TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony VPL-VW290ES

Äkta 4K-bild

Med Sonys 4K-projektor kan du enkelt ta upp kampen med närmaste biograf: kombinationen av skärpa, kontrast och djup ger en fantastisk bild.

Av / 2021-07-01 - 07:00
Sony VPL-VW290ES

Ljud & Bild tycker

  • Sony-projektorn har en bildskärpa som få konkurrenter kan matcha. Tack vare utmärkt optik tar den sikte på kräsna hemmabiofantaster.
  • Sonys instegsmodell får klara sig utan en del praktiska finesser som linsminne och dynamisk iris.

Sony har länge varit en av få tillverkare som haft hemmabioprojektorer med äkta 4K-bildchip ombord. Den här erfarenheten använder de för att ständigt fintrimma och förbättra tekniken, och ett av de senaste tillskotten är den uppdaterade ”instegsmodellen” VPL-VW290ES.

Projektorn använder Sonys SXRD-teknik, som är känd för att ge mycket bra ljusstyrka och kontrast i kombination med korrekt färgåtergivning. Med ett pris på över 50 000 kronor är det inget billigt nöje, men för de som redan har fyllt källaren med ett dussin högtalare, stor filmduk och bekväma biofåtöljer kan den vara nyckeln till film-nirvana!

Sony VPL-VW290ES
Sony VPL-VW290ES finns i en vit, vardagsrumsvänlig finish och i svart. Men den trivs allra bäst i ett mörklagt biorum. . Foto: Sony

Professionella justeringsalternativ

Den största nyheten i årets nykomling från Sony är den avancerade videoprocessorn X1. Den här bildmotorn kommer ursprungligen från Sonys Bravia TV-modeller men har optimerats för projektorer och erbjuder en rad praktiska finesser som ska garantera optimal bildkvalitet – i synnerhet för HDR-video. Den har också mer välbekanta funktioner som Motionflow-rörelseutjämning och Super Resolution Reality Creation, som skalar upp HD-video till 4K-kvalitet.

Sony VPL Dynamic-HDR-Enhancer
Med hjälp av Sonys nya X1-processor för projektorer klarar VW290 HDR-effekter bättre än de flesta. Ill: Sony

Jämfört med de enklare modellerna från BenQ och Epson är Sony-projektorn en dröm att ställa in. Med motorstyrd zoom, fokus och linsposition från fjärrkontrollen är allt en barnlek från soffan. När vi hanterar Sony-projektorn märker vi också att kvaliteten på optiken är på en annan nivå, med mer exakta inställningar.

Obs: till skillnad från den dyrare VW590ES går det inte att lagra flera olika inställningar. Det tycker vi är lite snålt av Sony. Dessutom måste VW290ES klara sig utan den dynamiska irisfunktionen, som justerar ljusöppningen kontinuerligt efter bildmaterialet.

Annons

 

Sony VPL-VW290ES
Tack vare en briljant svärta, även utan dynamisk iris, förtjänar VPL-VW290 att stå i ett kolsvart rum. Då är svart den absolut bästa färgen. Foto: Sony

Bildkvalitet

Sony VPL-VW290ES är en skräddarsydd hemmabioprojektor som trivs bäst i mörka miljöer. Den har inte lika saftig ljusstyrka som allroundprojektorerna från BenQ och Epson (1 500 mot cirka 3 000 lumen) och riktar sig därför mot entusiaster med särskilda biorum snarare än vanliga vardagsrum. Men så länge du kan ge den rätt förhållanden (mörkläggning, lite ljusreflektioner och så vidare) blir du belönad med en bild av highend-klass.

Läs också JVC DLA-X70R och Sony VPL-VW95ES Om det inte räcker med en stor filmduk för att få fart på biokänslan så behövs en bättre projektor. Till exempel någon av de här.

Sony-projektorn fyller vår filmduk med en knivskarp och detaljerad bild, och vi märker genast att bildkvaliteten gör ett markant hopp uppåt. Här tar vi steget från vad som är en helt utmärkt bildupplevelse till något som mer påminner om äkta bio! Kontrasten, färgprecisionen och djupet är på en annan nivå än med de billigare utmanarna.

Bildbehandlingen från Sony-processorn fungerar oerhört bra: VPL-VW290ES ger till exempel en mycket stabil och övertygande återgivning av HDR-video. Testfilmen Ready Player One är full av kaotiska scener och växlar snabbt mellan olika VR-miljöer, men Sony-projektorn är hela tiden med på noterna och lyckas bevara detaljerna i både mörka och ljusa scener. Vi lägger också märke till den utmärka brusreduceringen, som effektivt tar bort brus utan att gröta till de små detaljerna.

Slutsats: Sony VPL-VW290ES

Med ett pris på över 50 000 kronor gör Sony VPL-VW290ES ett markant hopp i kvalitet jämfört med modellerna från Epson och BenQ. För pengarna får du en bild som är värdig en riktig biograf, med superstark kontrast, precis färgbalans och utmärkt svärta – som skapt för ett mörkt biorum.

 

Karakter
Sony VPL-VW290ES
High End

Också i detta test:

BenQ TK850i

Ljusstark Android-projektor

BenQ:s nya smart-projektor har en imponerande 4K-bild med fantastiska färger och bra ljusstyrka, men optiken hade kunnat vara bättre.

BenQ-projektorn serverar en skarp bild med massor av ljusstyrka och bra kontrast. Inbyggt Wi-Fi och Android-operativsystem är praktiskt.
TK850i har få optiska justeringsalternativ, vilket kan göra det svårt att åstadkomma en 100 % optimal installation.
Läs hela testet

Sony VPL-VW590ES

Makalös biokänsla

Bättre än så här blir det helt enkelt inte. På med filmen!

Helt grym bild, från svartaste svart till vitaste vitt! Det här är riktig highend rakt igenom, med filmupplevelser som överträffar det mesta. HDR-effekterna är också de bästa vi har sett med någon projektor.
Behöver ett mörkt rum – en riktig ”bat cave”!
Läs hela testet

Epson EH-TW7000

Gnistrande bild för pengarna

EH-TW7000 är en av de billigaste 4K-projektorerna på marknaden. Och när den dessutom är så bra är den ett svårslaget fynd.

Mycket bra bild, som tryggt kan blåsas upp på en stor duk. Den starka ljusstyrkan gör också att HDR-effekterna sticker ut extra bra.
Direkt från fabrik drar färgåtergivningen en smula mot grönt och bör kalibreras.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild