C356BEE sägs lämna 2 x 80 watt och NAD använder sig av en så kallad PowerDrive-teknik som påstås innebära att förstärkaren ständigt anpassar sig efter högtalarnas impedans, så att förhållandet mellan ström och spänning alltid är optimalt. Ungefär på samma sätt som en bil byter växel beroende på om den kör i uppförsbacke eller nedförsbacke. 80 NAD-watt ska därför räcka längre än 80 vanliga watt. Vi vet från tidigare tester att NAD-förstärkare ofta låter kraftigare än vad specifikationerna ger en antydan om, men vi vet inte om det är PowerDrive som är skälet.
Utöver förstegsutgång för bi-amping har C356BEE en möjlighet att användas som slutsteg, till exempel för att driva fronthögtalarna i en hemmabio.
DAC-modulen stöder USB-överföring från dator med upplösningar upp till 24 bit/96 kHz. Den optiska ingången klarar ännu högre: 24 bit/192 kHz. Någon koaxial digitalingång finns inte.
C356BEE går att köpa utan digitalingångar också, då är priset 6 000 kronor. Det går också att välja skivspelaringångar i stället för DAC-modul.
Ljudet
NAD-förstärkaren övertygar med en slagkraftig bas som verkligen ger högtalarna något att bita i. Hör bara på den svängiga basgitarren i Morphines ”Yes” och det hårtslående trumsetet och den massiva och råa saxofonen. Man känner basen mer fysiskt i kroppen än med de övriga testdeltagarna. C356BEE har en ganska så hög ”gain” (förstärkning), vilket innebär att den känns ännu kraftigare än den är eftersom den når sin maxpunkt en bit innan klockan 12 på volymkontrollen. I förhållande till priset är den både potent och häftig. Mer lågmäld musik som balladen ”Jesus, etc” med alternativ-countrybandet Wilco, eller rosenskimrande jazz à la Chet Baker, saknar upplösning i övertonregistret för att riktigt blomma ut och mellanregistret känns lite mjukt och tillbakadraget.
DAC-modulen är utan tvekan bra, för till och med Electrocompaniets highend-spelare låter bättre när den kopplas in digitalt än analogt. Vill du utnyttja DAC-modulens kapacitet ännu bättre så prova storebror C375BEE.
Också i detta test:
Onkyo A-9050
Överlag bra
Den här förstärkaren spelar allting klart och tydligt, även på låg volym. Det enda som saknas är lite värme.
Pioneer A-70
Snudd på komplett
Om man ska släppa en ny toppmodell, varför inte passa på att göra den till bäst i klassen?
Cambridge 651A
Rakt på sak
Cambridges förstärkare tvekar inte, den presenterar musiken direkt och rakt på sak.
NuForce DDA-100
Heldigital
DDA-100 har inte en enda analog ingång och kan alltså betraktas som en heldigital förstärkare. Som låter fantastiskt.
Philips Fidelio AW2000
Billig och kul
Först trodde vi inte att Philips nätverksförstärkare hörde hemma i det här testet. Tänk så fel vi hade.
Rotel RA-11
Musik för hela slanten
Smala Rotel RA-11 låter inte alls tunt, snarare oerhört rytmiskt och fängslande.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser