Musiken flödar ur högtalarna och känslan av den varma, sköna klangen sprider sig som en gryende sommardag i hela kroppen. Under tiden som en liten slipad sten, mindre än ett knappnålshuvud, släpas runt i de djupa spåren på en snurrande skiva av vinyl.
Kontaktytan är så minimal att en liten vibration kan äventyra hela operationen och stoppa musiken. Den mekaniska kopplingen är nämligen oerhört ömtålig.
Därför är det inte oväsentligt vilken typ av pickup skivspelaren har. Den ska inte bara hålla sig i spåret hela tiden, den ska helst göra det så orubbligt och exakt som möjligt. Om den missar så påverkar det ljudkvaliteten och uppspelningen, och orsakar i värsta fall slitage på skivan – och nålen.
Glöm ny nål, köp ny pickup
För att få ut all musik ur spåren är det många saker som måste klaffa i skivspelaren. Om vi utgår från att skivspelaren är bra och i gott skick så är den viktigaste enskilda delen av den just pickupen.
Den är också det enklaste sättet att uppgradera till bättre ljud, vilket man definitivt bör överväga. I stället för att byta ut bara nålen så kan en nyare och bättre pickup ge en hörbar förbättring av ljudet.
Mer markerad basdynamik, renare mellanregister, bättre stereoperspektiv och tydligare diskant är bara några av de saker som kan vara hörbara förbättringar med en bättre pickup. Kort sagt: det blir festligare och roligare med en ny pickup.
I det här testet har vi plockat ihop fem olika kandidater från samma prisklass. Här är kvaliteten flera snäpp högre än i de vanliga, omärkta pickuperna som tyvärr säljs med många skivspelare.
Våra rekommendationer i budgetklassen
Vi brukar rekommendera att man byter ut den gamla nålen mot en helt ny pickup. För skivspelare i den billigare änden av prisskalan betyder det oftast Ortofon 2M Red (eller 2M Blue), Sumiko Pearl eller Rega Elys2.
Men här har vi alltså gått upp ett steg och jämför pickuper som passar de flesta skivspelare för mellan 2 000 och 10 000 kronor
De har olika egenskaper, så det gäller att ta reda på vilken som passar bäst. Vissa är bättre på klassiskt än rock, eller vice versa, andra har egenskaper som somliga uppskattar mer än andra.
Så läs testet innan du bestämmer dig.
Viktigt om RIAA
Alla pickuper behöver en speciell ingång i förstärkaren. Har inte förstärkaren någon sådan så behöver man en separat dosa som kallas för skivspelarförstärkare, phono-förstärkare eller RIAA-steg. En sådan kostar allt från ett par hundralappar och uppåt och är ofta anpassad för antingen Moving Coil- eller Moving Magnet-pickuper. Kolla vilket slags pickup du har innan du köper!
Så ställer du in skivspelaren
Det bästa rådet om hur du får bra ljud ur LP-skivorna är att läsa monteringsanvisningen.
När du packar upp en skivspelare måste du hålla koll på alla delar. Lägg dem på ett bord så att du får en översikt. Där ska du förutom spelaren och ett genomskinligt dammlock ha en nätdel, ljudkablar, skivtallriken, en matta av filt eller gummi, drivrem och en motvikt till tonarmen.
Det ska också följa med en bruksanvisning. Den är det smart att följa.
De flesta skivspelare är remdrivna. Gummiremmen läggs på som det beskrivs i monteringsanvisningen, och skivtallriken och mattan läggs sedan på plats. Motvikten monteras enligt beskrivningen. På vikten finns en skala som vrids till noll när tonarmen har rätt balans. Då ”svävar” den vågrätt i linje med skivtallriken. Kom ihåg att ta bort plastskyddet försiktigt från nålen innan du justerar vikten.
Justeringen görs genom att vrida på skalan och vikten samtidigt, oftast till 2 grams nåltryck – fortfarande utan plastskyddet på.
Bredvid tonarmens axel brukar det finnas en antiskating-skala. Om det inte står något annat i bruksanvisningen så vrids den till hälften av nåltrycket, eller lite till om tonarmen fortfarande glider utåt när du sänker ner nålen i skivspåren.
Om du inte får någon bas eller om nålen hoppar hela tiden måste du öka vikten med 0,1 gram tills nålen följer spåren bra. Om nåltrycket är för högt blir ljudet förvrängt och slitaget ökar på nålen och skivorna.
Sumiko Olympia
Prisgunstig multikunstner
Olympia er en prisgunstig allrounder som helt klart vil oppleves som en oppgradering for mange.
Grado Gold 1
Rockar skivsamlingen
Grado Gold 1 är ett självklart val för de som vill ha en färgstark ljudbild med mer tryck.
Audio-Technica AT-F7
Raffinerad klangmästare
Den här pickupen är en frisk fläkt för skivsamlingen och låter dig upptäcka klanger du aldrig hört förut.
Denon DL-103
Klassisk klang från Denon
Denon DL-103 är värd varenda krona och nästan helt perfekt som allround-pickup.
Ortofon MC Quintet Red
Balanskonstnären
Ortofon MC Quintet Red är ett givet val för de som vill ha en neutral ljudbild.