TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Test av Fem 3D-klara hemmabioreceivrar

Superljud i stereo och surround

Ska du överträffa bioupplevelserna och dessutom ha ett utsökt stereoljud så klarar du dig inte utan en riktig kvalitetsförstärkare. Nu med 3D!

Av / 2010-12-10 - 10:03
Test av Fem 3D-klara hemmabioreceivrar

Ljud & Bild tycker

  • Bra ljud. 9 kanaler. 7 HDMI-ingångar.
  • Krånglig manuell inställning.

De bästa av senaste generationen TV-apparater och projektorer har en vansinnigt hög bildkvalitet! Flera av dem är dessutom 3D-kompatibla, vilket så småningom kommer att få betydelse när urvalet av Blu-ray-filmer i tre dimensioner blir större. För att inte tala om spel i 3D! Tänk så maffigt det blir att leva dig in i en annan verklighet när 3D-versionen av Grand Theft Auto kommer till PlayStation 3!
Men bilden är bara halva upplevelsen. En kanonbra bild kompletteras av ett stort och upplöst ljud. Alla delar i ljudanläggningen måste ha seriös kvalitet, och med tanke på att förstärkaren är hjärtat i varje anläggning så är det naturligt att börja där. Du kan ha hur stora och fina högtalare som helst, utan en rejäl förstärkare som driver dem låter de ändå tunt och livlöst. En Ferrari skulle ju inte vara mycket att ha om den hade en Clio-motor!
I detta test av fem hemmabioreceivrar letar vi efter en välnyanserad och briljant återgivning av de små detaljerna, så att en vindpust eller ett eko låter så trovärdigt att stämningen blir levande. Dialogen ska vara stor och trovärdig, samtidigt som det ska finnas tillräckligt med kraft för att återge skottsalvor, explosioner och pampig orkestermusik med bastant kontroll. Sådant kräver en hel del!
En receiver för strax under tiotusen kronor kan låta bra, men den saknar en del finess i ljudbilden, plus att effektresurserna inte nödvändigtvis är de största. Det kostar nämligen att öppna konto i strömbanken! I prisklassen 15 000–20 000 kronor förväntar vi oss däremot ett ordentligt dunder och brak, precis som på bio, plus att upplösningen ska vara tillräckligt bra för att övertyga med musik. Det är inte mycket som ska skilja en receiver i den här prisklassen från en som kostar ytterligare 10 000, bortsett från att man kan räkna med ännu mer kraft om man går upp i pris. För de allra flesta är det inte nödvändigt, men om du har ett par riktigt krävande högtalare så kan det löna sig att gå upp ett steg till. Fast då kan det gott hända att du tjänar på att koppla in en extra effektförstärkare till någon av testets receivrar i stället.

Utrustning
Förutom att ha kraftiga slutsteg av hög kvalitet måste en ny hemmabioreceiver vara utrustad med den senaste tekniken. Hetast just nu är 3D, och för att kunna ta emot en 3D-bildsignal från BD-spelaren och överföra den vidare till TV:n eller projektorn måste förstärkaren ha senaste versionen av HDMI (1.4). Då är en enda HDMI-kabel allt som behövs för att överföra både 3D-video och HD-ljud.
Alla receivrar i detta test har minst sju kanaler med tillhörande slutsteg. Det innebär att man kan koppla in två extra bakhögtalare eller ett extra högtalarpar i taket längst fram för att ge en känsla av höjd. Vissa av testdeltagarna har ännu fler kanaler.
Testkriterier
För att få vara med i detta test ska förstärkaren kosta mellan femton- och tjugotusen kronor samt stödja 3D-videosignaler via HDMI 1.4 – antingen direkt ur kartongen eller efter en gratis uppgradering.
Alla priserna är riktpriser. Ute i butikerna och på nätet kan priserna variera en hel del. Många av produkterna får vi innan de nått butikerna och då är det omöjligt för oss att veta vad de faktiska priserna hamnar. Använd de angivna priserna som just riktpriser och lägg lite tid på att hitta en butik som passar just dig.
Vi letar efter testdeltagaren som ger bäst upplevelser totalt sett. Ljudkvaliteten räknas mest, och det är viktigt att både stereo och surround låter väldigt bra. Receivern ska klara av alla filmgenrer och musikstilar och måste låta fint även när man spelar lågt – men man ska också kunna dra på lite när man vill ha rejäla filmupplevelser.
Om någon receiver har något extra att erbjuda när det gäller funktioner, anslutningar, användarvänlighet eller kvalitetskänsla så inverkar det också på betygen. Men ljudbetyget och totalbetyget avviker sällan mycket från varandra. Och kom ihåg att alla betyg sätts i förhållande till priset!

 

Så testade vi
För att verkligen kunna undersöka receivrarnas ljudkvalitet är det viktigt att ha bra högtalare, helst några som är en utmaning att driva. Av den anledningen har vi använt oss av Anthony Gallo Nucleus Reference 3.5 (test är på gång) till frontkanalerna. Dessa kostar dubbelt så mycket som föregångarna, våra favoriter Reference 3.1, alltså 60 000 kronor. Men så är ljudet desto bättre också! Gallo Strada-modellen används till center- och bakkanalerna. Fördelen med fronthögtalarna är att de har en separat ingång till subbasförstärkare, så att man inte behöver någon separat subbas. Att avståndet till ”subbasen” och högtalarna är identiskt innebär också att basen får bättre timing. Som subbasförstärkare används Gallo Reference 3 SA.
När vi betygsätter ljudkvaliteten i surround gör vi det först med receiverns automatiska inställningar, och sedan gör vi korrigeringar om vi tycker att det behövs. Vi lyssnar alltid på Blu-ray-skivans bästa ljudspår. Ljudkvaliteten i stereo testar vi både med ”Pure Direct”-funktionen (som ger en så ren signal som möjligt) och med rumskorrektionen.
För att kunna göra ett systematiskt test av receivrarna har vi koncentrerat oss på deras grundläggande funktioner, vi har inte satt oss in i speciella och udda finesser. Vi har däremot undersökt hur enkelt det är att nå alla funktioner via menysystemet och fjärrkontrollen.
Sammanfattning
Stenhårda upplevelser!
Efter att ha testat fem 3D-klara receivrar i prisklassen 15 000–20 000 kronor är det uppenbart att det finns mycket roligt att välja på!
Visst fick vi fina filmupplevelser med receivrarna för strax över 6 000 kronor när vi testade dem i septembernumret, men de kan inte mäta sig med hur stämningen var med de här fem som kostar 10 000 kronor mer! Mer kraft och bättre ljudkvalitet är viktiga ledord, plus att de har mer sofistikerade funktioner – utan att de är särskilt mycket svårare att använda. Det är dock uppenbart att saker och ting låter olika även i denna prisklass.
På var sin sida om mitten står Harman/Kardon AVR 660 och Marantz SR7005. Den förstnämnde har massor av kraft och älskar att braka loss med en bas som skakar om i soffan. SR7005 är mer sofistikerad och lyckas i stället måla upp en ljudbild som är full av luft och detaljer. H/K älskar action och rockkonserter medan Maranz är mer förtjust i jazz och filmer som kan avnjutas på mer grannvänliga volymer – utan att vara det minsta spinkig.
Närmare mitten hittar vi Onkyo TXNR1008 och Yamaha RX-V3067. Båda två är gyllene medelvägar mellan det raffinerade och det potenta, och har mer kraft än Marantz och bättre tonala kvaliteter än H/K. Båda är strålande alternativ för alla som uppskattar allroundegenskaper.
Högst upp tronar Pioneer SC-LX73. Det är en receiver som är lika kraftig som Onkyo och Yamaha men som närmar sig Marantz tonala kvaliteter – och till och med överträffar dem på enskilda områden. I synnerhet mellanregistret är renare hos Pioneer, och den sömlösa ljudbilden gör att det helt enkelt strålar om den. SC-LX73 har dessutom en rad praktiska funktioner och är därför detta tests obestridda segrare!
Vill du ha ännu mer kraft? Har du tänkt på att du kan lägga till en extra effektförstärkare? Det kan gott hända att du får mer valuta för pengarna då än om du köper än ännu mer kostsam hemmabioförstärkare än dem vi testar här.

Annons

Pioneer SC-LX73

Mästerlig

SC-LX73 har sofistikerad högtalarkalibrering och är troligtvis den allra bästa i sin prisklass

Helgjuten ljudbild. Bra upplösning och kraft. 6 HDMI-ingångar.
Krångliga manuella inställningar.
Läs hela testet

Harman/Kardon AVR 660

Actionhjälten

Harman/Kardons AVR 660 är en bjässe av stora mått och ett givet val för den som föredrar blockbusters och rockkonserter framför drama och vismusik.

Klår allt när det gäller kraft.
Inte särskilt raffinerad. Hörbar fläkt. 4 HDMI-ingångar.
Läs hela testet

Marantz SR7005

Exklusiv känsla

Marantz SR7005 har testets mest exklusiva utseende och ser klart dyrast ut. Och den låter utsökt.

Vacker upplösning. Elegant.
Inte kraftigast i klassen.
Läs hela testet

Yamaha RX-V3067

Övertygande

Yamahas receiver kan behandla upp till elva kanaler, och tack vare enkel installation och bra ljud tillhör den toppklassen.

Bra ljud. Bra inställningar. 8 HDMI-ingångar.
Saknar den allra sista upplösningen.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR1008

Multiförstärkaren

Med hjälp av hela nio slutsteg får Onkyo fart på ett helt knippe högtalare i hemmabion, eller i flera olika rum.

Bra ljud. 9 kanaler. 7 HDMI-ingångar.
Krånglig manuell inställning.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild