Argon är Hi-Fi Klubbens instegsmärke, som för ett lågt pris ska ge en försmak av tvättäkta hifi. Tanken med 6000-serien är att kunder som funderar på plastiga allt-i-ett-system ska komma på bättre tankar och för bara lite extra pengar köpa en anläggning med lösa komponenter. ”Hela ljudet för halva priset”, står det på hemsidan.
Golvhögtalarna 6355FS har ett 5,25-tums element som återger bas- och mellanregistret, och ett lika stort element tar hand om basregistret. Center- och bakhögtalare har motsvarande 5,25-tums mellanregisterbasar.
Högtalarna är relativt kompakta och det finns inget med den mattsvarta träimitationen som väcker uppmärksamhet. De är inte dyra och ser inte så ut heller.
Ljudkvalitet
Desto viktigare är hur de låter. Och jämför vi med tunna plastsystem är det ingen tvekan om att du får ett fylligare och kraftigare ljud med Argon och en rejäl hemmabioreceiver. Fylligare dialog på film, mer sprutt i actionscener och en bättre förmåga att hantera musikens många kontraster.
Men Argon blommar aldrig ut helt och hållet. Ett piano låter tamt längst upp i tonregistret, eftersom diskanten inte är tillräckligt utsträckt. Bastangenterna urskiljs inte lika väl från varandra utan slåss om plats i ljudbilden.
Ljusa kvinnoröster låter inte lika svävande och luftiga som de ska och stereoperspektivet är en aning snävt. Diskanten har nämligen stor inverkan på känslan av rymd i ljudbilden, och på det området är Argon lite väl dämpade.
Filmdialogen är fyllig och har pondus, men artikuleringen av konsonanter framträder inte tillräckligt bra. En actionfilm som ”Bourne Legacy” får tåla att inte ha lika hårtslående ljudbild som den förtjänar.
Det hade varit enkelt att skylla på att Argons system inte kostar lika mycket som de andra, men då behöver man bara snegla mot Dynavoice, som har både mer luft, ett mäktigare basregister och en förmåga att spela högre.
Slutsats
Argon-systemet är ett stort lyft från alla billiga plastsystem utan att kosta alltför mycket mer pengar. Men jämfört med andra system i detta test kommer Argon till korta. Toppen av diskantregistret är bortslipat, vilket ger en mer instängd ljudbild. Dessutom låter basregistret en smula grötigt. Och rent utseendemässigt är 6000-högtalarna ospännande.
Med tanke på att Argon kostar hälften så mycket som de dyraste systemen är detta inte helt fel, bortsett från att Dynavoice kostar ett par hundralappar mindre men låter väsentligt bättre. En hemmabioreceiver med rumskorrektion kan fixa en del, men det bör vara enkelt för Hi-Fi Klubben att sälja upp från Argon.
Också i detta test:
Tannoy Mercury 5.0
Mer musikaliskt än macho
Tannoys Mercury-serie är en av våra absoluta budgetfavoriter i stereo, men är de tuffa nog att fängsla oss i hemmabion?
Dynavoice Challenger 5.0
Dynamik till fyndpris
Vill du ha en tung hemmabio utan att tömma kontot? Dynavoice har ett potent högtalarpaket som kostar hälften så mycket som konkurrenterna…
Klipsch Reference 5.0
Gott som guld
Action, drama, jazz eller rock, du kan inte hamna fel med Klipsch!
Cerwin-Vega XLS 5.0
Basmullret
Ska du spela högt är det Cerwin-Vega som gäller. Men film och musik behöver andra kvaliteter också.
Q Acoustics 2000i 5.0
Vitklädda riddare
Engelska Q Acoustics har som mål att vara ett av världens bästa högtalarmärken i förhållande till priserna. Det är höga ambitioner, men konceptet tycks fungera!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser