Philips stilistiska högtalare ser nästan ut som om de kommer från framtiden. Det runda, vasformade kabinettet huserar bashögtalaren. Diskanten sticker upp som en antenn, framåtböjd och hänger i fria luften för att befria övertonerna från kabinettresonanser.
iPod-dockan laddar iPoden eller iPhonen men överför inte ljudet till anläggningen. Här är det bara AirPlay som gäller, bortsett från minijack-ingången som tar emot ljud analogt från andra signalkällor. Och Fidelio har bara trådlös nätverksanslutning så se till att routern är inkopplad. Förstärkaren är inbyggd i den högra högtalaren, därifrån dras en högtalarkabel till den vänstra.
Användning
För att koppla in AirPlay måste anläggningen konfigureras via datorns eller iPodens nätverksanslutning. Det är inte svårt om man läser bruksanvisningen, men man måste göra en del konstiga saker som är omöjliga att gissa sig till på egen hand. När SoundSphere väl är inkopplad fungerar AirPlay hur bra som helst.
När det gäller ljudet så är det skönt med övertoner som är befriade från kabinettet. Diskanten återges mer svävande än från vanliga högtalare, och särskilt sopraner och alter framträder fint. Philips-anläggningen spelar dessutom högt nog för att rocka loss i vardagsrummet.
Basen är fyllig och ger basinstrumenten en varm prägel. Den är däremot inte bland de rappaste vi har hört, och kan emellanåt kännas väl trög och onyanserad. Detta gäller särskilt när man lyssnar på rytmisk musik som pop, hip-hop och techno, men är även märkbart med jazz och klassiskt. Mellanregistret är en smula tunt, så kraftiga mansröster framträder inte riktigt som de ska. Det betyder också att basen urskiljer sig mer från resten än den hade behövt.
Ljudbilden känns mer diffus än huggen i sten. Den svävar ut i rummet men har inget helt definierat centrum. Det gör också att ljudets allmänna rytmik blir lite tam.
Slutsats
Fidelio SoundSphere är en minimalistisk anläggning som inte kan mycket mer än att spela AirPlay-musik. En analog minijack-ingång gör det möjligt att koppla in andra saker, men den som inte tänker köra med Apple AirPlay väljer säkert något annat.
Utseendet är speciellt och futuristiskt, och passar nog inte alla. Fast de som gillar det, älskar det. Ljudet har absolut sina poänger, vi är särskilt förtjusta i de svävande övertonerna som gör ljudbilden luftig. Ljudbilden är dessutom stor.
Basen är inte den rappaste vi har hört och mellanregistret känns tunt. Dessutom saknar den svävande ljudbilden ett klart och definierat centrum, allt hänger liksom fritt.
Många uppskattar nog ljudet men vi hade gärna haft lite mer fart, fläkt och dynamik. För de här pengarna är ljudet definitivt godkänt, men du betalar en del för utseendet.
Också i detta test:
Elac AM150 och AirPort Express
Redaktionens val
Vill du ha AirPlay och det absolut bästa ljudet för pengarna? Självklart vill du det. Läs vidare!
Marantz NA7004
En för allt
Bland alla seriösa och kostsamma nätverksspelare placerar sig Marantz i mellanprisklassen med sin NA7004, som för 8 000 kronor stöder det allra mesta.
Marantz M-CR603
Det där lilla extra
M-CR603 är en liten läcker CD-receiver i borstad aluminium som ger ett solitt intryck av kvalitet.
Denon CEOL
Läckert allt-i-ett
Denons vita CD-receiver Ceol har trådlös nätverksanslutning och iPod-docka och är väldigt flexibel. Tyvärr kostar AirPlay-stöd extra.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser