TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
Påskerbjudande - 6 veckor för bara 6 kr

TEST: XGIMI MoGo 3 Pro med Powerbase

Stor bild på nolltid

Med den bärbara XGIMI MoGo 3 Pro missar du inte de stora evenemangen – ta bara med dig storskärmen dit du ska.

Av / 2025-03-07 - 09:00
XGIMI MoGo 3 Pro med Powerbase

Ljud & Bild tycker

  • XGIMI MoGo 3 Pro är en kompakt projektor som har smarta funktioner och är lätt att använda. Under rätt ljusförhållanden är bilden klar och skarp.
  • De inbyggda Google-funktionerna är inte särskilt snabba. Som med alla projektorer måste man dämpa ljuset i rummet för att få bäst bild.

Den bärbara ljuskanonen XGIMI MoGo 3 Pro är ett bra exempel på hur en modern miniprojektor kan se ut. Den är inte mycket större än en termos och får lätt plats i en ryggsäck eller medelstor väska (om du inte köper den matchande bärväskan som XGIMI säljer). Ändå ska den kunna blåsa upp en bild på hela 200 tum!

XGIMI MoGo 3 Pro projector screen
XGIMI MoGo 3 Pro med PowerBase stand. (Foto: XGIMI)

En gång i tiden – många år före TV-skärmarna blev stora och platta – ansågs projektorer vara det enda dugliga sättet att få en enorm bild. Projektorer var något som ”alla” köpte när de ville sätta upp sin egen hemmabio, bjuda in grannarna till sportfest eller till och med hålla en datorpresentation. Detta har förändrats en hel del i dag, men projektorn finns fortfarande kvar som ett värdigt alternativ till de stora och klumpiga TV-skärmarna. Speciellt eftersom tekniken numera gör att de kan ha ett mer praktiskt och användarvänligt format än tidigare.

Tack vare en LED-baserad ljuskälla lyckas XGIMI MoGo 3 Pro åstadkomma en helt respektabel ljusstyrka för sin klass (450 ISO lumen). Och med inbyggt Wi-Fi, Google smart TV och automatisk bildjustering (fokus och keystone) ska den vara enkel att ställa upp. Tyvärr har den inget inbyggt batteri, men XGIMI säljer ett separat stativ med ett batteripaket (PowerBase Stand) som vi också har testat.

Så hur bra fungerar detta? Det ska vi ta reda på!

XGIMI MoGo 3 Pro

<
>

Det råder ingen tvekan om vilken huvudkonkurrent XGIMI har i siktat in sig på med den här modellen: MoGo 3 Pro verkar nästan skräddarsydd för att utmana Samsung The Freestyle. Den har samma kompakta cylinderform, med en gångjärnsförsedd bas som gör den enkel lätt att flytta, vrida och vinkla hur man vill.

Annons

Samsung-projektorn har länge varit bland en av mest populära minimodellerna, tack vare sin kompakta design och smarta funktionalitet. XGIMI MoGo3 har många likheter med sin rival, inklusive inbyggt Wi-Fi och ett smart användargränssnitt. Men medan Samsung använder sitt eget Tizen-gränssnitt har XGIMI satsat på Google TV, som har många appar och streamingtjänster.

När vi packar upp XGIMI-projektorn är vårt första intryck att den är en mycket kompakt projektor med fin byggkvalitet. Designen verkar genomtänkt, med strömförsörjning och högtalare placerade i basen medan övrig elektronik och ljuskällorna sitter i den del som kan vinklas upp mot väggen. På så sätt står projektorn någorlunda stabilt utan att bli onödigt tung.

När MoGo 3 Pro inte används vänds linsänden inåt för att skydda den. Som ett ”partytrick” kan projektorn även användas som Bluetooth-högtalare med discoljus.

När vi gör den första installationen går den igenom de vanliga procedurerna för Wi-Fi-lösenord och Google-verifiering. Sedan går processen mycket av sig själv. Man behöver bara ställa projektorn på en stabil yta och rikta bilden mot en (någorlunda) plan yta, så justeras bildens geometri och fokus automatiskt.

Detta tar 5–10 sekunder och upprepas varje gång man flyttar projektorn. Det är kanske inte lika rekordsnabbt som de snabbaste dyra smarta projektorerna vi sett, men fullt i klass med exempelvis Samsungs Freestyle.

XGIMI MoGo 3 Pro test 2 1
(Foto: Audun Hage)

Vi försökte utmana XGIMI-projektorn med olika ”hopplösa” placeringar och blev imponerade av hur väl den lyckades anpassa skärpan och bildgeometrin. Även med ganska skarpa projektionsvinklar nära väggen klarade den sig väl. Om det behövdes kunde vi gå in och finjustera manuellt. Under alla omständigheter får man givetvis bäst resultat när den placeras vinkelrätt och med bra avstånd från vägg eller duk.

Vi märkte dock ett litet problem med vårt testexemplar, som kan bero på en svaghet i konstruktionen. Eftersom projektordelen bara hänger i ena armen verkar det som om vikten gör att den hänger ner lite grand och inte är helt vågrät. Inte mycket, kanske bara så lite som en halv grad, men ändå märkbart och inte något som verkade gå att kompensera för elektroniskt.

En annan sak vi saknar är ännu fler manuella inställningar. MoGo 3 Pro saknar till exempel zoomfunktion på linsen och det finns inte heller någon möjlighet att styra bildstorleken

XGIMI MoGo 3 Pro test 2 scaled
XGIMI MoGo 3 Pro har inbyggda sensorer som hjälper den att justera fokus och bildgeometri när du flyttar runt projektorn, eller någon har oturen att stöta till den. (Foto: Audun Hage)

Användning och funktioner

MoGo 3 Pro kommer laddad med användargränssnittet Google TV/Android 11, som gör det lätt att komma åt appar och streamingtjänster. Menyöversikten är lätt att känna igen och har massor av innehåll. Nytt i den här Google-versionen är att man kan välja att spara olika användarprofiler för olika familjemedlemmar, vilket ju kan vara extra användbart på en bärbar bildvisare som denna.

De flesta lokala och globala streamingtjänster finns på plats, inklusive Netflix och Disney+ som lyste med sin frånvaro när vi testade en annan XGIMI-projektor (Aura 2).

Formatstödet är dock lite mer begränsat än på Aura 2. MoGo 3 Pro har till exempel inte Dolby Vision eller HDR10+, bara vanlig HDR10. Med det sagt har relativt ljussvaga projektorer som denna ändå bara begränsad nytta av HDR-signaler.

På anslutningssidan verkar MoGo 3 lite udda. Vart har HDMI-kontakten tagit vägen? Jodå, den finns där, den har bara krympt lite. Till en mikro-HDMI som kräver egen kabel och/eller adapter. Vi tycker att en sådan gott kunde ha följt med i kartongen. I stället får man gå ut och köpa en extra kabel.

När det gälle de inbyggda smartfinesserna är det utan tvekan bekvämt med Google TV och streamingtjänster bara en knapptryckning borta. Efter att ha testat fick vi dock intrycket att alla funktioner och automatiska justeringar ibland kunde bli lite mycket för den lilla projektorn. När vi till exempel öppnade en app samtidigt som autofokusen startade så kunde det ibland bli en liten extra fördröjning. XGIMI har inte lyckats få användargränssnittet lika snabbt som i en separat streamingbox. Så om du planerar en halvstationär installation kan det vara en god idé att para ihop den med en Google Chromecast, Thomson Streaming Box, Apple TV eller liknande.

<
>

Projektor för mörka omgivningar

Ljusstyrkan är specificerad till 450 ISO lumen. Det är naturligtvis inte i närheten av en stationär fullblodsprojektor med 1 500–2 000 lumen, men ändå riktigt respektabelt för en projektor av den här storleken. Som jämförelse får Samsung The Freestyle nöja sig med runt 230 lumen – visserligen mätt enligt den något striktare ANSI-standarden, men ändå betydligt ljussvagare än XGIMI MoGo Pro 3.

Med risk för att upprepa oss: när det gäller projektorer är det viktigt att vara realistisk med bilden man förväntar sig. En projektor kommer inte i närheten av kontrasten och ljusstyrkan man kan få med en modern TV, och den behöver mörka omgivningar för att ge tillfredsställande resultat.

Vi pratar om släckta taklampor och fördragna mörkläggningsgardiner – ju mörkare desto bättre. Detsamma gäller om man har ambitioner att använda projektorn utomhus – då är det kvällsmörker som gäller. Detta kan vara bra att tänka på, särskilt för yngre tittare som är mest vana vid högkontrastskärmar på mobiler och surfplattor.

Vi märkte ändå att XGIMI:s 450 ISO lumen räckte för att skapa en relativt användbar och ljusstark bild i praktiken, även på ganska stora avstånd (3–4 meter) från väggen, så länge vi hade kontroll över rummets övriga belysning.

Watching movies outdoors1 scaled
(Foto: XGIMI)

Bildkvalitet

MoGo 3 Pro har en DLP-bildpanel med Full HD-upplösning (1920 x 1080p) i kombination med en LED-baserad ljuskälla. Projektorn är optimerad för ett medelstort bildavstånd (1,2:1 throw-ratio. Detta är alltså ingen UST-projektor (Ultra Short Trow) utan snarare en projektor som behöver lite avstånd till väggen för att måla upp en stor bild.

XGIMI hävdar att MoGo 3 Pro kan skapa en bild på upp till 200 tum, men det är nog i bästa fall optimistiskt! Under testet märkte vi att en mer realistisk och optimal skärmstorlek är runt 90–100 tum.

Tack vare XGIMI:s kompakta form finns det naturligtvis inte plats för den allra häftigaste optiken, men vi blev ändå imponerade av hur skarp och klar bilden är. Bildskärpan är bra, även om det naturligtvis beror på vad man väljer att projicera på. Väggytan bör ha en jämn och slät struktur, så bäst bild får man med en anpassad filmduk. Även om det inte är ett absolut krav i det här fallet.

Den viktigaste ljuspunkten – bokstavligen – är att XGIMI har den där lilla extra ljusstyrkan som vi tidigare saknat i Samsung The Freestyle Gen 1 och Gen 2. Den kommer väl till pass när vi vill projicera en stor bild på närmaste vägg. I vårt testrum gav den en bild med acceptabel ljusstyrka direkt på väggen, så länge lamporna i rummet var släckta.

<
>

Med rätt förutsättningar såg allt imponerande skarpt och tydligt ut, även när vi blåste upp bildstorleken till runt 100 tum. Det går förstås inte att jämföra med en premium-hemmabioprojektor, men för en portabel projektor i budgetklass måste vi säga att vi är ganska nöjda.

Färgåtergivningen duger fint, även om den inte har ett lika brett färgspektrum som exempelvis en laserprojektor med DLP, men primärfärgerna röd, grön och blå framträder fint.

Kontrasten är helt okej, tack vare bra ljusutbyte, men svärtan är naturligtvis begränsad. Minsta antydan till dagsljus eller artificiell belysning gjorde att bilden blev betydligt mörkare och mindre tittarvänlig, så det är egentligen bara att glömma.

Projektorn har fin bildbehandling, med flera bra bildlägen från fabrik. Det användaranpassade bildläget har bra ljusstyrka. Det finns även ett särskilt filmläge med relativt neutrala färger. XGIMI har dessutom ett eget spelläge, men det verkar inte speciellt snabbt – vi uppmätte det till runt 60 ms, vilket är ganska mycket.

Ljudkvalitet

XGIMI MoGo 3 Pro har naturligtvis inbyggt ljud också. Projektorn är utrustad med ett par små 5-watts högtalare från Harman Kardon i motsatta änden av cylindern. Men ljudet är inte särskilt engagerande. Högtalarna gör det nödvändiga jobbet med att sätta till ljud till det man tittar på, men ljudåtergivningen är ganska tunn, diffus och instängd. Det gör ingen speciell rättvisa åt vare sig filmen, serien eller musiken. Men för TV-nyheter fungerar det bra.

Om du har ambitioner att engagera din familj eller bekantskapskrets med ”hemmabio” rekommenderar vi att du i stället kopplar in en separat högtalare. Det kan du antingen göra med en soundbar via HDMI-utgången eller – kanske enklare i det här sammanhanget – en trådlös Bluetooth-högtalare. En liten JBL Flip, Go eller Sonos Roam är bra alternativ.

Powerbase Stand

Den som vill kan köpa till ett så kallat Powerbase-stativ till MoGo 3 Pro. Det har ett inbyggt batteripaket som ska ge upp till 2,5 timmars filmtittande – i teorin tillräckligt för en långfilm. Men när detta är aktiverat går projektorn in i ett mer energisparande Eco-läge med lägre ljusstyrka. Värt att tänka på. Du kan också driva projektorn med ström från vägguttaget under tiden som du laddar batteriet. Vi tyckte att stativet var ett väldigt praktiskt tillbehör, eftersom det gjorde det lättare för oss att placera projektorn på optimalt avstånd från väggen.

XGIMI MoGo 3 Pro test 4
XGIMI MoGo 3 Pro med PowerBase stand. (Foto: Audun Hage)

Slutsats

Med kompakta MoGo 3 Pro visar XGIMI att projektorer fortfarande spelar en viktig roll i hemunderhållningsvärlden. Med rätt förutsättningar lyckas den lilla projektorn lyckas ge en imponerande stor och (relativt) ljus bild. Som alla projektorer behöver den dämpad belysning för bästa resultat.

Inställningsprocessen är snabb och projektorn har ett par smarta funktioner som hjälper till att skapa en skarp och geometriskt korrekt bild. XGIMI-projektorn är långt ifrån perfekt, vi hade framför allt velat ha ännu snabbare smart-funktioner, men MoGo 3 är ändå en projektor vi kan rekommendera som en enkel och användarvänlig bildvisare.

Karakter
XGIMI MoGo 3 Pro med Powerbase
Basic
Audun Hage
(f. 1981): Journalist. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Han ansvarar för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

Erbjudande - 1 månad 79:-

Prova LB+ i en månad för 79:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

LB+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

79:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till fler 7 800 produkttester!
  • Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
  • Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
  • L&B TechCast – en podd från L&B
  • Inaktiverade annonser
  • L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!

Den här boxen kan göra din TV mycket smartare – och snabbare

Imponerande från XGIMI

Laserskarp projektor från Sony

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars