TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Musical Fidelity V90-DAC

Silkesljud till bomullspris

Musical Fidelity har lyckats med konststycket att ge en försmak av highend i en särdeles billig inpackning.

Av / 2014-12-24 - 05:00
Musical Fidelity V90-DAC

Ljud & Bild tycker

  • Närmare det bästa av två världar rent ljudmässigt går inte att komma i den här prisklassen. Omvandlaren har en upplösning vi knappt har sett förut i den här klassen, och musiken framträder på ett befriande luftigt sätt.
  • Dyrare omvandlare har ännu bättre tryck och dynamik.

V90-DAC är en piffig liten digitalomvandlare. Den är en vidareutveckling av den fantastiskt välljudande – men ack så grälla – V-DAC men nu finns även ett snyggt utseende på plats. Den mörkgrå färgen och graffiti-texten har försvunnit, V90-versionen har i stället ett läckert, naturellt utförande i aluminium och alla kontakter är dolda på baksidan i stället för att sticka ut på varje sida.

Trots ett lågt pris har V90-DAC komponenter av hög kvalitet inuti. Bland annat ett 32-bitars DAC-chip från Burr-Brown. Komponenterna är ytmonterade på kretskort, vilket är billigare än att montera ihop komponenterna en och en i signalvägen, en teknik som Musical Fidelity har reserverat för sina dyrare produkter.

Ljudkvalitet
Alla insignaler skalas upp till 24 bit/192 kHz för att flytta digitalbrus (alias-störningar) tillräckligt högt upp i frekvens för att lättare kunna filtreras bort. Sådan uppsampling behöver inte betyda ett bättre ljud, och på omvandlare som kan stänga av funktionen upplever undertecknad ofta att det kan låta bättre utan. V90-DAC låter däremot förträffligt.

Musical Fidelity låter först och främst mycket behagligt och upplöst i det viktiga mellanregistret. Leonard Cohens rossliga, djupa röst är behaglig och raspande, samtidigt som den har en sällsynt mjukhet och sötma. Det känns som om hela orkestern håller takten fullständigt korrekt, utan minsta ansträngning. Ljudbilden är stor och transparent och allt släpps igenom fint och oansträngt.

Ljudbilden är mer mjuk än aggressiv, och somliga kanske hade velat ha ännu mer skjuts i bastrumman. Men sätt på lite metal så piggnar den till också. Och mitt i allt oväsen skiner cymbalerna igenom, utan tecken på ful förvrängning. Det finns dock omvandlare med mer tryck i basregistret.

Annons

Slutsats
Musical Fidelity V90-DAC har samma ljudkvalitet som den ursprungliga V-DAC (och V-DAC II). Kanske till och med högre. Den stöder dessutom högre upplösningar och är mycket snyggare. Ljudet är silkeslent, ljudlandskapet är stort och omvandlaren skänker lyssningsglädje timme efter timme. En mycket bra omvandlare oberoende av priset, och alltså ett riktigt fynd för 3 000 kronor.

Också i detta test:

Arcam airDAC

Strömmar via luften

Arcam airDAC tar tag i ljudsignalen direkt genom luften och förvandlar den till musikaliska toner.

Har man väl börjat strömma ljudet trådlöst vill man knappast gå tillbaka till kabel. Arcam-omvandlaren hanterar de trådlösa ljudsignalerna väl, musiken låter neutralt och ärligt.
Vi saknar lite gnista och engagemang. Ingenting sticker ut och musiken låter genomgående lite platt. Vi saknar också USB-port till PC och Mac.
Läs hela testet

Hegel HD12

DAC som har nästan allt

För första gången har Hegel en DAC med hörlursuttag. HD12 låter dessutom kolossalt bra.

Osedvanligt potent och dynamisk ljudbild, kombinerat med fint djup och öppenhet. Hörlursuttaget låter mycket bra och det går att använda omvandlaren som digital förförstärkare.
Den lilla mesiga fjärrkontrollen försvinner lätt mellan soffkuddarna. Ljudnivån går inte att styra direkt från omvandlaren, vilket begränsar användarvänligheten på skrivbordet. Det finns kraftigare hörlursförstärkare.
Läs hela testet

YBA WD202

Harmoniska toner

Den här omvandlaren kombinerar ett läckert yttre och många funktioner med musikaliska toner av toppkvalitet.

Ljudet är mycket bra, speciellt med balanserad anslutning. WD202 går att använda som digital förförstärkare och både hörlursuttag och fjärrkontroll finns på plats. Vi är dessutom förälskade i utseendet.
Ljudet är inte lika bra med obalanserad inkoppling. Hörlursuttaget låter godkänt, men inte mer.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild