AirPlay är en genial funktion för alla som har någon av Apples ”iPrylar” eller använder musikprogrammet iTunes på PC eller Mac. Med hjälp av den nya tekniken kan du sända ljudet från iPoden eller datorn direkt till stereon via det trådlösa hemnätverket. Coolast är helt klart att använda iPoden, eftersom den inte behöver kopplas in i en dockningsstation utan i stället kan hållas i handen medan musiken strömmar ur högtalarna.
Både på iPoden och i iTunes-fönstret dyker det upp en liten symbol i ena hörnet som anger att du kan skicka ljudet direkt till en anläggning som stöder AirPlay. Har du en iPod kan du bara välja en enda AirPlay-källa, medan iTunes kan skicka ljudet till flera enheter på en gång.
AirPlay?
AirPlay är främst en överföringsstandard som länkar ihop Apples produkter med ljud- och bildutrustning från andra tillverkare. Genom att AirPlay-mottagare byggs in i iPod-högtalare, stereoanläggningar och receivrar kan de kopplas trådlöst till laptopen och sedan strömma musik i hög kvalitet (Apple Lossless ger upp till 16 bitar och 44,1/48 kHz, alltså samma som CD-kvalitet).
AirPlay är inte bara förbehållet musik utan kan också användas för att strömma video och bilder. Har du en Apple TV kan du spela upp video och visa bilder från iPaden direkt på TV-skärmen. Den senaste versionen av Apple TV går dock inte att köpa i Sverige ännu, men kan inhandlas på flygplatser och i butiker utomlands – eller beställas på nätet för 99 dollar.
Multiroom
AirPlay-standarden är extra praktisk för dig som har laptopen och musikanläggningen på olika ställen. Du kan lägga till hur många AirPlay-enheter du vill, och ge dem namn som ”Köket”, ”Sovrummet” och så vidare. Sedan väljer du vilken enhet som ska spela i iTunes.
Vi tror att Apples nya funktion bli en seriös utmanare till Sonos, Logitech och andra leverantörer av trådlösa multiroom-lösningar, men ännu så länge finns det ett par begränsningar. Även om du kan spela musik på flera enheter samtidigt (så kallat ”party-läge”) så går det inte att välja olika musik i de olika enheterna, vilket det till exempel gör med Sonos. En lösning på detta kan vara att köra iTunes med en enhet och iPoden med en annan.
Tänk också på att med iTunes som kontrollcentral är du bunden till de filformat som Apple stöder, vilket betyder att musikfiler i FLAC-formatet är uteslutet. (Det finns sätt att gå runt detta, till exempel genom att installera programmet Airfoil, som gör att du kan skicka ljudet vidare från ett av dina andra musikprogram – till exempel Spotify eller Windows Media Player – till AirPlay-enheten.)
I skrivande stund finns det inte så många AirPlay-kompatibla apparater, men fler är på gång. Inklusive hemmabioförstärkare från de flesta märken. I dagsläget finns bara ett par stycken, och dem testar vi här.
Denon och Marantz har var sin nätverkskompatibel CD-receiver (som är misstänkt lika varandra) för ungefär 6 500 kronor. Marantz har en spännande nätverksspelare i form av sin NA-7004 för 8 000 kronor och Philips har sin futuristiska Fidelio SoundSphere som kostar lika mycket. Till sist har vi komponerat en egen anläggning som består av Apple AirPort Express och ett par aktiva högtalare med digitalingång, Elac AM 150. Det systemet kostar ungefär 6 000 kronor.
Elac AM150 och AirPort Express
Redaktionens val
Vill du ha AirPlay och det absolut bästa ljudet för pengarna? Självklart vill du det. Läs vidare!
Philips Fidelio SoundSphere
Rund minimalism
Philips Fidelio SoundSphere har runda högtalare som stöder Apple AirPlay, och ingenting annat.
Marantz NA7004
En för allt
Bland alla seriösa och kostsamma nätverksspelare placerar sig Marantz i mellanprisklassen med sin NA7004, som för 8 000 kronor stöder det allra mesta.
Marantz M-CR603
Det där lilla extra
M-CR603 är en liten läcker CD-receiver i borstad aluminium som ger ett solitt intryck av kvalitet.
Denon CEOL
Läckert allt-i-ett
Denons vita CD-receiver Ceol har trådlös nätverksanslutning och iPod-docka och är väldigt flexibel. Tyvärr kostar AirPlay-stöd extra.