TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 trådlösa högtalare

Högtalare som har allt

En smartmobil eller surfplatta och ett par högtalare är allt som behövs för att få hifi var som helst. De här högtalarna har allting inbyggt. Och kablar kan du bara glömma.

Av / 2013-10-16 - 06:00
5 trådlösa högtalare

Aktiva högtalare har framför allt gjort sitt intåg i den professionella världen, där närfältsmonitorer nästan alltid har inbyggda förstärkare. Nu flyttar tekniken in i hemmen. För när streaming ändå håller på att göra CD-spelaren och radion omodern, varför inte gå hela vägen om slippa göra plats för en stereo över huvud taget?

En smartmobil eller en surfplatta är allt som behövs för att få musik. Resten av all nödvändig elektronik – i form av förstärkare och trådlös mottagare – sitter inbyggd i högtalarna. Ett par trådlösa högtalare kan alltså vara ett smart sätt att få en snyggare heminredning, befriad från staplar av svarta lådor (alla högtalare finns i flera färger). Eller så är de en möjlighet att förse hemmet med kvalitetsljud på ett diskret sätt.

Förutom att vara en rival till fullvuxna hifi-anläggningar är högtalarna helt perfekta som minianläggningar eller som superhögtalare till datorn. De passar också utmärkt i barnrummet eftersom flera av modellerna har så många anslutningar att de fungerar som anläggningar till såväl mobil som dator, spelkonsol och TV.

Det finns många likheter mellan testkandidaterna. Alla är små tvåvägsmodeller med basreflex, ett baselement på 4–5 tum och en domediskant. De flesta drivs dessutom av förstärkare på ungefär 50 watt. Elektroniken är inbyggd i den ena högtalaren och den passiva tvillingen kopplas in med högtalarkabel. De flesta märken tycks också vara överens om vad ett trådlöst stereopar ska kosta: ungefär fyratusen kronor. Pioneer hamnar en bit utanför eftersom de bara har en 25-watts förstärkare och kostar ungefär hälften så mycket som de övriga.

Trots alla likheter mellan testdeltagarna är det dock stor skillnad på resultatet.

Annons

Ny teknik
Aktiva, trådlösa högtalare med bluetooth-anslutning är en ganska så ny kategori som vi helt säkert kommer att få se ännu mer av i framtiden. Tre av de testade högtalarna var så nya att de var tvungna att levereras direkt från fabriken eftersom de inte hunnit ut till distributören ännu. Och flera andra tillverkare som vi kontaktade var på gång med nya modeller men var inte riktigt klara att leverera dem riktigt än.

De trådlösa stereohögtalarna får dock finna sig i att konkurrera mot en annan typ av högtalare, nämligen allt-i-ett-streaming-högtalare, där en enda högtalare står för underhållningen. Med en sådan offrar man en del av stereokänslan men får å andra sidan ett mer behändigt och kompakt alternativ.

Kandidaterna
Pioneer XW-BTS5 är klädd i högglanslack. Den är en simpel konstruktion som uteslutande kan kopplas in via bluetooth. Effekten ligger på 25 watt per kanal och den passiva högtalaren kopplas in med RCA-kontakter. Skötseln görs med knappar på ovansidan. Fronten täcks av avtagbart tyg.

Scandyna SmallPod Bluetooth skiljer sig från de övriga rent visuellt. Med sina runda former och ”Sputnik”-ben av metall ser de mer ut som rekvisita från en science-fiction-film från 70-talet. Rent tekniskt är den dock mer traditionell. Förstärkareffekten är 40 watt per kanal och det finns en enda linjeingång plus en utgång för subbas. Fjärrkontroll ingår.

Scansonic S5BTL har hela fyra ingångar utöver bluetooth: två analoga och två digitala. Det finns dessutom en volymkontroll på baksidan så att ljudnivån går att ställa in utan att det påverkar den digitala upplösningen. Utförandet är svart eller vit pianolack (vita handskar ingår!). Effekten är 50 watt per kanal. Tygfronten går att ta av och det ingår fjärrkontroll.

Q Acoustics BT3 har en halvmatt plastlack och elementen skyddas av ett svart metallgaller. Det finns två analoga linjeingångar och en optisk digitalingång, plus subbas-utgång. På toppen sitter en panel där man styr funktionerna. Fjärrkontroll ingår.

Audio Pro Addon T12 har en diskant som är täckt av ett metallgaller men baselementet sitter i det fria så att det kan röra sig. Och rör sig gör det verkligen. Basporten är utformad som en tunn springa lika bred som bottenplattan. Högtalarna är mattlackade med namnet i metalltryck. Det finns en linjeingång, en optisk ingång och en subbas-utgång. Fjärrkontrollen är fräst ur ett enda stycke massiv aluminium.

Q Acoustics BT3

Brittisk precision

Musiken serveras utan onödig maskering eller färgning. Och man behöver inte ta det lugnt, för det finns massor av kraft.

Spelar imponerande högt Både analog och digital ingång Känns robusta Välnyanserade
Kan låta lite vassa Saknar en smula bas
Läs hela testet

Scandyna SmallPod Bluetooth

Designrymdskepp med hög WAF

Den populära Podspeakers-serien har fått trådlösa medlemmar. Och bara utseendet gör nog att de får stå i finrummet. Men de tål att höras på också.

Superläcker design Mest välbalanserat ljud Bra mellanregister
Ingen digitalingång Bara begränsad ljudnivå Ihålig bas.
Läs hela testet

Scansonic S5BTL

Flexibel elegans

Snygg design, kraft och massor av ingångar. Man får imponerande mycket med S5BTL.

Bra upplösning Kan spela högt Många anslutningar Learn-funktion
Begränsad bas
Läs hela testet

Pioneer XW-BTS5

Enkla och välbalanserade

Trots lågt pris och ett begränsat urval av funktioner återger Pioneers trådlösa högtalare musiken på ett övertygande sätt, så länge man inte ger dem för komplicerade uppgifter.

Billiga Bra bas Bäst rumskänsla Rent ljud
Inte apt-X Inga ingångar med kabel Tillbakadraget ljud Mindre kontroll över ljudbilden
Läs hela testet

Audio Pro Addon T12

Festprisse i finkläder

Det luktar brott mot naturlagarna när lilla Addon T12 fyller rummet med tung bas. Om musiken handlar om fart och fläkt är de makalösa.

Otrolig bas Stora kraftresurser Spelar högt
Svagt mellanregister Mindre nyanserad
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild