TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: 7 mediediskar

Ditt digitala bibliotek

Hur ska man lagra sina digitala mediefiler och lätt kunna spela upp dem på datorer, surfplattor och i hemmabion? Nätverksdisken är svaret.

Av / 2012-04-13 - 07:29
7 mediediskar

Förr var det enkelt att njuta av medier hemma. Man tittade på TV-program på sin bildrörs-TV, man spelade musik från CD eller LP, man tittade på filmer från DVD eller VHS och man hade sina foton i ett album. Enkelt därför att det inte fanns några val. Nu när allting har blivit ettor och nollor så finns de plötsligt utspridda lite överallt och är därmed ironiskt nog svårare att njuta av. Var har jag sparat fotot jag ville visa gästerna? Hur spelar jag upp den där låten som ligger på den andra datorn? Måste datorn vara på för att titta på den här filmen, finns det ingen annan lösning?

Den mest praktiska lösningen är att skaffa en nätverksdisk med mediefunktioner, eller NAS som det heter på fackspråk. Det är en liten låda med hårddiskar i som man kopplar in på nätverket och som man sedan kan gömma undan och mer eller mindre glömma bort. Flytta alla bilder, filmer och musikfiler till disken och sedan kan man titta och lyssna från vilken dator, smartmobil, mediespelare, surfplatta eller smart-TV som helst. Vissa av dem låter en till och med komma åt sina medie­filer via internet när man inte är hemma.

Vilken nätverksdisk?
För ändamålet vi tänkt oss att använda nätverksdisken är det kritiskt att den klarar av att dela ut mediefilerna på ett sätt så att apparaterna i ditt hem lätt kan hitta och spela upp dem. Därmed måste den följa vissa standarder där den mest framträdande är DLNA. Tittar du på klisterlapparna på en smart-TV så är DLNA garanterat en av dem. Lyckligtvis är det idag nästan givet att en likadan logga finns på lådan till nya nätverksdiskar. Vissa äldre apparater kan vara krångligare att få att fungera.

Nästa steg är att fundera över vad man vill använda den till. Ska man bara lägga bilder, musik och filmer på den så kan man i princip köpa vilken DLNA-disk som helst. Men har man en massa Apple-apparater så kan det vara praktiskt om nätverksdisken har en inbyggd iTunes-server. Man kan även använda den för att säkerhetskopiera sina viktiga filer. Då bör man titta på hur enkelt det är, om det medföljer något bra säkerhetskopieringsprogram, samt för Mac-ägare om den stöder Time Machine.

Ju fler viktiga saker man lägger på sin nätverksdisk desto viktigare blir det med tryggheten. En kraschad nätverksdisk med hela familjens foton är en mardröm man inte vill uppleva. Det kan därför vara en bra idé att skaffa en nätverksdisk med två hårddiskar. Under installationen kan man välja att de ska spegla varandra, det vill säga att allting sparas på båda hårddiskarna. Om en hårddisk går sönder finns den andra kopian kvar och man kan i lugn och ro byta ut den trasiga disken. Den enda nackdelen är att man så att säga måste betala dubbelt för utrymmet, men det kan det vara värt för att kunna sova lugnt.

Annons

Med tiden kanske man börjar fundera på vad mer man kan använda sin nätverksdisk till. Då kan det vara bra att veta att många av dem har förbluffande många extrafunktioner. Många av diskarna som har en USB-anslutning kan hantera skrivardelning. Då slipper du slå på datorn som skrivaren är ansluten till för att någon annan ska kunna skriva ut. De flesta kan ladda ner torrent-filer åt dig så att du slipper ha datorn stående påslagen. Vissa kan till och med hantera övervakningskameror.

Är det svårt?
Förr var nätverkslagring ett elände som krävde experter för att få att fungera tillfredsställande. Men nu när de finns att köpa på samma ställen som brödrostar så har tillverkarna fått skärpa sig med användarvänligheten.

Hitta ett bra ställe att ha den på där du både har ström och dit du kan dra en nätverkskabel från din router eller ditt modem. Bestäm dig redan nu för om du är nöjd med den eventuella hårddisken som medföljde, om du vill stoppa i en större, eller en till om det finns plats för två. Det är bättre att ta i lite extra från början än att senare behöva gå igen den tidsödande och ofta krångliga processen att utöka utrymmet.

Kör igång installationsprogrammet som följer med nätverksdisken. Det hittar den på nätverket åt dig och låter dig döpa den. Efter att ha valt lösenord och svarat på några frågor så dyker det upp en ny hårddisk på ditt skrivbord. Installationen är faktiskt i de flesta fall riktigt smärtfri och det krävs sällan mer än ett par klickningar för att komma igång.

På den nya hårddisken finns det i de flesta fall färdiga mappar för bilder, musik och filmer. Det är bara att sätta igång och fylla dem. Från din smart-TV, mediespelare eller spelkonsol kan du nu välja att leta på nätverket efter en DLNA-enhet och ansluta till nätverksdisken. Svårare än så är det faktiskt inte.

Testkriterier
Vi bad tillverkarna om storsäljande modeller hos hemelektronikkedjorna snarare än datorbutikernas avancerade modeller. Produkten skulle ha en eller två diskar, ha ett rimligt pris och framför allt vara lätt att installera och sköta för en vanlig användare.

Vi noterade därför extra noga hur pedagogisk installationen var och om man förutsattes kunna facktermer för att komma igång. Gränssnittet för att sköta inställningar granskades på samma sätt. Vi noterade vilka funktioner som stöddes men brydde oss mest om sådant som är praktiskt för vardagligt bruk. Därefter kördes Intel NAS Performance Toolkit som mäter prestanda för saker som att spela upp HD-filmer, inspelning till disken, visning av bildalbum och kopiering av filer till och från disken. Till sist fyllde vi på med en mängd bilder, filmer och musik i varierande format för att se om mediespelaren skulle hitta dem alla.

När vi satte betyg för funktionalitet värderade vi saker som fjärråtkomst via internet, tillgång på appar för smartmobiler, möjlighet att koppla in skrivare och säkerhetskopiering högre än funktioner som bara avancerade användare bryr sig om. Användning är helt enkelt hur pedagogiska och begripliga inställningarna är. Kvalitetsintryck inbegriper byggkvalitet och bedömd hållbarhet. Totalbetyget sattes sedan med hänsyn till föregående betyg med justering för prisnivån.

Observera dock att priserna för produkterna är ovanligt svåra att jämföra då vissa levereras utan hårddisk och andra med varierande storlekar. Du bör därför ta med mängden lagringsutrymme som ingår eller måste köpas till i beräkningen.

Liten ordlistaDLNA
en standard för multimedieenheter i nätverk som garanterar att de klarar vissa typer av mediefiler. Framtagen av Digital Living Network Alliance.NAS
Network Attached Storage, en nätverksansluten lagringsenhet.

Time machine
En programvara för säkerhetskopiering som följer med Mac OS X.

uPnP
Låter enheter hitta varandra över nätverket och koppla upp sig till varandra.

uPnP AV
Lägger till funktioner för att delning av ljud och video ska fungera bättre.

Dlink Sharecenter Pulse DNS-320

Billig men bullrig

En billig nätverksdisk som klarar det nödvändigaste men som har vissa brister.

Enkel hårddiskmontering
Bullrig Endast en USB-port Ingen smartmobil-app
Läs hela testet

Western Digital My Book Live

Snabb och billig

Som en billig lösning för säkerhetskopiering och medielagring är My Book alldeles utmärkt.

Fläktlös och tyst Bra prestanda Bra smartmobil-appar
Ingen USB Få avancerade funktioner
Läs hela testet

Synology Diskstation DS212j

Snygg och snabb

Trots alla funktioner är den lätt att använda och har utmärkta prestanda.

Snabb Lättanvänd Rikligt med funktioner
Ingen USB 3.0 Plastigt kabinett
Läs hela testet

Netgear Ready NAS Duo v2

Snabb och funktionell

När man väl installerat ReadyNAS är den både lättanvänd och finessrik.

Enkelt att uppgradera. Lättbegripliga inställningar Utmärkta prestanda
Dåliga smartmobil-appar Krånglig installation
Läs hela testet

Iomega Storcenter ix2-200

Avancerad, men begränsad

En uppsjö av funktioner men måttliga prestanda och märkliga begränsningar drar ner intrycket.

Bluetooth-möjlighet Många finesser och funktioner
Man avråds från diskbyten Inte speciellt lättanvänd Måttliga prestanda
Läs hela testet

Freecom Silverstore 2

Snabb och enkel

Lätt installation och enkel fjärråtkomst från webb och smartmobiler till ett bra pris.

App för alla smart­mobiler Snabb USB 3.0-anslutning Installation på svenska.
Stöder inte skrivare Inget säkerhetskopierings­program
Läs hela testet

Buffalo Linkstation Live

Smidig och enkel

Linkstation gör vad den ska men sticker inte ut vare sig på ett positivt eller negativt sätt.

iPhone- och Android-app Åtkomst från internet Fläktlös och tyst
Ingen USB-port Långsam
Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild