När man tänker på stereo så tänker man automatiskt på två högtalare, med en förstärkare mellan sig. Men varför inte kasta ut förstärkaren helt och hållet och ha två helt aktiva högtalare i stället? Så har Electrocompaniet tänkt med sin Tana-serie. Tana SL-1 är huvudhögtalaren och om du bara ska ha en enda högtalare som spelar på egen hand så är det den som gäller. Den kopplas till hemnätverket – helst med ethernet-kabel för optimal stabilitet. Det är i högtalaren som strömningstjänsterna finns inbyggda och ska du koppla in digitala ljudkällor som TV:n och kanske CD-spelaren så är det där det görs. Sedan har vi slavhögtalaren L-1. Det har samma ljudkvalitet men är beroende av SL-1 för att fungera. Den tar emot både digitala ljud- och synkroniseringssignaler från huvudhögtalaren trådlöst genom luften.
Vilken av högtalarna som är vänster och höger avgör du själv i mobil-appen EC Remote.
EC Living är Electrocompaniets varumärke för multiroom-system och den mest uppenbara Sonos-konkurrenten i detta test. Har du flera SL-1 i olika rum kan de grupperas och styras från samma app. I skrivande stund finns det ännu inte något partyläge, där alla högtalarna spelar samma musik samtidigt, men detta ska vara på gång i en kommande uppdatering av programvaran.
EC Living är enkel att installera, även om man inte vägleds lika smidigt som hos Sonos. Här finns stöd för Spotify Connect och Tidal, och AirPlay och DLNA kan användas om du använder andra tjänster än de som stöds direkt. Appen fungerar bra och en läcker steglös basjustering gör det enkelt att hitta ett ljud som passar smaken och omgivningen. Står högtalarna i en bokhylla så kan man till exempel dämpa basen en aning. Det enda vi inte gillar är att detta görs i inställningsmenyn, som man inte har direkt tillgång till när man har bläddrat sig långt in i Tidal-appen. Man måste gå tillbaka till utgångspunkten för att göra inställningarna och sedan gå tillbaka till Tidal igen. Ljudinställningar borde man ha direkttillgång var man än befinner sig i appen.
Ljudkvalitet
Men ljudet går det inte att klaga på. Det finns upplösning i övertonerna, så att sångröster är klara och tydliga, cymbaler svävar och fioler likaså. Dessutom får man fylligheten i mellanregistret som Sonos saknar. EC Living får fram mer klang från Jason Isbells gitarr och det är mer kropp i fioler som får oss att tro på vad vi hör. Den aningen vassa digitala klangen hos Sonos finns inte här. Vi misstänker att mycket beror på den analoga klass AB-förstärkaren, i stället för Sonos klass D.
Electrocompaniet har också mer dynamik och liv, det här låter genomgående mycket bra. Inte riktigt i klass med den supertjusiga och ultrafokuserade ljudbilden från Marantz M-CR611 och KEF Q150, men EC bevisar att man inte behöver en extern förstärkare för att få äkta hifi-ljud.
Också i detta test:
NAD C338
Drömmen som sprack
Med NAD och Bowers & Wilkins borde det vara omöjligt att misslyckas.
Pioneer X-HM86
Välutrustad men blek
En kompakt och välutrustad anläggning som inte lyckas med det viktigaste.
Onkyo R-N855 och Klipsch RP-150M
Behöver mer ”power”!
Högtalare från Klipsch parade med Onkyo-elektronik brukar vara en säker kombination, men här är det något som saknas ...
Sonos Play:5 II
Bäst på multiroom
Få om ens någon är lika bra på multiroom som Sonos. Men hur mycket hifi är Play:5?
Yamaha MusicCast MCR-N870D
En riktig stereo
Yamaha-anläggningen är nästan komplett och låter jättebra.
Marantz M-CR611 och KEF Q150
Lyckad kombination
Marantz/KEF-anläggningen är snygg att titta på och enkel att sköta – och ljudet sitter som gjutet!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser