Marantz CR603 är besläktad med Denon Ceol, det ser man direkt. De är lika stora och även om knapparnas placering inte är helt likadan så är det inte långtifrån. Fjärrkontrollerna är snarlika och menyerna likaså.
Men det finns skillnader. För det första har Marantz-receivern ett kabinett av aluminium, vilket ger en bättre kvalitetskänsla än Denons plastkabinett. Marantz har DAB-radio också, medan Denon bara har FM. Marantz har dessutom installerat AirPlay från början, vilket gör CR603 till en mer komplett apparat. Den kan också koppla in två par högtalare, eller använda bi-wiring till ett par. Marantz-receivern saknar däremot iPod-docka. AirPlay drar en hel del ström från iPoden, så det hade varit praktiskt med en docka som alternativ eftersom den hade kunnat ladda spelaren. CR603 klarar inte heller av trådlöst nätverk, bara nätverkskabel.
Precis som Denons Ceol stöder inte Marantz inbyggda CD-spelare Apple Lossless eller AIFF, sådana filer får avlyssnas via AirPlay.
Användning
Nätverksspelare är praktiskt att ha om du inte vill använda AirPlay. Men det kan bli lite långtråkigt att bläddra runt i musikbiblioteket på en nätverkshårddisk eller dator.
AirPlay-funktionen integreras inte lika problemfritt med iPod och iTunes som hos Denon Ceol, ibland var vi tvungna att prova flera gånger innan det lyckades. En annan konstig sak med vårt exemplar var att det hördes ytterst svag musik inifrån kabinettet, även om det inte var några högtalare inkopplade. Det hörs inte när musiken kommer ur högtalarna, det är för svagt, men det är mycket märkligt och får anses som en svaghet.
Inkopplad till DALI Lektor 2 har Marantz många av Denons kvaliteter. Men även om merparten av komponenterna på insidan säkerligen är identiska så har Marantz en annan klangkaraktär än Denon. Det finns mer energi i det övre frekvensregistret, vilket gör att instrument och sångröster markeras mer. På många sätt låter det friskare. Dessvärre låter det också lite vassare, och i våra öron inte lika välbalanserat som hos Denon.
I synnerhet dyrare golvhögtalare, som KEF Q900 för 16 000 kronor, avslöjar att Marantz låter mindre upplöst än Denon, som är en aning fylligare och mer behaglig att lyssna på. Skillnaderna är dock inte stora, och med rätt högtalare kan det låt riktigt bra.
Slutsats
CD-receivern M-CR603 är nära besläktad med Denon Ceol. Men till skillnad från Denons plastiga skal är Marantz kabinett gjort av borstad aluminium. CR603 har dessutom DAB och det ingår AirPlay från början. Däremot saknas iPod-docka och trådlöst nätverk. Användarvänligheten är identisk, fast AirPlay kommunicerar inte fullt lika smidigt med iPod och iTunes.
Rent ljudmässigt artikulerar Marantz CD-receiver fint och tonerna är klara. Intressant nog låter den inte likadant som Denons, som är varmare i klangen medan Marantz är mer framfusig i diskanten. Fast detta är ändå kvalitetsljud, se bara till att du har högtalare som inte är aggressiva i toppen.
Också i detta test:
Elac AM150 och AirPort Express
Redaktionens val
Vill du ha AirPlay och det absolut bästa ljudet för pengarna? Självklart vill du det. Läs vidare!
Philips Fidelio SoundSphere
Rund minimalism
Philips Fidelio SoundSphere har runda högtalare som stöder Apple AirPlay, och ingenting annat.
Marantz NA7004
En för allt
Bland alla seriösa och kostsamma nätverksspelare placerar sig Marantz i mellanprisklassen med sin NA7004, som för 8 000 kronor stöder det allra mesta.
Denon CEOL
Läckert allt-i-ett
Denons vita CD-receiver Ceol har trådlös nätverksanslutning och iPod-docka och är väldigt flexibel. Tyvärr kostar AirPlay-stöd extra.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser