TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: AudioQuest Beetle

Trollsländans storebror

Hemmaversionen av AudioQuests populära digitalomvandlare kan ett par extra trick.

Av / 2018-01-04 - 14:50
AudioQuest Beetle

Ljud & Bild tycker

  • Låter mycket dyrare än vad den är i verkligheten. Och du får hela tre ingångar i stället för en.
  • Bluetooth och Toslink kräver en klumpig strömadapter. Ser verkligen inte mycket ut för världen!

AudioQuest är en storleverantör av högtalar- och signalkablar, men på senare år har det amerikanska företaget utökat verksamheten till hörlurar av den högre skolan och kompakta USB-omvandlare som är lätta att ha med sig när man är på språng.

AudioQuest Beetle är en lite större, men fortfarande kompakt omvandlare som kan användas till många saker. Via mikroUSB-porten kan den användas med en dator eller mobil som har USB-utgång. En optisk ingång ligger nära till hands att använda med en TV eller en spelkonsol. Och sist men inte minst finns en inbyggd Bluetooth-mottagare.

Om du tycker att ett stycke hifi ska vara en estetisk njutning som betonar din personliga stil så kan du sluta läsa direkt. Beetle är en anspråkslös liten klump svart plast som inte hade kunnat göras fulare ens om man hade tillsatt en kommitté från hädangångna DDR för att formge den. Och ändå överträffas den av strömadaptern.

Strömförsörjningen är tyngst

När jag tog emot AudioQuest Beetle med posten blev jag positivt överraskad över hur tungt paketet kändes. Men det var strömadaptern som stod för den mesta vikten. Själva Beetle väger beskedliga 30 gram, medan adaptern, som är oumbärlig för uppspelning från Bluetooth och den optiska ingången, är flera gånger tyngre. Det är egentligen inget fel med det. Vikten beror på att AudioQuest har valt att använda en gammaldags linjär strömförsörjning i stället för en switch-mode dito. Det bör ge mindre risk för instrålande störningar.

Det är dock lite opraktiskt att strömförsörjningen måste anslutas till samma mikroUSB-ingång som Beetle använder med en dator eller mobil med USB-port.

Annons

I materialet från AudioQuest kan man läsa att Beetle är byggd med en ESS 9010-DAC som stöder HD-ljud i 24 bit/96 kHz-upplösning. Chippet används även i betydligt dyrare omvandlare. Samt i den oerhört lyckade AudioQuest Dragonfly Black. Det berättas också att alla ingångar är asynkrona, vilket bör eliminera jitter-förvrängning eftersom signalen inte ska styras av den något osäkra takten i exempelvis datorns USB-utgång.

AudioQuest Beetle har en analog minijack-utgång som kan användas med hörlurar eller kopplas till en linjeingång på en förstärkare.

Beetle Angled Back 26405
Under det opretentiösa plastskalet har AudioQuest Beetle ett hjärta av guld.

 

Ljudet av AudioQuest Beetle

Allt fler använder sina mobiler som trådlös signalkälla. Därför började jag med att ha AudioQuest Beetle som en Bluetooth-adapter till telefonen. Det gör den utmärkt. Ljudbilden är behaglig och välbalanserad. Inget fel alls. Men de stora hifi-upplevelserna uteblir. Genom Bluetooth-ingången spelar Beetle i någorlunda samma liga som många billiga Bluetooth-adaptrar.

Det blir något helt annorlunda när man använder USB-porten eller den optiska ingången. Då dras en tjock imaginär sammetsgardin åt sidan, och AudioQuest Beetle avslöjar en ljudbild som man kan förvänta sig från en mycket större och dyrare digitalomvandlare.

Trots att vi rent prismässigt befinner oss på fickpengsnivå så kommer det riktigt hifi-ljud ur hörlursuttaget. Den akustiska scenen är stor och djup, och instrument och körstämmor har gott om luft runt sig.

Det ligger nära till hands att jämföra Beetle med USB-omvandlaren HiFime Sabre 9018, som sätter en ny standard för ljudkvalitet i sin prisklass. Även om båda bygger på omvandlare från ESS så är spelstilarna olika. Båda målar upp ett stort rum bakom högtalarna. Ypperligt. Men HiFime-omvandlaren verkar mer framåt och markerad i mellanregistret, medan Beetle är en smula mer tillbakadragen. Med tanke på priset är den dock extraordinärt transparent också.

Beetle Straight Top 26404
(Foto: Tillverkare)

 

Om du behöver bra ljud till TV:n men saknar optisk ingång i förstärkaren så är Beetle ett bra val. Och Bluetooth-anslutningen är ett extra plus, även om den saknar stöd för aptX, som hade kunnat lyfta ljudkvaliteten ett snäpp. Ska du ”bara” ha en billig USB-DAC så är AudioQuest Dragonfly Black en stark konkurrent eftersom den bygger på samma teknik men har ett något lägre pris.

Slutsats

AudioQuest Beetle är en mångsidig och förbaskat välljudande digitalomvandlare som kan fungera som ett mellanled till både dator, spelkonsol och mobiltelefon. Bakom sitt extremt opretentiösa yttre har den ett hjärta av guld som får ut det bästa ur dina signalkällor. Har du en lite äldre CD-spelare så kan Beetle göra den ung på nytt också. För de här pengarna är det svårt att hitta alternativ som ger lika stora möjligheter. Och inte alls av samma kvalitet.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild