TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: 6 3D-klara hemmabioreceivrar

Bomber och granater i alla kanaler

Ska du överträffa biograferna och dessutom få musiksamlingen att briljera så klarar du dig inte utan en potent kvalitetsreceiver. Gärna med nätverksstöd!

Av / 2011-11-11 - 06:54
6 3D-klara hemmabioreceivrar

De bästa TV-apparaterna och projektorerna av senaste generation har en otrolig bild. Flera av dem är dessutom 3D-kompatibla, vilket börjar få betydelse nu när antalet Blu-ray-filmer i 3D sakta håller på att öka. För att inte tala om TV-spel i 3D! Personligen har jag redan utvecklat ett slags beroende av Gran Turismo 5 i 3D, och ser redan fram emot nästa gång jag får ha lägenheten för mig själv!

Men bilden är som bekant bara halva upplevelsen, om ens det. Bilden måste följas upp av en lika eminent ljudbild, givetvis i surround. En tredimensionell bild ackompanjerad av platt stereo? Skulle inte tro det. Det krävs ett stort och upplöst ljud från en tungt rustad hemmabioförstärkare.

I det här testet jagar vi en detaljrik återgivning av alla ljud, så att varje vindpust och eko låter naturligt. Dialogen ska vara stor och levande, och så ska det naturligtvis finnas tillräckligt med kraftresurser för att återge häftiga action­scener med god kontroll. Och hela tiden bevaras filmmusikens alla nyanser i bakgrunden.

I förra numret testade vi hemmabioreceivrar för runt 5 000 kronor och de bästa av dem lät förvånansvärt bra. Men det fanns naturligtvis lite brister här och där, både vad gäller dynamik och upplösning när det hettade till i filmerna. Smånyanserna saknades också.

Dubblar vi budgeten till 10 000 kronor blir det andra bullar. Då finns det resurser för att stoppa i bättre digitalomvandlare och signalbehandling, plus att strömförsörjningen är bättre på att driva stora och mer påkostade högtalare. Ändå vill vi reservera oss och slå fast att inte ens 10 000 kronor kan räcka till för riktiga finsmakare. Det är uppenbart att högtalarna vi testade med i stereo – Dynaudio Focus 340 (test på gång!) – har mer att bjuda på och förmodligen hade uppskattat en förstärkare som kostar dubbelt så mycket. I synnerhet stereoentusiaster lägger dessutom fort märke till att en bra stereoförstärkare för lite drygt 5 000 eller   6 000 kronor kan trolla fram mer ur musiksamlingen. Fast en sådan är inte lika underhållande med film – det är nämligen ingen som helst tvekan om att de bästa hemmabioreceivrarna för tiotusen är underhållningsmaskiner av kolossalformat!

Annons

Utrustning
Utöver att innehålla ett kraftigt och välljudande förstärkarsteg måste en hemmabioförstärkare vara utrustad med den senaste tekniken. En modern receiver är självfallet 3D-kompatibel, så att en HDMI-kabel leder in både 3D-video och HD-ljud, och en HDMI-kabel leder vidare video­signalen till TV:n.

Alla testdeltagarna har minst sju kanaler med tillhörande förstärkarsteg. Det betyder att man kan koppla in två extra bakhögtalare, eller nöja sig med de vanliga fem högtalarna och använda de två återstående kanalerna för att bi-ampa frontkanalerna. På så sätt skiljs de höga frekvenserna från de låga, vilket ger en renare ljudsignal i högtalarna. Detta förutsätter dock att högtalarna har bi-wire-terminaler.

Nätverk
Streaming via nätverk är en relativt färsk trend, men håller på att växa sig allt starkare. Den innebär att om både receivern och datorn är inkopplade till nätverket så kan du streama musik och video från datorn trådlöst över till receivern och sedan spela upp materialet med lika hög kvalitet som vanligt (beroende på filformat och bitrate). Det blir allt vanligare att förstärkare får denna funktion, plus internetradio med tusentals radiostationer från hela världen.

En annan trend är Apple AirPlay, som gör att de som har en modern bärbar Apple-spelare kan streama musiken trådlöst till receivern, med väldigt bra ljud. Då slipper du docka din iPhone!

Fem av de sex deltagarna har nätverksstreaming och internetradio. Två av dem, från Denon och Pioneer, stöder AirPlay. Anthems receiver har inga streaming-funktioner alls.

Testkriterier
Vi har plockat in sex receivrar som kostar runt 10 000 kronor. Priserna varierar en aning, den billigaste kommer från H/K och kostar 8 000, medan den dyraste ligger på 15 000 (Yamaha). Sammanlagt har vi fått tag på sex deltagare, vissa andra märken håller på att byta ut sina modeller och hann inte leverera någon passade receiver.

Observera också att de priser vi anger som vanligt är rekommenderade riktpriser, exakt vad de kostar kan variera. Flera av modellerna lade vi beslag på innan butikerna fick dem, så det är möjligt att riktpriserna inte stämmer exakt med de faktiska priserna i alla butiker. Betrakta dem som just riktpriser och lägg lite tid på att hitta en butik som har bra priser och bra service.

Vi letar som vanligt efter receivern som ger den bästa totalupplevelsen. Det betyder att ljudet naturligtvis är oerhört viktigt, i både surround och stereo. Även funktionaliteten blir allt viktigare. Streaming är något vi vill rekommendera eftersom allt färre musiksamlingar förvaras på ett fysiskt format utan består av filer som ligger på en hårddisk eller ute på internet. AirPlay är också kul, även om vi inte ska bli Apple-fanatiska här. Hur lättanvänd receivern är är också viktigt, och det är också intressant om den kan styras från iPod/iPad och Android-enheter.

Ett par testdeltagare har en mer påkostad behandling av videosignalen än andra, till exempel video-switching och uppkonvertering av analoga signaler till digital HDMI. Detta är egentligen bara intressant för installationer, och av tidsmässiga skäl har vi inte fördjupat oss i sådana funktioner. Vi har däremot konstaterat att samtliga receivrar har en bra bild från Blu-ray, både i 2D och 3D.

Så testade vi
För att kunna skilja på ljudet från de olika receivrarna är det viktigt med bra högtalare, gärna några som är utmanande att driva. För detta ändamål har vi valt golvhögtalarna Dynaudio Focus 340 (50 000 kr) i stereo. I surround har vi lyssnat mest på den något folkligare Apex-serien från Monitor Audio (32 000 kr).

När vi betygsätter ljudkvaliteten i surround gör vi det med receiverns automatiska inställningar, som vi fintrimmar om vi tycker att det behövs. Vi har tittat på ”The Dark Knight” och musiken har varierat mellan olika stilar och låtar. Ljudkvaliteten i stereo har vi kontrollerat med ”Pure Direct”, som ger en så ren signal som möjligt, samt med automatiska inställningar.  För att göra testet så systematiskt som möjligt har vi koncentrerat oss på grundläggande funktioner och inte satt oss in i specialfunktioner. Vi har däremot undersökt hur lätt det är att hitta alla funktioner och finesser från menysystemen och fjärrkontrollerna.

 

 

Sammanfattning

Sammanfattning Funktion möter kvalitet

En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.

Läs hela testet

Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Mycket bra ljud. Gott om kraft. Nätverksstreaming.
Saknar direktknappar på fjärrkontroll.
Läs hela testet

Anthem MRX 300

Intar ljudtronen

Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.

Vackert ljud. Extremt exakt rumskorrektion.
Ingen nätverkskoppling.
Läs hela testet

Harman/Kardon AVR 365

Billigt kraftverk

Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.

Kraft och bas. I stort sett lättanvänd. Bra pris.
Saknar lite upplösning. Saknar Pre Out.
Läs hela testet

Yamaha RX-A2010

Varm klang i alla kanaler

Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.

Varm, fin klang. Bra app till iPhone. Streaming. 9 kanaler.
Saknar lite attack. Inte AirPlay.
Läs hela testet

Pioneer VSX-2021

Välutrustad kraftkarl

Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!

Kraft och detaljer. Funktioner och skötsel. Streaming och AirPlay.
Saknar lite finess.
Läs hela testet

Denon AVR-3312

Snyggt och behärskat

Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.

Gör få fel. Användarvänlig. Många funktioner.
Gör inte mycket väsen av sig.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild