Varje stereo som har en NAD-förstärkare och högtalare från Bowers & Wilkins kan få det att vattnas om munnen på entusiasterna. Här är just en sådan kombination som dessutom är en av testets dyraste.
Vi har testat både förstärkaren och högtalarna tidigare och hade stora förväntningar på kombinationen. Här får man nämligen mycket för pengarna. Vi tar högtalarna först. B&W:s kompakta tvåvägshögtalare har det gula kevlar-membranet i basen samt en aluminiumdiskant.
För att driva de förhållandevis ineffektiva högtalarna (87 i dB känslighet) behövs alla de 50 wattarna med effekt som NAD-förstärkaren förfogar över. Men eftersom vi snackar om NAD-watt så säger inte siffrorna så mycket. Det är hur det låter som räknas.
Förstärkaren är den moderna upplagan av klassiska NAD 3020. Med analoga ingångar, även skivspelaringång, fast den här är trådlös. Antingen via Bluetooth, Chromecast eller wifi. Med en Bluetooth-app från NAD kan man styra förstärkaren från mobilen.
Antenner sticker upp från baksidan. Där sitter även två analoga RCA-ingångar, den ovan nämnda skivspelaringången för MM-pickuper, en subwoofer-utgång och två optiska och två koaxiala digitalingångar.
Det finns ingen USB DAC-ingång som stöder högupplöst ljud. Då får man välja den dyrare NAD C368, som har utbytbara moduler med extra ingångar.
Installation och daglig användning är så enkel den kan bli. Det är inte mycket som ska konfigureras innan man kan spela musik. En knapp på fronten är märkt Bass EQ och kan användas om man vill kompensera för bristen på bas från små högtalare.
Det är inte nödvändigt med B&W 685 S2.
Ljudkvalitet
NAD- och B&W-kombinationen ger en väldig bra sammanhållning i ljudbilden, men det sprutar inte direkt av engagemang. Torr, nästan neutral och ytterst stram bas med utmärkt definition är ett plus. Men mellanregistret låter för anemiskt och avslappnat för att vi ska bli övertygade. Ljudet kan kännas lite instängt eftersom detaljer inte framträder särskilt bra i den här kombinationen, och vi sitter och väntar på att musiken ska ta oss med storm. Det händer inte.
Det finns en oförlöst potential här som kanske kan lösas med en annan kombination av förstärkare och högtalare. Så vi kopplade in KEF Q150 istället. Det öppnade upp ljudbilden, gav oss ett märkbart mer fokuserat ljud, en tydligare detaljåtergivning och en öppnare ljudbild.
Också i detta test:
Pioneer X-HM86
Välutrustad men blek
En kompakt och välutrustad anläggning som inte lyckas med det viktigaste.
Onkyo R-N855 och Klipsch RP-150M
Behöver mer ”power”!
Högtalare från Klipsch parade med Onkyo-elektronik brukar vara en säker kombination, men här är det något som saknas ...
Sonos Play:5 II
Bäst på multiroom
Få om ens någon är lika bra på multiroom som Sonos. Men hur mycket hifi är Play:5?
EC Living Tana SL-1 och L-1
Multiroom med hifi-ljud
EC Living Tana har den nödvändiga värme och fyllighet man förväntar sig av äkta hifi.
Yamaha MusicCast MCR-N870D
En riktig stereo
Yamaha-anläggningen är nästan komplett och låter jättebra.
Marantz M-CR611 och KEF Q150
Lyckad kombination
Marantz/KEF-anläggningen är snygg att titta på och enkel att sköta – och ljudet sitter som gjutet!
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser