TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Argon Audio SA2

Ett ymnighetshorn av funktioner

Riktigt många alternativ och funktioner till ett mycket rimligt pris.

Av / 2024-08-11 - 14:05
Argon Audio SA2

Ljud & Bild tycker

  • Ett överflöd av ingångar och funktioner – fler än hos de dyrare konkurrenterna. Både DTS Play-Fi och Chromecast. Skivspelaringång.
  • Inte lika rent och stort ljud som hos konkurrenterna. Play-Fi är notoriskt svårt att ställa in.

Framifrån ser Argon Audio SA2 ut precis som sin föregångare, SA1. De två förstärkarna har exakt samma mått och vikt, och eftersom det inte står något annat än ”Argon Audio” på framsidan är det omöjligt att se någon skillnad.

Om man inte har valt den blå versionen av SA2. För förutom svartvitt finns den mer avancerade modellen även i en knallblå färg. Den testade versionen var svart med kopparfärgade detaljer.

ARGSA2WH L 06
(Foto: Argon Audio)

När vi testade Argon SA1 var slutsatsen att det enda som saknades var nätverk, multiroom-funktioner och app-styrning. Det är alltid trevligt när en tillverkare följer våra råd till punkt och pricka! De tre funktionerna är nämligen precis vad som skiljer SA1och SA2. Och så priset, som på grund av extrafunktionerna har blivit en tredjedel högre.

Läs också Den perfekta nybörjarförstärkaren Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

Som de flesta andra testdeltagare är Argon Audio SA2 gjord av plast. Fem blå lysdioder på framsidan (utan någon förklarande text) visar vald ingång. De används också när man sliter med att koppla förstärkaren till DTS Play-Fi, den öppna multiroom-standarden som Argon har valt.

Annons

Öppna standarder är bra, men installationen är varken enkel eller logisk. Och ljud- och ljusindikeringarna längs vägen följer inte standarden för Play-Fi. Till slut lyckades vi dock få förstärkaren att dyka upp på nätverket.

ARGSA2BL O 4
SA2 har flest anslutningar i hela testet. (Foto: Argon Audio)

Om man inte orkar med Play-Fi så stöder Argon Audio SA2 även det något mer lättanvända Chromecast.

Massor av anslutningar

SA2 har samma fysiska anslutningar som SA1. Och det är många! Förutom linjeingång och dito utgång finns en riktig skivspelaringång för MM-pickuper. Alla anslutningar har guldpläterade RCA-kontakter.

Högtalarutgångarna är gjorda med snygga terminaler som påminner om dem från WBT utan att vara det. Pricken över i är en utmärkt fjärrkontroll.

 

ARGSA2BK_O_1 ARGSA2WH_O_1 ARGSA2BL_O_1
<
>
SA2 finns i svart och vitt – och blått. (Foto: Argon Audio)

Så låter Argon Audio SA2

Med så många funktioner och finesser för så få kronor kan man nästan inte förvänta sig perfekt ljud också. Det får man inte heller, men Argon Audio SA2 låter riktigt bra.

Dynamiken är fin och när man vrider upp volymen tillräckligt högt blir det tryck i basen. Även om den inte är lika fast och torr som hos Harman Kardon.

Perspektivet är bra och om man precis har uppgraderat från en multiroom-högtalare kan man glädja sig åt riktig stereo. Även om den akustiska scenen inte målas upp lika stort och brett som av de andra i testet.

ARGSA2BK ARGFORUS55BK L 03
(Foto: Argon Audio)

Basen är inte lika exakt som med Citation eller WiiM, men dynamiken är riktigt bra och det finns som sagt bra tryck i basen – så länge volymen skruvas upp tillräckligt.

Priset måste också tas med i beräkningen. SA2 är något billigare än både Powernode, Citation Amp och Sonos Amp.

Slutsats

Argon Audio SA2 erbjuder mycket och kostar lite. Till ett pris som bara är drygt hälften av vad Sonos Amp kostar får man en mångsidig stereoförstärkare med skivspelaringång och hela två multiroom-standarder. Ljudmässigt hänger den inte riktigt med de bästa i testet. Men det handlar om små detaljer som de flesta inte kommer att lägga märke till – och som bara visar sig när man kombinerar förstärkaren med högtalare långt över dess prisklass.

Karakter
Argon Audio SA2
Basic

Också i detta test:

Bluesound Powernode Edge (N230)

Råstyrka är inte allt

Bluesounds lilla 40-wattare sopar ljudmattan med konkurrenterna.

Spelar roligare och mer engagerande än alla andra. Stor, snygg och framför allt ren ljudbild.
Lägst effekt. Tappar andan i kraftiga passager. Inte så fast i basen.
Läs hela testet

Harman Kardon Citation Amp

Störst av de små

Harman Kardon Citation Amp har kontroll över saker och ting – även när det går hett till.

Snyggt stereoperspektiv. Bra kontroll över högtalarna.
Ljudet hade kunnat vara mer engagerande och dynamiskt. Bara en analog ingång.
Läs hela testet

Sonos Amp

Den mest användarvänliga

Sonos Amp var en av de första miniförstärkarna med streaming. Och Sonos är fortfarande kungen av multiroom.

Användarvänligheten kan inte bli bättre. Integration med Sonos multiroom-högtalare och hemmabiosystem. Kan ha rumskorrektion.
Dyrast i testet. Det saknas fortfarande lite dynamik och överblick. Rumskorrektionen fungerar bara med Sonos egna högtalare.
Läs hela testet

WiiM Amp

Löjligt prisvärd

Inbyggd streaming och bra ljud gör att den lilla WiiM-förstärkaren är ett fynd.

Testets lägsta pris. Utmärkt, nyanserat ljud.
Bara få ingångar. Tappar överblicken över musiken när det går hett till.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild