TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Pioneer SC-LX901

Rejäla doningar

Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

Av / 2017-12-23 - 13:52
Pioneer SC-LX901

Ljud & Bild tycker

  • Filmdialoger är kristallklara, ljudbilden är gigantisk och det är full kontroll över allt som händer. Helt enkelt ett sagolikt ljud.
  • Skärmmenyn är lite grötig, vi ogillar högtalarinstallationen och receivern är inte framtidssäker.

Pioneers toppmodell har en imponerande utrustningslista och strömmar alla kända musiktjänster på tre sätt: Chromecast, DTS Play-Fi samt FlareConnect som fungerar med andra utvalda Pioneer- och Onkyo-produkter.

Men medan de andra testdeltagarna är klara för framtiden med utökad ljudreturkanal (eARC), som gör att man kan undvika hela problemet med inkompatibla videoformat i framtiden, så saknar SC-LX901 den möjligheten.

Inställning och användning

Pioneers automatiska högtalarkalibrering heter MCACC Pro. För att kunna välja mellan olika ljudegenskaper längre fram måste olika ljudkaraktärer lagras i var sitt minne: Front Align, All Channel Adjust eller Symmetry, som anpassar högtalarna parvis. Alla mätningar av alla högtalare måste göras om för varje minne man lagrar, vilket innebar att vi var tvungna att vänta i en halvtimme tills receivern var färdig.

Bashantering är simpel. Man kan inte ställa in olika delningsfrekvenser, utan måste välja en gemensam frekvens för alla högtalare. Vi vill ha 80 Hz-delning till alla högtalare utom de i taket, som bara går till 110 Hz. Nu måste de också få bas ner till 80 Hz, vilket inte är helt optimalt.

Annars fungerar musikströmningen väldigt bra, personligen gillar jag Chromecast, som gör att jag kan använda de tredjeparts-appar jag är van vid.

Annons
Pioneer sc lx901 silver 26637
Vill du inte ha en svart receiver så finns Pioneer SC-LX901 även i silver. Foto: Pioneer

 

Ljudkvalitet

I vårt rum lyder Symmetry-högtalarkorrektionen bäst. I korrigerat läge är det mer tryck i basen med Pioneer än de övriga. Baseffekterna i Deadpool är ganska extrema. Ibland är det nästan väl mycket, men wow så tufft! Dialogen återges tydligt, ljudbilden är stor och öppen och Atmos-effekterna gör vad de ska.

Stridsscenen i slutet av filmen är fullproppad av action, och orkestermusiken i bakgrunden av alltihop har lysande kontroll. Det låter äkta när svärd klingar och det brakar häftigt i containrar som rasar ner på en vält helicarrier. Det fladdrar i byxbenen och låter stenhårt!

Musik låter också mycket bra, oavsett antal kanaler. Men SC-LX901 får se sig besegrad på upploppet av Marantz SR8012 när det gäller upplösning.

Pioneer SC LX901 back 26636
Pioneer SC-LX901 har alla högtalarterminaler som behövs för ett 11-kanals system, till exempel Atmos 7.1.4. HDMI-utgången stöder inte högupplöst ljudretur (eARC), bara vanlig ARC. Foto: Pioneer

 

Slutsats

I det här kvalitetssegmentet är det en självklarhet att ljudkvaliteten är bra. Och Pioneer gör ingen besviken. Det låter strålande med allt film- och musikmaterial, och det finns rikligt med kraft för att dundra loss i hemmabion. Det här är en ljudkvalitet och en upplösning som du helt enkelt inte kan få för under 20 000 kronor.

När det gäller användarvänlighet har Pioneer däremot en bit kvar. SC-LX901 är svårjobbad och stel, med ett par skavanker som gör den svår att älska.

Också i detta test:

Yamaha RX-A3070

Morosam muskelknippe

Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

En krutdurk som fängslar med både musik och film. Musikströmning och multiroom med MusicCast fungerar utmärkt som alltid.
Saknar en smula upplösning och luft i ljudbilden. Bara nio förstärkarkanaler, extra effektförstärkare behövs för 7.1.4-kanals Atmos-ljud.
Läs hela testet

Marantz SR8012

Ballerina med bazooka

Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

Gigantisk ljudbild med briljant upplösning i kombination med imponerande dynamik. Fin användarvänlighet och multiroom är pricken över i.
Vi kommer inte på något, bortsett från att man alltid kan få ännu mer kraft.
Läs hela testet

Denon AVR-X6400H

Dansar på moln

Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

Surroundljudet är stort och luftigt, med klockrena dialoger och tjusiga Atmos-effekter från ovan. Musik låter också strålande, med massor av luft.
Trots gott om kraft har inte receivern det allra senaste i den här disciplinen.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild