Alla som sett ”Avatar” på bio får hålla med om att en bra 3D-bild är betydligt mer verklighetstrogen och därför mer fängslande än en vanlig, tvådimensionell bild. Nu har 3D-skärmarna så smått börjat bli tillgängliga på hemmamarknaden och det är glädjande att kunna konstatera att priserna nästan ligger på samma nivå som för vanliga 2D-apparater. Vi är dessutom positivt överraskade över första generationens TV-apparater och BD-spelare med 3D-teknik – även om det har visat sig att man kan råka ut för lite trassel med kompatibiliteten om man väljer spelare och TV av olika märke.
HDMI 1.4
Om du vill ha en komplett och intensiv hemmabioupplevelse i 3D är det inte säkert att du får fullt utbyte med en äldre hemmabioreceiver. 3D-bilden är nämligen beroende av HDMI-protokollets nya 1.4-standard. Eftersom de högupplösta ljudformaten överförs till förstärkaren genom en HDMI-kabel (om du inte kopplar allt analogt med sex eller åtta RCA-kablar) måste signalen överföras i en HDMI-kabel från spelaren till förstärkaren, och sedan överförs bildsignalen vidare till TV:n i en annan kabel. Förra generationens förstärkare klarar inte av att överföra 3D-signalen, utan skickar bara vidare en 2D-signal till TV:n.
Ett alternativ är att välja en 3D-Blu-ray-spelare med två HDMI-utgångar. Då kan du överföra bilden till TV:n i en HDMI-kabel och ljudet till hemmabioförstärkaren i en annan. Men till skillnad från vad man kanske skulle kunna tro har inte alla första generationens 3DBD-spelare två HDMI-utgångar, så försäkra dig om att spelaren du tänker köpa har det.
Ljudreturkanal
En annan nyhet som de senaste receivrarna har är en så kallad ljudreturkanal, eller Audio Return Channel (ARC). När du tittar på vanlig TV kan den här funktionen överföra ljudet från TV:n till hemmabioförstärkaren via samma HDMI-kabel som överför bilden från förstärkaren till TV:n när du tittar på film. Du behöver alltså inte koppla en extra ljudkabel från TV:n. ARC kan vara praktiskt, men egentligen är det inget problem att koppla alla källorna genom receivern i stället för direkt till TV:n. Ljudreturkanalen bör därför inte vara det som avgör om du ska behålla din nuvarande förstärkare eller köpa en ny. Observera att Pioneer-receivern vi testar här, VSX-920, inte har någon ljudreturkanal.
Fyra utmanare
I detta test synar vi marknadens fyra första 3D-kompatibla receivrar för mellan 6 000 och 7 000 kronor (Marantz SR5005 hann inte levereras under testperioden). Samtliga är av typen 7.1 och har automatisk högtalarkalibrering och rumskorrektion.
Sony STR-DN1010 är den minsta förstärkaren rent fysiskt. Ändå är den specificerad till 100 watt per kanal och är den enda som stöder trådlös ljudöverföring till bakkanalerna (kräver extrautrustning).
Pioneer VSX-920 är en spännande historia. Med en kostnadsfri applikation kan du styra den från en iPhone, vilket gör den till en riktig leksak för vuxna. Den har också så kallad ”Virtual Height Speaker”-funktion, som försöker simulera ljud på höjden utan extra högtalare. Enligt specifikationen är effekten 140 watt per kanal.
Yamaha RX-V767 har så kallad SCENE-funktion på fjärrkontrollen. Med den kan du sätta på receivern, växla till rätt ingång, ljudläge och tillhörande HDMI-ingång med en enda knapptryckning. Effekten är 95 watt per kanal.
Onkyo TX-SR608 har ingen unik, rolig funktion. Dolby Pro Logic IIz gör att du kan ha ett par extra högtalare i höjden och THX Select2-certifieringen kan indikera hög ljudkvalitet. Audyssey-rumskorrektion korrigerar för upp till tre sittplatser samtidigt. 100 watt per kanal.
Testkriterier
Vi letar efter receivern som ger bäst upplevelser totalt sett. Om någon testdeltagare har överlägset bäst ljud så ska det givetvis belönas, men om det är jämnt i denna disciplin väger egenskaper som funktionalitet och användarvänlighet tungt. När det gäller ljudkvalitet är det viktigt att receivern låter bra med musik i stereo och med film i flera kanaler. Eftersom alla deltagarna i princip kostar lika mycket så kan vi bara utse en Bäst i test-vinnare, ingen blir Bästa köp.
Så testade vi
I ett breddtest som detta undersöker vi alla produkter på samma sätt för att kunna jämföra dem rättvist. I det här fallet testar vi de musikaliska kvaliteterna i stereo med hjälp av en bra CD-spelare och D/A-omvandlare (Hegel HD10) som kopplas analogt till receivern. Vi aktiverar ”Pure Direct”-funktionen och kopplar ur högtalarkorrektionen för att få en så ren signal som möjligt. Vårt testrum är symmetriskt och har bra akustik, vilket tillåter detta. Har du ett asymmetriskt rum kan det vara en fördel att koppla in rumskorrektionen. I surround testar vi med en 3D-kompatibel Blu-ray-spelare och en dito TV. Merparten av betygsättningen är gjord i normal 5.1-konfiguration, men vi har också testat med extra högtalare i höjden för att få ett intryck av vad det gör med ljudet. I surround är högtalarkalibreringen aktiverad.
För att granska ljudkvaliteten i stereo testar vi receivrarna med Dynaudios golvhögtalare Focus 220 mkII (30 000 kr), som avslöjar både tonkvaliteten och baskontrollen. I surround använder vi det mer kompakta högtalarsystemet M&K S-150 THX Ultra (75 000 kr). Högtalarna är dyra, men lätta att driva även för billiga hemmabioförstärkare. Och de kan sålla agnarna från vetet! För att alla testdeltagarna ska få samma villkor har vi justerat ljudnivån hos dem med ”pink noise” och ljudtrycksmätare från Radio Schack.
Förutom att testa ljudkvaliteten tittar vi på användarvänligheten genom att bläddra i menyer och prova olika funktioner med fjärrkontrollen. Vi har också undersökt om alla receivrar faktiskt överför 3D-signalen från Blu-ray vidare utan problem, vilket samtliga gör utan att det försämrar bildkvaliteten. Vi har också provat hur enkelt det är att aktivera ljudreturkanalen i de deltagare som har denna funktion.
Sammanfattning
Behövs verkligen 3D-receivrarna?
Det är en uppenbar fördel att kunna skicka en 3D-signal genom receivern. Men om du redan har en bra förstärkare behöver du inte sälja den och köpa en ny.
För att få äkta 3D-upplevelser i vardagsrummet behöver du en 3D-TV och en 3D-Blu-ray-spelare. Dessa kopplas ihop och med hjälp av ett par glasögon får du en tredimensionell bild.
Problemen uppstår om du vill ha hemmabioljud samtidigt. Det går nämligen inte att överföra en 3D-bildsignal genom äldre hemmabioförstärkare. Eftersom både bilden och ljudet går genom samma HDMI-kabel som receivern behöver för att avkoda HD-ljudet, vill tillverkarna att du ska köpa en ny receiver som klarar av detta.
För den som har en äldre receiver är det emellertid enkelt: köp en 3D-BD-spelare med dubbla HDMI-utgångar. Då kan du koppla en HDMI-kabel till TV:n och den andra till hemmabioförstärkaren, och på så sätt få både 3D-bild och HD-ljud. Så se till att spelaren har två HDMI-utgångar, det är det inte alla som har. Du kan också köpa en HDMI-växel, fast de kan vara dyra.
Om du däremot inte redan har en HD-receiver, eller om du av någon annan anledning är på jakt efter en ny, kan det vara en god idé att köpa en med HDMI 1.4. Det gör det enklare att få bra 3D-upplevelser.
Efter att ha testat marknadens fyra första i sin prisklass kan vi konstatera att du får lika bra ljud för pengarna med de nya modellerna som du fick med de gamla. Du betalar alltså inte mer för HDMI 1.4. Ljudkvaliteten är lika prisvärd i år som den var förra året.
Bara en vinnare
Samtliga fyra testdeltagare är bra. Sony STR-DN1010 har ett lite billigare utförande än de övriga, och låter inte heller riktigt lika bra, fast å andra sidan är den mycket enkel att använda – och ljudreturkanalen fungerade direkt ur kartongen med vårt testexemplar.
Pioneer VSX-920 är den som har flest kul finesser, till exempel iPod-styrning och ”Virtual Height Speaker”. Den saknar dock ljudreturkanal. Ljudkvaliteten är utmärkt, klangen är klar och naturlig. Den korrigerar också för subbasen och integrerar denna otroligt fint i ljudbilden.
Kampen om förstaplatsen står mellan Yamaha RX-V767 och Onkyo TX-SR608, och det svårt att utse en vinnare. Å ena sidan är Onkyo bättre i stereo, där den har lite mer kraft och bättre upplösning i ljudbilden. Å andra sidan har Yamaha ett försprång i flera kanaler. Det är svårt att utse en segrare mellan två så särdeles fina hemmabioreceivrar. Båda förtjänar sin sexpoängare. Därför låter vi priset avgöra och ger guldmedaljen till Onkyo, eftersom TX-SR608 är en tusenlapp billigare än RX-V767.
Yamaha RX-V767
Välutrustad och väluppfostrad
Yamahas nya receiver är välutrustad och har många funktioner. Höjdkanaler lyfter ljudbilden och det finns till och med skivspelaringång.
Onkyo TX-SR608
Högupplöst krutpaket
TX-SR608 bygger på föregångaren och har HDMI 1.4 som enda ny funktion. Men om den fortfarande låter lika bra har konkurrenterna verkligen något att frukta.
Pioneer VSX-920
Harmonisk och välutrustad
Pioneers receiver har många anslutningar och låter utsökt i både stereo och surround.
Sony STR-DN1010
Användarvänlig
STR-DN1010 är mycket enkel att sköta och ljudreturkanalen fungerar direkt ur kartongen. Ljudet är också bra.