Xtreamer Wonder

Gör TV:n smart på nolltid

Android-mediebox som klarar alla format.
Ljud & Bild tycker
Klarar alla video- och ljudformat som man kan tänka sig, spelar Android-spel helt problemfritt och fungerar som portal för streaming-tjänster. Och ”luftmusen” fungerar faktiskt.
Stöder inte 4K och har ingen intern lagring.
Specifikationer
  • CPU/GPU: 2 GHz Cortex A9 S812 quad-core / Mali 850 octo-core
  • Internminne: 2 GB DDR3
  • Minne: 16 GB
  • Operativsystem: Android 4.4
  • Videoformat: H.265 (HEVC), AVI, RM, RMVB, MKV, WMV, MOV, MP4, WEBM, VCD, VOB, MPEG 1-2, FLV, ASF, TS, TP, 3GP.
  • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, MP3, WMA, WMV, APE, OGG, FLAC, AAC, Dolby Digital & DTS Master Audio 5ch output, 5CH & 7CH passthrough
  • Anslutningar: HDMI 1.4, optisk digital, USB (3 st) analogt ljud (3,5-mm minijack), Ethernet, MicroSD-kortläsare
  • Trådlöst: AirPlay, DLNA, wi-fi 802.11n, Miracast, Bluetooth 4.0
  • Mått och vikt: 16,6 x 2,8 x 13,8 cm, 190 g
forfatter

Först blev mobilen smart och ingen av oss som går omkring med en datoriserad telefon i fickan skulle drömma om att gå tillbaka. Nu är det TV:ns tur. Surfa på nätet, komma åt strömningstjänster och spela spel på skärmen är alternativ till vanliga TV-program. Man kan naturligtvis göra samma sak på sin surfplatta, mobil eller dator. Fast den har ingen 40-tums skärm eller en strategiskt placerad soffa bredvid.

Om du inte har en bunt tusenlappar märkt ”smart-TV” så kan en extern box få den gamla dumburken att bli med på noterna. Det finns ett par stycken sådana, varav Apple TV är den mest populära. Ett mindre känt alternativ är den Android-baserade Xtreamer Wonder.

Av utseendet att döma hade Xtreamer Wonder kunnat vara en trådlös router eller en DSL-dosa: en platt box med rundade hörn och en blanksvart plastyta av den sorten som börjar suga åt sig repor och fingeravtryck i samma sekund som man pillar av skyddsplasten.

 

Stöder H.265 i hårdvaran

På sidan sitter tre USB-portar. Den ena är redan upptagen av den medföljande Air Mouse, som är en fjärrkontroll med inbyggd mus så att man kan navigera runt i gränssnittet. Det kräver lite tillvänjning att styra musmarkören i tomma luften, men inte lika mycket som man skulle kunna tro.

De övriga USB-ingångarna kan användas för att ansluta externa hårddiskar eller USB-minnen, så att man har film- och musiksamlingen inom räckhåll.

Xtreamer Wonder kan spela ett imponerande urval av videoformat, från antika VCD- och MPEG-filer via VOB (DVD) och MP4 ända fram till den senaste H.265 HEVC-standarden som ger dubbelt så bra kompression som ”gammaldags” H.264.

Skulle man vilja ha något mer än vad priset kan rättfärdiga så vore det stöd för 4K. Då får man dock snegla på storebror Xtreamer Prodigy, som inte finns på den skandinaviska marknaden ännu.

xstreamer_wonder2

Xtreamer Wonder kan användas till vad som helst. Eftersom den i praktiken är en komplett Android-dator så kan man koppla in tangentbord och en mer konventionell mus via USB eller Bluetooth och sedan använda den för surfning, e-post och kontorsarbete i Google Docs. Kopplar man in en spelkontroll så får man en spelkonsol. Hos de flesta kommer den dock förmodligen att användas som koppling mellan streaming-tjänster och TV, samt för att spela upp ”upphittade” videofiler från nätet – och den klarar både och på ett exemplariskt och problemfritt sätt.

 

Slutsats

Xtreamer Wonder är en strålande mediespelare och ”smart-adapter” till TV:n. Den kan allt man behöver, och till ett pris som inte spränger budgeten. Eftersom den kör Android råder det ingen brist på appar. Möjligheten att köra högkomprimerad video är en extra godbit.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.