TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Arcam Radia ST5

Streaming utan krusiduller

Arcam Radia ST5 är byggd för att leverera streamad musik till de matchande förstärkarna i serien.

Av / 2024-09-28 - 12:00
Arcam Radia ST5

Ljud & Bild tycker

  • Ovanligt gedigen byggkvalitet. Bra ljud för pengarna. Priset är rimligt för en hifi-enhet av full storlek.
  • Appen är verkligen primitiv. Du kan få lika lysande nätverksspelare för mindre pengar.

Nyligen testade vi förstärkaren Radia A25 från engelska Arcam. Nu har turen kommit till Radia ST5, som är en streamer och mediespelare i samma serie.

ARCAM Radia ST5 3Qrt
(Foto: Arcam)

Släktskapet mellan de två produkterna är tydligt. Den mest slående egenskapen är den knallgula randen längs varje sida. Själva lådan utmärker sig också genom att vara ovanligt gediget byggd. ST5 väger 3,5 kg och det mesta utgörs naturligtvis av lådan. Elektroniken inuti tar bara upp en liten del av bottenplattan och kunde lätt ha fått plats i en mindre enhet. Fast då hade inte streamern passat in i en hifi-stapel med Radia-enheter.

ARCAM Radia ST5 Interior 3QrtFront
Det finns gott om plats inuti det välbyggda skalet. (Foto: Arcam)

Arcam satsar på design och enkelheten hade inte kunnat vara mer distinkt. När Radia ST5 är avstängd är den låga fronten helt tom. Inga knappar, ingen synlig display, inte ens en strömknapp. Nada.

När man slår på Radia ST5 med fjärrkontrollen eller i appen tänds en vit prickdisplay. Men bara lite. Precis som på A25-förstärkaren är texten matt och ljussvag.

Arcam Radia ST5 är först och främst en streamingmottagare, men kan även användas som mediespelare för ljudfiler i nätverket eller på en extern hårddisk eller USB-minne.

Annons
ARCAM Radia ST5 FrontTop
Displayen syns bara när strömmen är på. (Foto: Arcam)

Eftersom spelaren främst är avsedd för streaming är de enda ingångarna Ethernet och USB-A. Det finns också en optisk och koaxial digitalutgång och ett par RCA-kontakter för analogt ljud. Den analoga utgången är nivåstyrd, så att ST5 kan användas direkt med en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare.

ARCAM Radia ST5 Connection Panel
Eftersom Radia ST5 främst är gjord för att spela musik över nätverket finns det fler utgångar än ingångar. (Foto: Arcam)

Primitiv app

I egenskap av nätverksspelare har Radia ST5 naturligtvis en app. Den innehåller det viktigaste, det vill säga avspelning av musik. Man kan också ändra spelarens namn i appen. Men det är allt. Om man är van vid att strömma musik via HEOS, BluOS eller Sonos så är användarvänligheten och antalet funktioner minst sagt en besvikelse.

Utbudet av musiktjänster som stöds är inte stort, men de viktigaste finns med. Qobuz och Amazon Music stöds direkt i appen och man kan spela musik med Tidal Connect, Roon, AirPlay och Chromecast. Spotify Connect stöds också.

Utöver detta kan internetradio och filer från en ansluten nätverksserver spelas.

Läs också Små boxar med stort ljud Om du vill ha en stereo med alla moderna möjligheter men inte har så mycket plats är de här förstärkarna perfekta.

Så låter Arcam Radia ST5

Vi hifi-människor letar alltid efter det bästa ljudet. Och naturligtvis bidrar en streamer som Arcam Radia ST5 också med ett visst egenljud. Men inte alls lika mycket som en förstärkare eller ett par högtalare i samma prisklass. Och det handlar framför allt om ljudet från digitalomvandlaren och analogdelen.

Kopplar man in Radia ST5 via någon av de digitala utgångarna får man i bästa fall gå upp till en väldigt hög prisnivå för hela anläggningen om man ska hoppas kunna höra skillnaden mellan Arcams och en ”bättre” streamer.

Jag lyssnade både via den analoga utgången och via digitalomvandlaren i en NAD C 658, som är en förförstärkare med inbyggd streamer. I båda fall gick signalen vidare till en NAD C 298-effektförstärkare och Radiant Acoustics Clarity 6.2-högtalarna jag just har testat. Det här är en anläggning där alla komponenter har en stor transparens och där det är relativt lätt att höra färgningar från andra delar.

ARCAM Radia ST5 A25 JBL L100 Lifestyle
(Foto: Arcam)

Genom den analoga utgången har Arcam Radia ST5 ett ljud som präglas av närhet och är relativt bestämt. Det klär rytmisk musik och pop riktigt väl. Men återgivningen är inte lika tydlig och transparent som genom den digitala ingången i NADen.

Detta är inget fel, det är bara annorlunda. Men den akustiska scenen är inte riktigt lika djup och målas inte upp fullt lika tydligt när man lyssnar via den analoga utgången. Vilket i rättvisans namn är mer än vad man rimligen kan förvänta sig av ett så budgetvänligt stycke hifi som ST5 är.

Konkurrenter

Arcam Radia ST5 är ett enkelt sätt att utöka den befintliga stereoanläggningen med modern streaming. Men den senaste tiden har det kommit många konkurrenter med oerhört konkurrenskraftiga prislappar. WiiM Ultra är ett av de bästa exemplen. Den har ett fantastiskt ljud, inbyggd pekskärm och kan till och med fungera som phonosteg. För mindre än hälften av vad Arcam ST5 kostar.

Ska det vara en hifi-enhet i full bredd så är Denon DNP-2000NE bland det bästa vi har hört till ett icke-vansinnigt pris.

 

ARCAM Radia STACK A25 ST5 Front
Radia ST5 är en given partner till förstärkaren Radia A25. (Foto: Arcam)

Slutsats

Arcam Radia ST5 är en riktigt snygg och funktionell streamingmottagare och nätverksspelare med en byggkvalitet som är så stabil att den hade kunnat vara laboratorieutrustning. Om du har förälskat dig i Radia-seriens stiliserade minimalism så är ST5 en bra matchning till exempelvis Radia A25-förstärkaren. Ljudmässigt klarar den sig utmärkt, även om den tjänar på att kombineras med en riktigt bra DAC. Appen är primitiv, men fungerar.

Med det sagt så stöter Radia ST5 på extremt hård konkurrens från nyare, kompakta streamingmottagare, framför allt WiiM Ultra där man faktiskt får dubbelt så höga prestanda för halva priset.

Karakter
Arcam Radia ST5
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild