Projektorer har alltid varit, och kommer att fortsätta att vara, ett intressant alternativ till stora TV-apparater. Utvecklingen stannar aldrig upp och när vi besökte CES 2025-mässan i januari såg vi flera spännande modeller. En som vi genast bestämde oss för att testa var nya XGIMI Aura 2. Och även om den förmodligen hade fått plats i resväskan hem från Las Vegas(!) så löste vi det på ett snyggt och prydligt sätt och beställde ett testexemplar från den nordiska importören.
XGIMI Aura 2 är den senaste Ultra Short Throw-laserprojektorn (UST) från den kinesiska tillverkaren som på kort tid har blivit ett hett namn i projektorvärlden. Den har 4K-upplösning, upp till 2 300 ISO lumen i ljusstyrka och stöd för både Dolby Vision HDR och Dolby Atmos. Med allt detta, plus inbyggda Harman Kardon-högtalare och Android TV-gränssnitt till ett förmånligt pris, är den en spännande utmanare till etablerade konkurrenter som Epson och BenQ på deras hemmabana.
XGIMI Aura 2
![XGIMI Aura 2 1 XGIMI Aura 2 test 2 scaled](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/XGIMI-Aura-2-test-2-scaled.jpg)
Många drömmer om en enorm bild för filmer, spel och annan TV-underhållning, men det är inte alla som vill släpa hem en gigantisk TV. Det är också ett faktum att de största TV-skärmarna skapar ett dominerande svart hål i inredningen när de inte används. Ur den synvinkeln kan en kompakt ”ultra-nära-projektor” som XGIMI Aura 2 vara mitt i prick.
När vi packar upp XGIMI-projektorn är det första som slår oss den slimmade och läckra designen. Aura 2 är bara 27 cm djup och behöver bara stå 18 cm från väggen för att skapa en 100-tums bild. Detta gör den väldigt enkel att placera och helhetsintrycket blir väldigt diskret.
De kompakta måtten betyder också att projektorn blir lättare att bygga in i en möbel: då kan den i princip döljas helt, så länge den får tillräckligt med kylning.
Ljusstyrkan är specificerad till 2300 ISO lumen. Det är fortfarande en måttlig ljusstyrka och något lägre än till exempel Samsungs modeller i highend-klassen. Men tillräckligt för att skapa en relativt ljusstark bild, så länge du har koll på den övriga belysningen i rummet.
Med tanke på de beskedliga fysiska måtten var vi lite oroliga för om XGIMI skulle behöva kompensera med en bullrig fläkt eller ett ”billigt” chassi, men första intrycket är att projektorn verkar gediget byggd och är relativt tyst. Den står stabilt på bordet och har en stilig motoriserad lucka som glider upp och ner när man slår på/stänger av den.
![XGIMI Aura 2 2 XGIMI Aura 2 test 3 scaled](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/XGIMI-Aura-2-test-3-scaled.jpg)
Användarvänlighet och funktioner
Aura 2 kommer laddad med Android 11-användargränssnittet, som ger enkel tillgång till appar och streamingtjänster. Menyöversikten är lätt att känna igen och har massor av innehåll anpassat efter din användarprofil.
De flesta lokala och globala streamingtjänster finns. Vi blev dock förvånade över att Netflix eller Disney+ inte fanns bland dem. XGIMI verkar sakna certifiering från de amerikanska streamingtjänsterna. Andra appar som Max, Amazon Prime finns däremot.
På anslutningssidan kan Aura 2 skryta med tre HDMI-ingångar (varav en även har eARC-ljudretur för en soundbar) och den maximala bildfrekvensen är 4K/60 Hz. Stödet för Dolby Vision innebär att den även kan visa ett brett spektrum av HDR-innehåll, även om kontrasten från en projektor naturligtvis inte går att jämföra med vad man får från en TV.
Väldigt enkel att installera
När vi testar UST-projektorer lägger vi stor vikt vid hur enkla de är att installera. Först och främst gäller det så klart att placera själva projektorn optimalt, parallellt med väggen eller duken. Sedan kollar vi om projektorn har rätt verktyg för att ge en korrekt bildgeometri.
Lyckligtvis blev vi positivt överraskade av XGIMI: Aura 2 har flera smarta inställningar, inklusive Auto Keystone som automatiskt justerar vinklarna för oss. Inställningen går snabbt och klarar bland annat att korrigera för ojämnheter i väggytan. Sedan kan man gå in och finjustera bilden i hörnen. Vi tyckte faktiskt att det var förvånansvärt enkelt att få en vinkelrät bild.
Den snabba installationsprocessen gör att man kan komma igång och börja titta på sina favoritfilmer och serier i stället för att hålla på och pilla med finjusteringar. Och skulle någon av misstag stöta till projektorn så går den relativt snabbt att ställa in igen. På det här området har det skett underverk sedan de första generationerna av UST-projektorer, där allt måste justeras för hand.
Förtjänar en ordentlig ALR-duk
En projektor av UST-typ förtjänar att användas med en passande duk. Du kan naturligtvis projicera direkt på väggen, men då kommer väggens struktur att göra det svårt att urskilja de små detaljerna i bilden. Eller så kan du använda en vanlig filmduk. Men du får bäst resultat med en ALR-duk (Ambient Light Rejecting). Den minskar ljusinsläpp från omgivningen betydligt och utnyttjar ljuset från projektorn på bästa sätt.
Nackdelen är förstås den extra kostnaden. En bra ALR-duk kan lätt kosta 10 000–15 000–20 000 kronor beroende på storleken. XGIMI har en egen ALR-duk som kan hängas på väggen och när vi besökte CES-mässan i Las Vegas visade de även prototypen på en motorstyrd höj- och sänkbar duk med inbyggda högtalare. En 100-tums skärm som kan döljas när den inte används verkar så klart lockande.
Bildkvalitet
Aura 2 är en UST-projektor av typen 1-chip DLP, som använder så kallad pixel shifting för att åstadkomma den specificerade 4K-upplösningen. Detta har blivit en relativt etablerad standard på projektormarknaden, eftersom det fortfarande är få märken som säljer äkta 4K-bildchips.
Ljuset kommer från XGIMI:s Dual Light 2.0-teknik, som består av fosfor och dubbla lasrar. En liknande teknik används för att få bra ljusstyrka i märkets små och bärbara projektorer, men i dem används en enda laser och LED.
XGIMI hävdar att Aura 2 kan skapa en bild på upp till 150 tum, men det ska man ta med en nypa salt. En mer realistisk skärmstorlek ligger på runt 90 eller 100 tum – det matchar bättre den tillgängliga ljusstyrkan. Ett dynamiskt kontrastförhållande på 1 000 000:1 hävdas också, men någon äkta ”native” kontrast anges inte.
Det första intrycket är att Aura 2 har en ljusstark bild för sin klass. I vårt testrum visade den en bild med acceptabel ljusstyrka en lätt molnig vinterdag, utan att vi behövde ”stänga alla fönsterluckor”. Med det sagt så kommer du givetvis att vilja dämpa omgivningsljus så mycket som möjligt för att få tillfredsställande kontrast och svärta. Att titta på film görs därför bäst på kvällen, eller i ett rum med bra mörkläggningsgardiner.
![XGIMI Aura 2 3 XGIMI Aura 2 scaled](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/XGIMI-Aura-2-scaled.jpg)
Under testet av Aura 2 hade vi även den populära Epson EH-LS650 i testrummet. XGIMI-projektorn levererar inte riktigt lika stark ljusstyrka som Epson-projektorn, men får ändå bra poäng i kontrast och detalj jämfört med den japanska rivalen.
Bilden är imponerande skarp: Aura 2 lyckas bevara en fin och jämn skärpa över hela bildytan. Kanske inte lika knivskarp som när vi hade den imponerande Leica Cine 1 på besök – fast det är också en betydligt dyrare projektor, med häftig optik på insidan.
Färgåtergivningen är fräsch och fin, med gott om intensitet och nyanser i primärfärgerna. Inte så konstigt, eftersom eftersom projektorn startar i ett bildläge som kallas ”Strålande”. Men det finns också ett mer neutralt filmläge. Färgåtergivningen är rent allmänt jämn och nyanserad, med få synliga schatteringar.
Men det är fortfarande långt till dyrare projektorer med trippel RGB-lasrar, som Samsungs Premiere 9.
Svärtan blir naturligtvis aldrig kolsvart på en projektor av den här typen, men Aura 2 lyckas faktiskt ge ganska användbar svärta, så länge förutsättningarna är de rätta. Sammantaget måste vi säga att vi är imponerade av bildkvaliteten som XGIMI har åstadkommit med denna modell.
Bildbehandlingen är bra, med flera fina bildlägen direkt från fabrik – inklusive ett dedikerat spelläge med 20 ms fördröjning. En sak vi noterade var att de mjuka rörelserna kunde bli lite väl mjuka i vissa fall. Även filmläget har någon form av bildutjämning aktiverad. Vi löste detta genom att välja ”Custom”-bildläget där man kan justera eller inaktivera utjämningen. Här har även avancerade användare tillgång till mer exakt färgkalibrering.
Ljudkvalitet
Vi har hört många UST-projektorer som har ett hackigt och tunt ”reseradio-ljud”, men XGIMI (eller Harman Kardon?) har faktiskt gjort ett dugligt jobb med ljudet i den här projektorn. Det första som slog oss var att ljudet är stort och fylligt, med fin klarhet i rösterna och bra tryck i musik och ljudeffekter. Vi märkte dock att ljudet varierade mycket beroende på kvaliteten på signalen, så ljudbehandlingen är nog inte den bästa, trots att den bland annat stöder Dolby Atmos.
Det är troligt att de flesta som köper en projektor i den här prisklassen också har råd med ordentligt surroundljud, eller åtminstone en soundbar inkopplad till HDMI eARC-utgången. Men det är skönt att veta att det inbyggda ljudet räcker i en övergångsfas!
Slutsats
Med ett pris på runt 45 000 kronor ligger XGIMI Aura 2 i UST-laserprojektorernas mellanklass, ett snäpp upp från de mest prisvärda modellerna. Då får man lov att förvänta sig lite bättre kvalitet, och Aura 2 imponerar särskilt med sin snygga design och användarvänlighet. Detta är faktiskt en projektor som vi skulle kunna leva med hemma i vardagsrummet, och en som familjen kan använda utan att behöva en avancerad bruksanvisning. Speciellt installationsprocessen är föredömligt enkel, man behöver inte vara en erfaren projektoranvändare för att få ett användbart resultat.
Som vanligt när det handlar om UST-projektorer måste vi göra tydlig reservation att ljusstyrkan inte kan jämföras med en TV. För att få ett optimalt resultat får man räkna med att skärma av solen och mörklägga rummet.
När man lägger till priset på en passande ALR-skärm kan detta verkas som om dyr lösning jämfört med en storskärms-LCD-TV, som ju har blivit betydligt billigare de senaste åren. Men om du letar efter en diskret och kompakt lösning – som potentiellt kan döljas helt och hållet – är projektorerna svårslagna!
![Karakter](https://lydogbilde.no/wp-content/ikoner2023/classic/TestetProd/SE_5.png)
Läs hela artikeln med LB+
Supererbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
B+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser