TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Arcam airDAC

Strömmar via luften

Arcam airDAC tar tag i ljudsignalen direkt genom luften och förvandlar den till musikaliska toner.

Av / 2014-12-24 - 05:00
Arcam airDAC

Ljud & Bild tycker

  • Har man väl börjat strömma ljudet trådlöst vill man knappast gå tillbaka till kabel. Arcam-omvandlaren hanterar de trådlösa ljudsignalerna väl, musiken låter neutralt och ärligt.
  • Vi saknar lite gnista och engagemang. Ingenting sticker ut och musiken låter genomgående lite platt. Vi saknar också USB-port till PC och Mac.

Den mest spännande funktionen i airDAC är utan tvekan AirPlay. Genom att koppla digitalomvandlaren till hemnätverket – antingen trådlöst eller med kabel – får den befintliga anläggningen AirPlay-funktionalitet. Undertecknad gissar att när du väl har upptäckt hur praktiskt detta är så kommer du sällan att använda någon av de andra ingångarna. Med en iPhone eller iPad inkopplad till samma nätverk som digitalomvandlaren trycker du bara på AirPlay-ikonen på den bärbara enheten så kommer ljudet direkt genom anläggningen. Och till skillnad från Bluetooth klarar AirPlay förlustfri överföring i äkta CD-kvalitet.

Ljudkvalitet
Det är framför allt denna bekvämlighet som gör det till rena drömmen att använda Arcam airDAC. Jag går runt i rummet och spelar musik direkt från fickan, med fin ljudkvalitet. Musiken framträder klart och tydligt, det finns inga vassa kanter i diskantregistret. Cymbaler skiner fint i toppen och vokala prestationer markeras väl, både manliga och kvinnliga. Det känns däremot en smula platt och tunt. Ljudbilden är inte lika stor och bred som med Musical Fidelity V90-DAC och det är mindre fart i bastrumman.

Med musiken från min MacBook Pro inkopplad med optisk kabel blir det genast bättre bredd i ljudbilden. Musiken släpps mer lös ut i rummet och effekten av stereo blir större. Röster separeras bättre från musiken och allt lyfter sig ett snäpp.

Sammantaget är ljudet ändå inte fullt lika luftigt och upplöst som med Musical Fidelity. Här betalar du främst för bekvämligheten med AirPlay.

Slutsats
Mer praktiskt än att strömma musiken trådlöst kan det inte bli. Och med Arcam airDAC får man en ny ljudupplevelse jämfört med billigt skräp. Ändå är det uppenbart att man betalar för bekvämligheten här. Ljudbilden är en smula platt, utan större kontraster. Vi saknar överlag lite liv och framför allt basregistret (inte minst bastrumman) hade gott kunnat vara lite piggare. Detta är en helt duglig produkt, men den är aldrig fantastisk.

Annons

Också i detta test:

Musical Fidelity V90-DAC

Silkesljud till bomullspris

Musical Fidelity har lyckats med konststycket att ge en försmak av highend i en särdeles billig inpackning.

Närmare det bästa av två världar rent ljudmässigt går inte att komma i den här prisklassen. Omvandlaren har en upplösning vi knappt har sett förut i den här klassen, och musiken framträder på ett befriande luftigt sätt.
Dyrare omvandlare har ännu bättre tryck och dynamik.
Läs hela testet

Hegel HD12

DAC som har nästan allt

För första gången har Hegel en DAC med hörlursuttag. HD12 låter dessutom kolossalt bra.

Osedvanligt potent och dynamisk ljudbild, kombinerat med fint djup och öppenhet. Hörlursuttaget låter mycket bra och det går att använda omvandlaren som digital förförstärkare.
Den lilla mesiga fjärrkontrollen försvinner lätt mellan soffkuddarna. Ljudnivån går inte att styra direkt från omvandlaren, vilket begränsar användarvänligheten på skrivbordet. Det finns kraftigare hörlursförstärkare.
Läs hela testet

YBA WD202

Harmoniska toner

Den här omvandlaren kombinerar ett läckert yttre och många funktioner med musikaliska toner av toppkvalitet.

Ljudet är mycket bra, speciellt med balanserad anslutning. WD202 går att använda som digital förförstärkare och både hörlursuttag och fjärrkontroll finns på plats. Vi är dessutom förälskade i utseendet.
Ljudet är inte lika bra med obalanserad inkoppling. Hörlursuttaget låter godkänt, men inte mer.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild