TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

Av / 2023-01-21 - 09:00
Naim ND5 XS 2

Ljud & Bild tycker

  • Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
  • Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.

Trots att det varken finns knappar eller skärm på Naim-spelaren är den ett av de bästa valen i den här prisklassen. Som musikstreamer saknar den nästan inget annat, och även om ND5 XS 2 är inne på sitt femte år sedan lanseringen 2019 låter den fortfarande bättre än de flesta i sin klass.

Bakom det mattsvarta chassit döljer sig genomtänkt teknik som står i skarp kontrast till den oansenliga utsidan. Naim-spelaren stöder de flesta filformat utom MQA-filer från Tidal, men spelar upp dem utan MQA-avkodning eller problem av något slag. Den stöder även högupplöst, 24-bitars 192 kHz-uppspelning från Qobuz, och tack vare fyra digitala ingångar på baksidan kan den fungera som en DAC för andra ljudkällor.

Naim ND5 XS 2 bak scaled
Tack vare digitala ingångar kan du använda Naim-streamern som en DAC. Foto: Naim

Streaming kan göras via Wi-Fi med den medföljande antennen, eller med kabel via Ethernet-ingången på baksidan. Den har även Bluetooth och en USB-ingång både fram och bak. Naim-streamern stöder både AirPlay 2, inklusive multiroom, och Chromecast, och med DLNA/UPnP kan man strömma högupplöst 32 bit/384 kHz-ljud från andra enheter i nätverket.

Det är ingen tvekan om att en skärm och några grundläggande knappar på framsidan, som på Naim NDX, skulle ha gjort streamern mer användarvänlig. Men den räddar sig genom en väldigt bra app som har fler funktioner än de flesta behöver. Appen kan även styra andra produkter, till exempel en Naim Mu-so-högtalare i ett annat rum.

Man installerar ND5 XS 2 i nätverket på ett par minuter. Vi har aldrig haft några större problem med att styra Naim-produkter via appen – och speciellt här, där appen är det enda som ger dig musik, är det avgörande att allt fungerar.

Annons

Ljudkvalitet

Våra erfarenheter av andra Naim-produkter har alltid varit positiva. Det beror till stor del på att Naims förstärkare och nätverksspelare har förmågan att engagera oss direkt från första takten. Och ND5 XS 2 är inget undantag. Den har samma upplivande, dynamiska drivkraft som kännetecknar Naims filosofi.Naim ND5 XS 2 Internal e1673601297243

Naim-streamern får fram pianoklangen på ett föredömligt sätt. Klangen är mer varm än neutral och det är mer snärt i dynamiken än med HiFi Rose.

– Lite mer liv här känns det som, säger Geir.

Kanske lite typiskt för Naim som är kända för en dynamisk och levande ljudbild. Basen på Sudan Archives Loyal är utmärkt definierad med rejäl tyngd och väldigt bra definition.

– Tightare och fylligare basåtergivning, säger Lasse.

– Påminner om Auralic, men ännu ett snäpp mer tyngd i slagen, säger Geir.

I Exile är sångrösten inte lika luftig och fokuserad som hos Auralic, men Naim-streamern återger vokalen med en touch mer värme.

– Det är nästan så att högtalarna har flyttats lite närmare varandra med Naim, säger Geir. Han påpekar också att Auralic-streamern målar upp en ljudbild med bättre definierat perspektiv. Med Naim saknar en smula öppenhet och fokus, speciellt från mellanregistret och uppåt, men ljudbilden har perfekt balans. Naim-spelaren är kanske den som låter mest ”analog” – somliga skulle nog säga musikalisk.

Slutsats

Man kan inte hamna fel med Naim ND5 XS 2. Om man kan leva utan skärm och knappar på fronten får man en av de mest välljudande och engagerande musikströmmarna i den här klassen. ND5 XS 2 är långt ifrån den mest avancerade eller bäst utrustade nätverksspelaren som finns, och designen känns i bästa fall minimalistisk med allt borstade gråsvarta utseende. Men öppnar man den välgjorda Naim-appen och sätter på lite musik så faller alla regnbågens färger på plats.

Karakter
Naim ND5 XS 2
High End

Också i detta test:

Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.
Läs hela testet

Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud.
Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.
Läs hela testet

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text.
Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.
Läs hela testet

HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud.
Vi saknar lite dynamisk kontrast.
Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Ljud & Bild