

Inte är den särskilt svår att ställa upp heller. Den kan stå både nära vägg och en bra bit ifrån. Ju närmare vägg desto mer bas, som naturlagarna också säger. Men det är inte så att den känns klen i basen när den står en bit ut, det går faktiskt förvånansvärt bra – även i ett stort rum.

Men det intressanta är den uppenbara spelglädje som dessa högtalare utstrålar. Det är något som alltid ger pluspoäng hos denne recensent. Man sitter och njuter av den homogena återgivningen och den sköna klangbalansen. Ljudbilden är stor och riktigt väldefinierad med tanke på vad högtalaren kostar. Det låter som en ”riktig” högtalare, om ni förstår, som en miniatyr av en högklassig dyring.

_full

När jag testar kör jag alltid igenom ett antal musikexempel av så varierande genrer som möjligt. Jag brukar variera musik rätt friskt och har bara fasta exempel i kortare perioder för att inte tråka ut mig själv musikaliskt sett. Aniara kan verkligen klara av ett brett urval av genrer, vilket (mycket) långt ifrån alla högtalare kan. Och absolut inte för det priset.

Det betyder att den kan ge bra tryck på tyngre rockmusik men kan även klara av en spröd stråkkvartett med utsökt musikalisk behållning och kvalitet. Upplösningen och den kontrollerade spridningen i diskanten gör att du upplever att den kan spela det mesta. Och övergången mellan elementen är förvånansvärt sömlös.

Jag är som ni kan förstå faktiskt rätt imponerad. Brasklappen är att Aniara som jag tidigare varit inne på reduceras till en väsentligt mer normal högtalare när du kopplar till en mer medioker eller strömsvag förstärkare.

Slutsats
Aurelia Aniara är en liten och kompakt högtalare som spelar mycket större än den är – med en kvalitetsförstärkare. Låt er inte luras av den diminutiva storleken, jag är imponerad av vad den kan prestera i både homogenitet, ljudbild och inte minst musikglädje. En riktigt, riktigt bra liten högtalare!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild