Den här ljudpanelen är bara 80 cm bred, 5 cm hög och 7 cm djup. Det gör den till en av få som kan ställas framför en TV som står på en bänk, eftersom den varken ser klumpig ut eller täcker nederdelen av TV:n.
För att limpan ska bli extra kompakt sitter subbasen och receivern i samma låda. Rent praktiskt betyder det att subbasen placeras smart i TV-hyllan, där den spelar med 100-watts förstärkare och ett 5-tums nedåtriktat baselement. Dessutom har receivern 3 x 50 watt till ljudlimpans tre små mellanregisterdiskanter.
Tre HDMI-ingångar innebär att man kan koppla in BD-spelare, dekoderbox och exempelvis en spelkonsol. Om enheten inte är 3D-kompatibel direkt ur kartongen så kan styrprogrammet uppdateras så att den blir det. YHT-S400 använder sig av Yamahas egen metod för att övertyga öronen om att ljudet är i surround. Man kan också välja ett Extended Stereo-läge som simulerar två högtalare som står ungefär två meter från varandra.
Limpan kan kompletteras med extratillbehör som iPod-docka eller blåtandsmottagare, vilket förvandlar mobilen till en musikspelare.
Prestanda
Ljudlimpan har grundläggande funktioner och därmed bara en liten och bra fjärr. Den är enkel att använda och gör en bruksanvisning överflödig.
På film är ljudbilden större än förväntat. Ljudeffekter som ska komma bakifrån kommer åtminstone långt mer utifrån rummet än frontljuden, så att man får ett större intryck av surround än med vanlig stereo. Med en del ljudlimpor påverkar detta centerkanalen, som blir dämpad och gör dialogen tunnare. Om rösterna känns tunna kan centerkanalen höjas med Yamaha-limpan.
Dialogen är lite tunn och filmmusiken är lite tam om man jämför med större modeller. Men ljudbildens sammanhållning är god och subbasen integreras väl – även om den inte tillför den allra mest slagkraftiga basen.
Ljudet saknar lite fyllighet i det nedre mellanregistret, det hörs inte mycket pondus i dialogen. Men YHT-S400 är ändå ett bra alternativ för alla som vill ha något litet och nätt.
Musik är inte den här limpans favoritsysselsättning, det saknas luft. Men ett plus i kanten för att det inte är våldsamt uppenbart att basen kommer från en separat högtalare.
Också i detta test:
Sony BDV-F500
Inträdesbiljetten
BDV-F500 är en billig 2.1-anläggning. Ändå kan den visa 3D-bild – och ljudet är inte fy skam heller.
Pioneer BCS-FS505
Billigt och bra ljud
Pioneers smala BD-anläggning stöder bluetooth-överföring av ljud och subbasen är tillräckligt smal för att få plats under många soffor.
Panasonic SC-BTX77
Läcker lösning
Den här Blu-ray-anläggningen är elegant, praktisk och har en smart iPod-docka.
Philips HTS9140
Större ljud
Philips nya ljudlimpa har BD-spelare och blir enkelt 3D-klar. Dessutom ger den nästan surroundljud.
LG HLB54S
Med trådlös subbas
LG:s ljudlimpa har inbyggd Blu-ray-spelare och är alltså en helt komplett anläggning. Men den är för djup för att hänga på väggen.
Yamaha YSP-5100
”Äkta” surround
Yamahas dyraste ljudlimpa är utrustad med mikrofon och en drös element som pekar åt olika håll, allt för att den ska kunna ge ett ”äkta” surroundljud.
Panasonic SC-HTB10
Enkel panel med 3D
Den här ljudlimpan från Panasonic är den allra enklaste ljudförbättringen en TV kan få.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser