TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 6 trådlösa mikrostereo

Trådlösa mikroanläggningar

Här är ljudanläggningarna som din mobil har väntat på!

Av / 2014-11-05 - 06:00
6 trådlösa mikrostereo

Trådlös ljudöverföring gör att du kan spela musik från hela världens musikbibliotek direkt från favoritfåtöljen. Allt du behöver är din mobiltelefon eller surfplatta och någon av anläggningarna i det här testet. En del strömningstjänster har till och med börja leverera digital musik i äkta CD-kvalitet, så att man kan slänga sin CD-spelare. Vissa av testdeltagarna har dock ändå en CD-spelare för att vara på den säkra sidan.

Förr i tiden rynkade man på näsan åt tanken att använda mobilen som ljudkälla. Musiken lät helt enkelt för dåligt för att musikintresserade skulle kunna ta något sådant på allvar. Så är det inte längre, för med tillräckligt hög upplösning på musiken och digital överföring till anläggningen kan mobilen ge härliga upplevelser. Detsamma kan naturligtvis datorn eller surfplattan, båda fungerar ypperligt som ljudkälla. Men bra ljud är beroende av att anläggningen är bra. För det är fortfarande så att både förstärkardelen och högtalarna måste vara av hög kvalitet.

Bättre ljud från mikrostereo
Trådlöst ljud från mobilen kan man få med en liten resehögtalare eller någon annan lättplacerad Bluetooth-högtalare. Men hemma i vardagsrummet eller i sommarstugan behöver man något bättre. Då kan en mikroanläggning vara en perfekt kompromiss, om målet är bra ljud för en acceptabel summa pengar och utan att allt tar för stor plats. Högtalare som är separerade från elektroniken ger en helt annan ljudbild. Genom att ställa högtalarna på några meters avstånd från varandra – till exempel i en bokhylla, men gärna på stativ – får man ett brett och öppet ljudlandskap, samtidigt som extra membranyta lättare fyller rummet med ljud. Dessutom har mikroanläggningarna ofta kraftigare förstärkare som gör att det låter mer avslappnat på högre volym. Vill du inte ha en stor stereo med dito högtalare, och dessutom reserverar dig rätten att inte bli helt luspank på kuppen, är en mikrostereo ett förträffligt alternativ.

Kriterier och utrustning
Förutom separata högtalare och trådlös musik från mobiltelefonen, surfplattan eller datorn, har vi haft som kriterium att anläggningen inte ska kosta svindlande mycket pengar. Den dyraste här (Marantz och Boston) är inte direkt billig, 8 500 kronor, men med tanke på funktionerna är den definitivt billigare än den hade kunnat vara. Vill du lägga mindre pengar så finns det ett par alternativ som kostar under 5 000 kronor.

Funktionerna varierar. Några anläggningar har CD-spelare, andra har digitalingångar. Några har radio, inklusive DAB. Många går att styra via mobiltelefonen genom att ladda ner en app.

Annons

Så testade vi
Alla anläggningarna testades med högtalarna på golvstativ ungefär 30 centimeter från bakväggen, och det är nära nog för att få lite fyllighet från bakväggen, vilket sådana här mikrosystem ofta är gjorda för. Vi använde inte bokhyllor, vi avråder från sådana eftersom de kan orsaka resonanser och maskera musiken.

Musikkällan var en iPhone 5 som kopplades in via nätverket eller Bluetooth, beroende på vilka anslutningsmöjligheter testdeltagaren hade.

Anläggningarna från NAD/B&W och Marantz/Boston har inte kablar med i priset. För att alla skulle ha samma förutsättningar använde vi samma tunna koppartrådar till högtalarna som ingick till de andra systemen. För ännu lite bättre ljud rekommenderar vi att lägga ett par hundralappar på högtalarkablar.

NAD D3020 och B&W 686 S2

Äkta hifi

NAD och B&W ger äkta hifi-upplevelser tack vare en neutral, stor och luftig ljudbild.

Musiken återges med en stor och upplöst ljudbild som bitvis är rena drömmen att lyssna på. Framför allt röståtergivningen är superb, med en neutral klangbalans och stort stereoperspektiv.
Högtalarna skriker efter en ännu bättre förstärkare. Det kan låta lite platt och livlöst när man drar på, och basen behöver mer kraft för att bli ännu piggare. Bluetooth kan ge drop-outs.
Läs hela testet

Marantz M-CR610 och Boston Acoustics A 25

Perfekt allroundare

Proppfull med funktioner och anslutningar och framför allt sagolik ljudkvalitet. Detta är klassens bästa anläggning.

Anläggningen har mycket bra baskontroll och låter tufft när man spelar högt. Upplösningen är dessutom tillräckligt bra för att få med övertonerna och nerven i musiken. Lätt därtill den långa funktionslistan, så har du en vinnare.
CD-receivern från Marantz kan gott kopplas till ännu bättre högtalare än Boston Acoustics A25, som är anläggningens svagaste länk.
Läs hela testet

Philips DS9830

Läcker ljudkreation

Philips högtalare har diskanten på skaft och är ett stiligt alternativ till traditionella minianläggningar. Men smakar det så kostar det …

Philips DS9830 är inte bara kul att titta på, de är fängslande att lyssna på. Högtalarna levererar ett fylligt och varmt ljud med massor av bas, tydliga röster och en öppen, precis ljudbild. AirPlay och Spotify Connect ger tillgång till en värld av musik på ett smidigt sätt.
Priset är högt och ljudet har sina begränsningar. Det kan lätt låta lite hårt och stressat om man blir frestad att spela för högt. Utan inbyggd radio eller CD-spelare krävs det att man har en mobil eller dator som ljudkälla.
Läs hela testet

Panasonic SC-PMX9

Perfekt balans

Panasonic är inte nödvändigtvis det första märket vi tänker på när det gäller bra mini-hifi-system, men det får vi ändra på efter att ha lyssnat på SC-PMX9!

SC-PMX9 har snygg byggkvalitet, enkel fjärrstyrning och bra anslutningar. Ljudet är mycket övertygande, med en rik och fyllig bas som får det att svänga om musiken.
Upplösningen och detaljeringen i diskanten är inte lika framträdande som de bästa, men ger likafullt en behagligt avrundad ljudkaraktär.
Läs hela testet

Sony CMT-SBT300WB

Halvmiss utan bas

Sony är i ropet nu för tiden och har många fina ljud- och bildprodukter. Dessvärre är den här ministereon inte en av dem …

Billigaste testdeltagaren, med väldigt fina anslutningar. CD och FM/DAB-radio, USB och trådlösa ljudkopplingar gör att Sony-anläggningen är rustad för det mesta.
Genomgående platt och oengagerande ljud utan nämnvärd bas gör att vi hellre rekommenderar att lägga ett par extra kronor på ett bättre ljudsystem.
Läs hela testet

Yamaha MCR-N560

Behagliga toner

Med Yamaha bakom spakarna är trivseln ett faktum.

Musiken låter varmt och fylligt, utan att det blir trögt i basen. Här finns det snärtighet och musiken förför med frodiga sångröster och en naturlig klang. Plus i kanten för CD-spelare och radio.
Vi hade velat ha mer kraft, så att man kunde spela lite högre innan det börjar skorra. Ljudbilden är inte heller lika luftig som hos de bästa, och djupbasen är naturligtvis begränsad.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild