När Christopher Nolan släppte sitt epos Oppenheimer på bio i somras var det många som tyckte att det var en film som måste ses på bio. Men efter att ha sett den genom Sonys nya flaggskeppsprojektor kan jag nu avfärda detta. För med en ordentlig filmduk och ett helt mörkt rum kan en hemmabioprojektor av den här kalibern faktiskt överträffa biografupplevelsen.
Med en prislapp på 200 000 kronor ska man inte förvänta sig något annat än magi från Sony Bravia Projector 8. Och på många sätt levererar den just det. Den nya XR-processorn har äntligen tagit full kontroll över HDR-visningen, där föregångarna brände ut helt i vitt om man inte skruvade ner ljusstyrkan så mycket att det blev svårt att se detaljerna. I den senaste generationen gör projektorerna äntligen det som Sony faktiskt påstod att de gjorde förra gången också: analyserar bilden i realtid och korrigerar oklanderligt med dynamisk tone mapping.
Projektorn använder Sonys beprövade SXRD-teknologi med äkta 4K-panelupplösning på 4 096 x 2 160 pixlar – utan pixelförskjutning. Tillsammans med ACF-optiken (Advanced Crisp Focus) med 13 linselement ska detta ge en knivskarp bildåtergivning över hela bildytan. De innersta linselementen är tillverkade av glas, de yttersta av plast. Sony anser att detta ger ett mer enhetligt ljus än om hela objektivet vore tillverkat av glas – om inte optiken ska kosta allt för mycket pengar.
Det motoriserade objektivet med zoom, fokus och linsförskjutning gör projektorn mycket flexibel vid montering.
Blå laser
Precis som sin föregångare använder den en blå laser som ljuskälla. Här får vi hela 2 700 lumen i ljusstyrka, vilket är imponerande för en hemmabioprojektor. Det betyder att du inte behöver ett helt mörkt rum för att njuta av projektorn, även om jag inte kan föreställa mig vem som skulle spendera så mycket pengar på en projektor, om de inte tänkte placera den i en optimal miljö. Lasern har en förväntad livslängd på 20 000 timmar utan underhåll.
XR-processorn innehåller flera avancerade bildtekniker: XR Dynamic Tone Mapping för optimal HDR-återgivning, XR Deep Black för djupare svartnivå och XR Clear Image för skarpare 4K-uppskalning. Den täcker också 95 % av DCI-P3-färgrymden tack vare Sonys Triluminos Pro-teknik.
Anslutningarna inkluderar två HDMI 2.1-portar med full bandbredd på 48 Gbps, båda med stöd för 4K/120 Hz med bara 12 ms fördröjning för gaming. ALLM (Auto Low Latency Mode) ser till att projektorn automatiskt går in i spelläge när en konsol ansluts.
Perfekt direkt ur lådan
Vårt testrum är mörkt, men inte kolsvart. Bland annat är taket vitt. För att kunna skilja agnarna från vetet när man testar en projektor av den här kalibern tar jag med den till AV Shop, som har bra faciliteter – och en framstående kalibrator i teamet, nämligen Gorm Sørensen.
Gorm har gjort mätningar på projektorn med en högupplöst spektroradiometer, och resultaten i Reference-läge är uppseendeväckande bra. Faktiskt så nära referensvärdena att en professionell kalibrering knappt är nödvändig. Den enda märkbara avvikelsen är en lätt övermättnad i blått, vilket sannolikt beror på den blå lasern. Detta är dock så marginellt att det inte påverkar den visuella upplevelsen.
Sony gjorde en poäng under lanseringen av att de har arbetat hårt med fabrikskalibreringen på de nya projektorerna, och våra mätningar bekräftar detta. Med ett genomsnittligt deltaE på bara 1,0-1,4 och maximalt deltaE på 2,3-4,6 (beroende på mätning), är detta bland det mest precisa vi har sett från en projektor direkt ur lådan.
Observera att för att mäta korrekt på projektorer med blå laser krävs det en högupplöst spektroradiometer som mäter ner till 2nm bandbredd. Detta beror på att den blå lasern skapar en extremt smal topp i det blå spektrumet som enklare mätutrustning inte fångar upp korrekt.
Nästan magisk bildkvalitet
Direkt ur lådan och med Sonys rekommenderade HDR Tone Mapping Mode 3 för mörka rum visar projektorn vad den går för. Filmen Oppenheimer överväldigar oss fullständigt med sin knivskarpa bild och Sony har full kontroll över både ljus och färg. De svartvita scenerna återges med precision och en detaljrikedom utöver det vanliga. Varje liten detalj framhävs med en auktoritet som är sällsynt för en projektor. Det här är mycket bättre än på bio, och väldigt mycket bättre än de allra flesta hemmaprojektorer jag har sett.
Överraskande konkurrens
Åtminstone är det det första intrycket, innan projektorn får mäta sina muskler med någon. Bredvid den står en JVC-projektor, DLA-NP5. Den kostar betydligt mindre, ”bara” ungefär 60 000 kronor och det är en utgående modell, men den är användbar som referens.
Till min stora förvåning ser jag att JVC överträffar Sony på vissa områden. Först och främst ger den ännu bättre kontrast och djup i bilden. I jämförelse framstår Sony-bilden plötsligt som lite platt i mörka scener, där JVC ger mer tredimensionalitet i skuggorna.
Den ökade kontrasten hos JVC gör att metallföremål glittrar mer på JVC och att en våt tår längs en kind blir mer realistisk.
Imponerande kontraster i mörkret
För att verkligen testa projektorn satte vi på The Batman. I de många mörka scenerna blir skillnaderna uppenbara. När kameran zoomar in på ett metallhjul på ett kassaskåp ser vi att JVC-projektorn ger mer lyster och djup åt metallen. Detsamma gäller när en pistol kommer i närbild – vapnet får en mer tredimensionell kvalitet genom JVC:n. Även kolfibern i Batmandräkten framträder med mer textur och djup.
Det betyder inte att Sony-projektorn gör ett dåligt jobb – bildkvaliteten är fortfarande exceptionell. Och optiken ger mindre vinjettering – alltså en jämnare svartnivå i bildens hörn. Men det är anmärkningsvärt att en så mycket billigare konkurrent subjektivt ser bättre ut i dessa krävande scener.
Under den första timmen måste man också leva med ett måttligt grönstick från laserljuskällan i Sony-projektorn. Detta försvinner när projektorn är ordentligt uppvärmd, men är något att vara medveten om. Sony är inte ensamma om detta, det är typiskt för projektorer med blå laser.
Användarvänlig och flexibel
Det motordrivna objektivet med zoom, fokus och linsförskjutning gör projektorn mycket flexibel vid montering. De fem linsminnena gör att du kan spara olika inställningar för olika bildformat – praktiskt om du har en extra bred duk och vill växla mellan olika biografbredder och 16:9.
För första gången har Sony också inkluderat keystone-korrigering för de som behöver montera projektorn i vinkel. Detta har visserligen en negativ inverkan på upplösningen, men det är praktiskt i rum med begränsade monteringsalternativ. De flesta som köper en projektor för 200 000 kronor har förmodligen koll på rummet, men det kan vara så att du har några udda vinklar på väggar eller tak och fortfarande letar efter den mest kompromisslösa bilden som möjligt.
Perfektionism har sitt pris
Sony har lagt ner mycket arbete på att uppnå ett jämnare ljus över hela bildytan. Där JVC-projektorn har synlig vinjettering med ljusare svärta i hörnen när den visar en helt svart testbild, är Sony-projektorn mer uniform. Det här är imponerande ingenjörsarbete och en del av anledningen till att prislappen är så hög. Men frågan är hur viktigt detta är i praktiken – när man tittar på film märker man knappast denna skillnad.
JVC har också en projektor i samma prisklass som Sony, DLA-NZ800. Den erbjuder samma laserfördelar som Sony, men har också 8K-pixelskiftning och ett objektiv helt i glas. Detta bör ge ännu bättre skärpa.
Gamingklar
Med HDMI 2.1 och stöd för 4K/120 Hz med låg input lag på bara 12 ms är Sony Bravia Projector 8 en kapabel gamingprojektor. Auto Low Latency Mode säkerställer att projektorn automatiskt går in i spelläge när en konsol är ansluten. Jag har tidigare testat detta med PlayStation 5, och det är en riktigt häftig upplevelse.
Slutsats
Sony Bravia Projector 8 är en imponerande hemmabioprojektor som äntligen löser HDR-problemen hos sina föregångare. Den erbjuder hög ljusstyrka, stor användarvänlighet och en skarp, detaljerad bild.
Ändå är den höga prislappen lite svår att motivera när till och med en konkurrent för en tredjedel av priset matchar den på flera områden. Men inte på alla, och det råder ingen tvekan om att Sony har gjort det lilla extra för att gräva fram guldet ur bildmaterialet. En ännu djupare svartnivå hade varit magiskt, men projektorn står sig ändå mycket bra. Om du har turen att ha den här i din hemmabio har du många år av ren njutning framför dig.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser