De senaste åren har TV-apparaterna fått nätverksanslutningar och undan för undan börjat fyllas på med innehåll som vi normalt förknippat med datorer. De första modellerna kunde visa upp bilder du hade liggande i datorn och spela upp din MP3-samling. Filmuppspelning var från början en rolig idé men som inte fungerade så bra.
Samma sak gällde de första internet-TV-apparaterna. Det vanligaste var att man fick upp ett par förutbestämda sajter som tillverkaren hade provat att de fungerade och förmodligen också fått betalt för att visa upp. Oftast var det amerikanska sajter men med tiden kom även europeiska. Dock inte något skandinaviskt.
Den senaste generationen har däremot tagit ett stort steg framåt. Inte nog med att de spelar upp all media i ditt nätverk, de har dessutom fått användbara internetfunktioner. Istället för att försöka göra TV-apparaten till en dator har man paketerat innehåll från nätet till ett format som fungerar när man sitter i soffan med fjärrkontrollen. Man har helt enkelt gjort för TV-apparaten vad smartmobilen gjorde för mobilt internet. Smart-TV rätt och slätt.
Uppgradera med mediespelare
Istället för att kasta ut sin relativt nya TV-apparat bara för att få tillgång till dessa smarta funktioner kan man faktiskt komplettera den istället. Mediespelarna som förr var något endast för nördarna har helt enkelt blivit så pass bra och lättanvända att de nu blivit intressanta även för normalt prylintresserade svenssons.
Mediespelaren kopplas till hemmets nätverk samt till hemmabion eller direkt till TV-apparaten. Sedan gäller det bara att dela ut mapparna med filmer, bilder och musik i nätverket så att mediespelaren kan hitta dem. Antingen från sin dator, som då måste vara påslagen, eller på en nätverksdisk som man kan gömma undan. Har apparaten en hårddisk kan man lägga allt där istället vilket kan rekommenderas för högupplösta filmer som annars lätt kan börja hacka under uppspelningen. Speciellt om nätverket är långsamt eller om det används till annat samtidigt.
Att spela musik på festen, visa semesterbilder för släkten, njuta av en spännande film eller kolla vädret har aldrig varit enklare. Det är bara att luta sig tillbaka och greppa fjärrkontrollen.
Det finns många udda märken inom området men i det här testet har vi försökt hålla oss till mer kända märken. Vi har plockat med nya modeller av tidigare prisvinnare och kompletterat med LG och Philips som nu gett sig in på marknaden.Apparaterna uppdaterades med den senaste programvaran och kopplades in till en hemmabioanläggning samt nätverket. På en nätverksdisk fanns en samling av videoklipp, musikfiler och bilder i olika tekniska format. Vi antecknade vilka som kunde spelas upp och om det flöt smidigt eller hackade. I sådana fall försökte vi spela samma filer från ett USB-minne för att utesluta problem i nätverket. Vi noterade även apparatens ljudnivå och bedömde hur lätt det var att hitta i menyer och använda fjärrkontrollen. Slutligen fick apparaten ett totalbetyg där vi även vägde in prisvärdet.
Philips HMP3000
Ouppkopplat stolpskott
En mediespelare utan nätverksstöd känns lika hett som VHS-bandspelare.
LG ST600 Smart TV Upgrader
Smart Uppgradering
Istället för att köpa en ny smart-TV, köp bara till själva funktionen. Enkelt och fungerande.
Iomega Screenplay DX
Prisvärda basfunktioner
Det saknas spännande tjänster och finesser men visst är det praktiskt med ett tangentbord på fjärren.
Dlink Boxee Box DSM380
Kungen på nätvideo
Vår favorit bland mediespelarna har blivit ännu bättre sedan sist.
Asus O!Play Gallery
Mångsysslaren
Med fler anslutningar än någon annan och bra mediespelare är det synd att det brister bland nättjänsterna.
A.C. Ryan PlayOn!HD2
För entusiasten
Fjolårets bästa köp är fortfarande bäst som mediespelare, men har halkat efter på andra områden.