TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Audio-Technica AT-LP2022

Värdig jubileumsspelare

Det enda problemet med Audio-Technicas jubileumsspelare är att du inte kan få tag på den.

Av / 2023-03-04 - 10:00
Audio-Technica AT-LP2022

Ljud & Bild tycker

  • Spektakulär att titta på, fenomenal att lyssna på. Levereras med dammskydd, kablar, två nålar och är redo att spela – för den som får tag i en.
  • Slutsåld.

Snälla Audio-Technica, sätt den här i produktion igen! Den förtjänar att finnas. Den ser fantastisk ut och låter riktigt bra, så det är inget att fundera på.

Audio-Technica har nämligen bara byggt 3 000 stycken av den genomskinliga skivspelaren i akryl. Den är gjord för att fira Audio-Technicas 60-årsjubileum men är redan slutsåld. Oöppnade kartonger med AT-LP2022 går redan för dubbla priset på eBay, vilket visar att efterfrågan är mycket högre än vad Audio-Technica hade räknat med.

När den lanserades var priset satt till 1 200 euro, alltså lite mer än vad Rega Planar 3 kostar. För de extra pengarna får man en relativt kompakt skivspelare i genomskinlig akryl, med en höjdjusterbar tonarm i kolfiber och en pickup med två olika nålar.

Audio-Technica-spelaren ser inte som något annat på marknaden. Det närmaste man kommer är Pro-Ject 6 PerspeX SB. Men den är gjord av Corian, med svart skivtallrik, och kostar dubbelt så mycket.

Audio-Technica AT-LP2022

ATLP2022 uen lokk
Dammskydd och avtagbart pickuphus ingår. Foto Audio-Technica

Här är det allra mesta gjort av genomskinlig akryl. Plinten – chassiet – är gjord i ett stycke av 30 mm tjock akryl. Den remdrivna skivtallriken av 16 mm akryl. All elektronik syns tydligt genom akrylen, vilket gör skivspelaren till ett riktigt blickfång var den än står.

Annons

Silikonremmen träs runt akryltallriken och hastigheten regleras med en 33/45-omkopplare till vänster om skivtallriken. På andra sidan har Audio-Technica monterat den höj- och sänkbara kolfiberarmen på en höjdjusterbar armbas. Eftersom det inte ingår någon skivmatta är det fritt fram att experimentera med filt-, kork- eller silikonmattor och anpassa armhöjden därefter.

Men egentligen ska man använda spelaren utan matta på tallriken.

Samma pickup, två nålar

ATLP2022 PU
Spelaren levereras med en MM-pickup, med två olika nålar. Foto Audio-Technica

Eftersom tonarmen har ett löstagbart pickuphus, AT-HS4 SV, är det enkelt att montera på en annan pickup än den som ingår. Som är en Audio-Technica AT-VM95E BK. En mycket fin MM-pickup med normal utspänning på 4 mV, elliptisk slipning och löstagbar nål.

Den ska ha 2 grams nåltryck, 47 kohms last och 23 graders spårvinkel, men eftersom den är förmonterad i pickuphuset är det bara att sätta på allt på tonarmen och justera motvikten i andra änden.

Det ingår en extra nål, som passar på samma pickup. Den heter AT-VMN95SH CL och har en skarpare Shibata-slipning (2,7 x 0,26) på en nålarm av aluminium. Den har ett större frekvensområde och bättre kanalseparation.

Skivspelaren har inget inbyggt phonosteg (RIAA). Den medföljande kabeln är av bra kvalitet, och kopplas direkt till ett passande phonosteg, sedan är det bara att spela.

Rotationshastigheten uppmättes till 33,28 och avvikelsen var –0,15 %.

Wow och Flutter var något högre än på en Pro-Ject X1, med en avvikelse på 0,52 %. Men det är bättre än Thorens direktdrivna TD402DD.

Två slipningar med olika egenskaper

ATLP 2022 bak
Med löstagbara kablar och separat strömförsörjning finns det utrymme för att förbättra ljudet ytterligare. Foto Audio-Technica

Mätningarna visar alltså inga betydande avvikelser och är praktiskt taget omärkliga. Pianoklanger känns solitt förankrade i ljudbilden.

I Jan Gunnar Hoffs Living, inspelad av 2L, är pianot fritt och öppet i rummet. Det är bra tyngd i de lägre oktaverna och ljudbilden är stor och stabil. Med den skarpare Shibata-slipningen på VMN95SH CL blir fokus och detaljåtergivning tydligare, men basen tunnare. Somliga kommer säkert att föredra den andra nålen och i Dire Straits Love Over Gold är klangen varmare, fetare och fylligare, på bekostnad av transparensen i ljudbilden, när den elliptiska nålen sätts fast.

Den dynamiska kontrasten är mycket bra, men inte riktigt lika levande som med Technics SL-1500C, som dessutom levererar bas med större auktoritet. Men sätter man på Shibata-slipningen öppnar sig ljudbilden igen och då finns det en större detaljrikedom i ljudbilden än ned både SL-1500C och Rega Planar 3.

ATLP2022 over
Transparent akryl ger spelaren ett utseende man inte ser någon annanstans. Foto Audio-Technica

Jag har inte provat Audio-Technica-spelaren med dyrare pickuper, men jag är säker på att en ännu bättre pickup, till exempel en MC från Audio-Technica, Ortofon eller Sumiko, inte alls är bortkastad. AT-LP2022 påverkas väldigt lite av vibrationer i rummet och tonarmen verkar gediget byggd och väldämpad.

Detta märks tydligt i Living, där pianot får breda ut sig fritt, utan att man hör att klang eller pitch påverkas av resonanser eller förvrängning.

Den Shibata-slipade nålen får fram fler klangnyanser och jag kan tänka mig att potentialen för ännu högre ljudkvalitet enkelt förverkligas med en ännu bättre pickup.

Slutsats

Audio-Technicas jubileumsspelare förtjänar en större publik än de 3 000 personer i hela världen som har lagt vantarna på en. Den ser inte bara spektakulärt bra ut, den låter enastående direkt ur kartongen med den medföljande pickupen och matchar enkelt konkurrenternas skivspelare i samma prisklass på det allra viktigaste: ljudkvaliteten. Den kan låta lite väl avslappnad och den dynamiska kontrasten, speciellt i basen, är inte riktigt i klass med de allra bästa. Men AT-LP2022 spelar med övertygande inlevelse, öppenhet och balans. Kan man önska sig mer?

Karakter
Audio-Technica AT-LP2022
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild